Gość 24.11.2003 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 co powinienem wiedzieć chcąc zamontować ogrzewanie podłogowe elektryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 25.11.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 1. Musisz wyliczyć moc strat budynku.2. Zastanów się czy ma być ono akumulacyjne czy nie. Jeśli tak to musisz mieć licznik dwutaryfowy i ok. dwa razy większy przydział mocy.Pamiętaj też o wysokości pomieszczeń. 12cm styropianu + 10cm wylewki przy podłodze na gruncie.3. wybrać kable grzewcze, najlepiej jednostronnie zasilane.4. Wybrać regulatory - czujniki w podłodze.5. Umeblować wstępnie dom. Tam gdzie mają stać meble bez nóżek nie może być kabli grzewczych.6. Wybrać terrakotę lub lepiej gres na podłogę. Zapomnij o panelach, dywanach i wykładzinach.7. Cieszyć się z powodu braku rur, kaloryferów,kotłowni.... pozdrawiam Juras XR5Ti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 25.11.2003 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 i płacić rachunki aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 A ile kosztuje instalacja np. 5 pokoi 2 Wc, kuchnia jadalnia łącznie około 200 m2. Kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 26.11.2003 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Juras XR4Ti - ad. 3. - a dlaczego najlepiej jednostronne?ad. 4. - czemu czujniki w podłodze? Masz jakieś z tym doświadczenie i porównanie do możliwości, funkcjonalności sterowania za pośrednictwem czujników w podłodze a powietrznych?ad. 6. - Jesteś pewien, że panele się nie sprawdzą? Mój kumpel ma panele w salonie, gdzie (jak w całym domu, gdzie są wykładziny) grzeje nieakumulacyjna podłogówka elekt. i jakoś nie narzeka na to rozwiązanie, a wiele razy go pytałem, czy nie jest to problem. ad. 7. Dokładnie tak !!! Januszek - a Ty wolisz płacić rachunki za propan ? czy szuflować węgiel ? pozdrawiam wszystkichRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 26.11.2003 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Kabel jednostronnie zasilany pozwala na pewną swobodę ułożenia- nie trzeba drugiego końca sprowadzać do punktu zasilania, poza tym przewody są ułożone w izolacji przeciwsobnie co minimalizuje w pewnym stopniu zmienne pole magnetuczne.Czujnik w podłodze szybciej zareaguje na zmianę temp. - bezwładność tego typu ogrzewania- oszczędność energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 26.11.2003 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Kable zasilane jednostronnie generują dużo mniejsze pole elektromagnetyczne niż zasilane dwustronnie. Wynika to z ich konstrukcji. A pole to nie jest obojętne dla żywych organizmów. Im mniejsze tym lepiej.Przy ogrzewaniu akumulacyjnym zawsze daje się czujniki w podłodze. Wynika to z dużej bezwładności tego systemu. Ma on nagrzewać płytę podłogową z drugiej taryfy do zadanej temperatury. Jak ją osiągnie - wyłącza się i nie ma potrzeby aby zareagował np na otwarcie na chwilę okna. Owszem, są panele i wykładziny ,,przystosowane'' do ogrzewania podłogowego. Ale trzeba pamiętać że one izolują termicznie. W efekcie kable muszą nagrzać się do wyższej temperatury, co -podobno- skraca ich żywotność.A grzanie prądem nie jest wcale aż tak kosztowne, ale to już było przerabiane i argumentów wytoczono wiele... Pozdrawiam Juras XR4Ti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 26.11.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Z tą swobodą układania kabli to przesada. Ale argumenty o polu magnetycznym O.K. Nie tworzą się pętle indukcyjne przy kablu jednostronnym. Muszę gdzieś poszukać na temat konkretnych wartości tego pola, jakie wchodzą w grę. Nie wszyscy jednak realizują akumulacyjną podłogówkę z czujnikiem w podłodze, więc jednak nie "zwasze" się tak daje. Czujnik taki jest na pewno dobry, jeżeli głównym zadaniem podłogówki jest utrzymywanie ciepłej (miłej dla stóp) podłogi. Jednak, jeżeli ma grzać dom, to trzeba chyba jakoś eksperymentalnie ustalić temp, tej podłogi i to jakie ona ma przełożenie na temp. w pomieszczeniu. Pokazywał mi gościu takie centralki sterujące w Devi - ponoć "same się uczą" tylko, że kosztują 700pln. Czujnik powietrzny nie musi reagować na każde otwarcie okna (u nas zresztą ma być reku), zależy jak jest umieszczony i ustawiony (w tym czasowo). Nie wiem, czy kable do wyższej temp. się nagrzewają, podłoga raczej. Z praktyki od kilku osób słyszałem, że dobrze to działa z panelami czy wykładziną (nie jakąś super grubą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 26.11.2003 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 witam tak się glupio składa że mam podłogówkę elektryczna w całym domu oczywiście jednostronne są lepsze pod wzgledem pola magnetrcznego ale niestety są droższe, to raz po drugie długość przewdu najdłuższego jaki posiadam to 120m natomiast na całą instalację elektryczną zużyłem ponad 3km i jak ona sieje polem ????? kable grzewcze są z ekranem uziemionym napewno mniejsza jest wartość pola z takiego kabla niż z gołego ale to luż inna kwestia. akumulacyjne grzanie dobrze wykonane jest kosztowne bo niezbędnym są dwa kable jeden czujnik w podłodze i jeden powietrzny najtańsze jest rozwiązanie czujniki podłogowe w łazienkach powietrzne w pokojach, ale i tak nie jest ono tanie inwestycyjnie kupujecie kabel np: 2000W cena 500-700zł do tego cujnik(regulator) najtańszy 60 do 260 jeśli te wartości zsumujesz i pomnożysz przez ilość pokoi to całkiem całkiem Ps ja to bym nie chciał płacić żadnych rachunków ani za prąd, ani za propan ,ani za drewno jak wychodzi ten typ grzania to powiem jak już będę mieszkał ale wcale nie jest to mało płaciłem już rachunki ze energię elektryczną więc wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 26.11.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 No ja też bym w sumie nie chciał płacić żadnych rachunków. I jeszcze jedno - podatków też bym nie chciał płacić Nigdy ! Aha! A to link do wątku: Podłogowe Ogrzewanie Elektryczne pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 02.12.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 W tych 3km przewodów nie zawszy płynie prąd. Wtedy pole elektromagnetyczne praktycznie nie jest wytwarzane. POza tym wartość pola maleje z kwadratem odległości. Prąd w kablu grzejnym płynie dosyć duży. Odległość od Twoich stóp jest mała. Co innego ściany czy sufit. Nie pamiętam cen przewodów, które kładłem, ale różnica była chyba spora. Więc w przedpokoju,pralni,wiatrołapie mam kadle dwóstronnie zasilane. Jednak tu chodzi o zdrowie, więc uważam że przesadne oszczędności nie są niczym usprawiedliwione. A tak z ciekawości. Ile kosztują materiały na podłogówkę wodną 7 płyt grzejnych ca 90 mkw. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2003 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Januszek to co? Średnio na pomieszczenie 800 zł x 5 pokoi x 2 łazienki, kuchnia, jadalnia to jakieś 8000 zł? Tyle muszę zapłacić? Ile ciebie kosztowała instalacja. Daj znać.Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts