bariii 26.05.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Drodzy koledzy i kolezanki, na mojej dzialce znajduje sie staw, pomyslalem ze moze warto by go bylo jakos zagospodarowac tzn poglebic ( w tej chwili max 50cm) i wpuscic jakies rybki co by oko cieszyly czasem. Staw nie jest stawem przeplywowym, woda w nim jest raczej woda z pobliskich rowow melioracyjnych, jeszcze jak kupowalem dzialke 3 lata temu byly tam jakies rybi ale klusownicy wszystko wylowili. Moje pytanie jest takie; Czy a jesli tak jakie zgody powinienem uzyskac?chcialbym go poglebic max do 1,5 m pewnie kiedys tyle mial, w chwili obecnej jest tam pelno lisci z pobliskich rzek. Bede wdzieczny za odpowiedz. Pozdrawiam staw wyglada jak na zdjeciu ponizej http://img12.imageshack.us/img12/6616/63659159.th.jpg http://img43.imageshack.us/img43/4392/40895385.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poker 26.05.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Nie wiem jak to jest z uzyskaniem zgody.Jednak gdy pogłebisz staw moze wystapic ryzyko wysychania stawu z powody zebrania warstwy która nie przepuszcza wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bariii 28.05.2009 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 ok, dowiedzialem sie w starostwie, ze nie potrzeba zadnej zgody, skoro staw juz jest to sa to dzialania porzadkowe tak ze spokojnie mozna poglebic i oczyscic. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hardy50 28.05.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 taki staw to moje marzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 28.05.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Kurczę.. rozmarzyłem się.. ehh też bym taki chciał ..a przedewszytskim trzymamy kciuki za rewitalizację i czekamy na zdjęcia po ukończeniu "przebudowy" Z doświadczenia wiem, że dobrze było by zgłosić gminnemu/powiatowemu inspektoratowi ochrony środowiska zamiar ingerencji w staw, opisać planowany zakres i termin prac, oraz poprosić o zaopiniowanie takiego dokumentu- takie "ubezpieczenie" na wypadek późniejszych problemów typu jakieś protesty, okresy ochronne i lęgowe ptaków, płazów, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bariii 28.05.2009 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Dziekuje, tak wlasnie mam zamiar zrobic, poniewaz nie bede wierzyl jakiemus urzednikowi na "gębę", ze nie trzeba zgody, jak okaze sie pozniej ze jednak trzeba bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 29.05.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 W kontaktach z urzędami nazywaj planowane prace nie pogłębianiem (czyli zmianą stany pierwotnego) a usuwaniem nagromadzonej przez lata częściowo rozłożonej materii organicznej (szlam, namuł). W takim przypadku nie sądzę, że potrzebujesz jakąkolwiek zgodę. Jeśli poziom wody w stawie odzwierciedla poziom wody w gruncie, raczej możesz się nie obawiać sytuacji, że wyczyścisz staw i woda zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 30.05.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Z własnego podwórka i ku przestrodze: http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34889,6538630,Wladze_Ursynowa_zabijaja_zaby.html oraz http://zielonakamera.pl/info/dewastacja-rzekotkowego-stawu. Daleko mi do wnikania w aspekt merytoryczny tej sprawy, oraz oceny tych działań, ale unaocznia to doskonale, że nawet gdy decyzja jest teoretycznie zbędna, dobrze jest poprosić o zaopiniowanie projektu takich prac. Dodatkowo w ostatnich kilku latach kładzie się duży nacisk na rozwój "małej retencji" nigdy się tym tematem specjalnie nie zajmowałem, ale jak by się wgłębić w temat i poszperać to może by udało się dostać coś z funduszy unijnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts