Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZAPACH WIOSNY M70

Recommended Posts

• Odpowiedzi 931
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
W naszym M70 dokonalismy niewielkich zmian okien w kuchni i salonie a takze zrezygnowalismy ze scianki pomiedzy kuchnia a salonem. Reszta pozostala bez zmian. A jezeli chodzi o adaptacje projektu to niestety nie pomoge, poniewaz robil to zaprzyjazniony architekt, takze cena byla naprawde bardzo symboliczna. Z tego co sie orientuje to na ta cene ma rowniez wplyw ilosc wprowadzonych poprawek. Pozdrawiam. :D

W tym roku najprawdopodobniej zaczniemy budowac M 70 zapach wiosny- przynajmniej stan surowy,zmiany jakie bedą naniesione to- wydłużyliśmy dom o dwa metry i w tym momencie z kotłowni uzyskaliśmy dodatkowy pokój, kotłownie przenieśliśmy do garażu, koszty samych dokumentów zmian wewnątrz budynku oraz pozwoleń związanym z uzyskaniem warunków zabudowy( ponieważ miałem działkę rolną), wynoszą około 7 tys. strop drewniany tak jak w projekcie blachodachówka- wykonawca wyliczył mi że będzie w stanie wykonać z robocizną stan surowy otwarty za około 100 tys. prosze o kontakt osoby które budiua ten dom lub mają w zamairze. Dom wykonywany bęzdie w kujawsko Pomorkim.

Wykopanie fundamentów - koparka - 650 zł

Fundament - stal - 950 zł ,belki ,strzemiona,ułożenie - siły własne

Beton B20 - 39m.sześć. plus pompa - 11900 zł

Bloczki betonowe -trzy warstwy - 800 szt - 3120 zł - Wymurowanie bloczkami - 1500 zł

Rury do kanalizacji - 890 zł - ułożenie ,wypoziomowanie - siły własne

Wylanie podkładu betonowego - cement + piasek - 2500 zł ,siły własne - po

pracy - 12 dni ,beton lany pokojami

Izolacja pozioma - folia fundamentowe 1,2 mm - 420 zł

W środę 8-ego, zaczynamy murować - beton kom .H+H ,TLMB 625X250X240

1250 szt. po 11,10 zł ,połówka - 288 szt po 5,6 zł ,klej 1200 kg - 850 zł

Kominy gotowe - ok.4500 zł.

Murarz - wymurowanie plus strop (zamieniony drewniany na Terivę) 10000 zł - pomoc moja . Dzieje się to wszystko w okolicah Żelazowej Woli . Zmiany małe - powiększone okno w kuchni , większe drzwi tarasowe,zmiana stropu ,drzwi do garażu zamiast do kotłowni .Fotki póżniej.

Dzieki Wielkie!

juz jakis obraz mam, bo staram sie to porownywac do kosztorysu wg Muratora

Ciebie fundament wyszedl ok 22 000 zl a wg Muratora ok 40 000 zl (wiadomo, ze sporo sobie sam zrobiles)

ale skoro na tym etapie mozna zaoszczedzic 10k -20 000 zl to wychodzi na to, ze za 200k mozna ten domek postawic

pozdrawiam i czekam na dalesz sprawozdania z placu boju ;)

Myślę,że w tych pieniądzach się zmieścimy - mam już wyceniony strop - Teriva,

bloczki keramzytowe plus belki - ok.9600 zł. Warstwa nadbetonu 4-5 cm - 4000 zł . Dalej za bardzo nie sięgam - Zresztą zobaczymy ,jak się potoczą prace i na ile starczy forsy,bardzo bym chciał pod jesień przykryć " wiosnę ".

U mnie poddasze będzie nieużytkowe,zrobię tylko planowany właz na górę.

Jeżeli macie w planie pokoiki,śmiało róbcie - na pewno nic się nie stanie.

Ja na poddaszu rozprowadzam rury do ogrzewania pokoi z kominka DGP ( po wcześniejszym zrobieniu otworów w stropie ).

Przy betonowaniu ,można też pomyśleć o innych otworach , ja na etapie wylewania fundamentów, zamocowałem rurę do kanalizacji 160 mm, rurę do wody 40 mm, rurę 40 mm - by w niej pociągnąć póżniej przewód energetyczny oraz rurę 200 mm - być może do póżniejszego systemu rekuperacji z odzyskiem ciepła z ziemi. Dzięki za zainteresowanie - jutro 07:00 startujemy.

Falstart ,07:30 - leje deszcz. Może po południu przestanie , to chociaż wypoziomujemy pierwszą warstwę bloczków.

Strop zmieniłem, u kilku znajomych po roku ,dwóch latach pojawiły się szczeliny między sufitem a ścianą. Być może , przy bardzo dokładnym położeniu belek i odeskowaniu ryzyko wystąpienia szczelin będzie mniejsze , ale ja nie ryzkuję.

Fotki w niedzielę.

Zaczeliśmy w czwartek, dzisiaj o 14:00 skończylismy pracę - wymurowany jest cały dom na wysokość 5 bloczków plus ściany działowe na wysokośc 3 i 4 bloczków ( z zaznaczeniem juz drzwi do wszystkich pomieszczeń ).

Trochę szybkie tempo - murarz i ja jako pomocnik - dobrze,że dzisiaj pomógł mi trochę syn.We wtorek wchodzimy na rusztowanie.