ggienek1 25.02.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witam Wszystkich, do cola0760, postaram się zrobić zdjęcia z pomieszczeń przy okazji jak będę archiwizował instalacje elektryczne, ale będzie ich bardzo dużo. Ściankę w salonie przesuwamy i daje to dodatkowy narożnik poprawiając ustawność. Co do drzwi na taras z sypialni, to moim skromnym zdaniem nie sprawdzą się, natomiast powiększenie drzwi z salonu na taras jest wskazane. A teraz wszyscy działajcie żeby jak najszybciej przegonić zimę, robota czeka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cola0760 28.02.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 super Gieniu czekam(y)! pzdr PS ja dostałem po pół roku(!!!) pozwolenie na budowę od wiosny zaczynamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz81 28.02.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witam wszystkich miłośników zapachu wiosny. Nanieśliśmy sporo zmian w projekcie więc zrobiliśmy go od podstaw bazując na pierwowzorze ponieważ zależało nam na domku parterowym a działeczkę mamy wąską; dom po całości wydłużyliśmy o 2 m, nie mamy zadaszonego tarasu, co wiąże się z inną konstrukcją dachu, zero kominów-zrezygnowaliśmy z kominka w salonie na rzecz elektrycznego a grzać będziemy się z pompy ciepła, wentylacja mechaniczna, łazienka zrobiła się większa, więc wyszła jeszcze mała pralnia, jeden pokój ma garderobę z okienkiem, ściana między kuchnią a salonem będzie wysokości "barowej" tak by mieć kontakt wzrokowy ale jednocześnie nieco ukryty bałagan kuchenny, w garażu mamy dodatkowe drzwi ażeby wejść do domu a nie przez kotłownię i jeszcze takie tam inne rzeczy. Fundamenty mamy zamiar zrobić w tym roku a zobaczymy co dalej - działka zaniżona i gliniasta=woda. Fundamenty będą tylko pod ściany zewn.-porywamy zrobić się sami, ściany z ytonga, dach z wiązarów do nich płyta gipsowa. Planujemy budowę systemem gospodarczym bez tzw.zarzynania się. Tata elektryk, szwagier hydraulik, ja też mam małą działalność budowlaną więc to nas zmotywowało do budowy domku. Pozdrawiam i dziękuję za zdjęcia z Waszych prac!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz81 02.03.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 http://img7.imageshack.us/img7/2393/131220091.jpg Od czegoś trzeba było zacząć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawikrrg 02.03.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Mariusz pierwsze drzwi na dzialce masz. Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal_roki 02.03.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 czesc wszystkim jak tam idzie budowa w nowym roku ja tez ruszam na wiosne z wiosenką i czekam na dalsze fotki od was. geniu wklej pare fotek domku dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz81 04.03.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Rafał wszyscy mamy jeden i ten sam problem a jest nim ZIMA. Mam już pozwolenie wszystko gotowe ale ni jak nie da się rozpocząć. Niestety w takiej sytuacji człowiek jest bezsilny - przyznam się że chodziło już mi po głowie wynajęcie koparki żeby ten cały śnieg pozgarniać i szybciej zacząć pracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawikrrg 04.03.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Witam. Gieniu pisales wczesniej, ze jestes na etapie instalacji elektrycznej, to tak przy okazji mam pytanie. Jak elektryk wykonal uziom w Twoim domu? Niestety nie mam w tej chwili dostepu do projektu a bardzo mnie zaciekawila ta sprawa. Na jakims forum wyczytalem, ze najlepiej uziom zrobic w czasie budowy fundamentow. Zycze wytrwalosci dla wszyskich oczekujacych przyjscia wiosny Sam nie moge sie doczekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jac38 07.03.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witam, Mam zamiar budować "wiosnę", bardzo chciałbym zobaczyć budynek na żywo. Bardzo proszę piszcie gdzie można obejrzeć ten piękny domek:) z góry dziekuje za pomoc adres: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggienek1 12.03.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Witam, jak zrobiony jest uziom nie mam pojęcia, robili to elektrycy, jak będą podpinać tablicę to zapytam i sprawdzę. W przyszłym tygodniu zamierzałem rozpocząć hydraulikę, zobaczymy czy pogoda pozwoli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
birula 16.03.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Witam wszystkich "zapachowiczów"Czytam od pewnego czasu bo długie przymiarki do domku były ale już projekt dojrzewa w starostwie prąd się przybliża ... siwych włosów przybywaMam prośbę o infromacje dotyczące kosztów jakie zaproponował za robociznę fachowiec, który ma robić całość, prócz blachy na dach i co W projekcie pewne zmiany przedłużóna elewacja z garażem o 1 m, dzięki temu udało się przesunąć łazienkę o 0,5 m, zwiększył się garaż o 0,5 a pomieszczenie gospodarcze o 1 m Zrezygnowałem z dodatkowego wc oraz spiżarni poszerzając garaż coby zdobyć trochę miejsca użytkowo - gospodarczego Majster zaproponował 32 tysiące za robociznę za stan surowy otwary, bez pokrycia blachodachówką (ława, fundamenty, rury kanalizacji, izolacja, chudziak, ściany, strop drewniany, konstrukcja dachu) Czy to dużo? Dom się projektuje w kujawsko - pomorskiem Będę wdzięczny za wszelkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggienek1 17.03.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam Wiosennych niezwykle wiosennie, choć aura wskazuje inaczej. Hydraulika w toku w piątek zakończy się etap "chowania w ściany" przed tynkami. Nastepnie tynki wewnętrzne, ale chyba po świętach. Do birula, u mnie za ten zakres wyszło za robociznę około 27 tys.Trzeba negocjować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal_roki 17.03.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 czesc wszystkim geniu mam prosbe czy moglbys wkleic pare fotek ze srodka domku juz z instalacjami jakie masz zrobione z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cola0760 17.03.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 @birula ja też mam 27000 zł (małopolska) tyle tylko że ja mam drogi fundament bo wzmacniany wiec tak jak Gieniu mówi --> trzeba negocjować albo szukac innych za dach mam krzyknięte 40 zł za m2 co jest tez dobrą cena raczej @ggienek1 Gieniu ja też przypominam sie z tymi samymi fotkami - chce oglądnąć wnetrza jak to duże jest, bo lepsze to niż w głowie 3m x 5m sobie wyobrazić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
birula 17.03.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Dzięki za informacje Pomocne, po wczorajszej rozmowie z majstrem zaciągałem języka u ludzi co niedawno w okolicy budowali wg innych projektów i podawali niepokojąco niskie koszty robocizny - dwa domki większe od Zapachu, z użytkowym poddaszem ściany 3 warstwy - robocizna do stanu jak opisałem około 20 tysięcy podobnoRóżnica mnie przeraża! Nie mam tych talentów co poniektórzy forumowicze żeby samemu wiele przy budowie zdziałać poza ewentualną siłą grzbietu więc jestem zdany na majstrów w całości Będę negocjował a jeśli zajdzie konieczność poszukam innych wykonawców! Byłbym wdzięczny gdyby odezwał się w tej sprawie marcinbysio albo ktoś inny z okolic Torunia Też chętnie zobaczę kolejne zdjęcia ggienek, bo podgladam już jakiś czas i też bym już chciał jakieś zdjęcie wrzucić ale póki co łąka! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
birula 17.03.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Jeszcze jedno pytanie do cola0760 te 40 zł za m2 to za jaki dach? tzn co tam na ten dach będzie kładzione i za ile jeśli już wybór dokonany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbysio 17.03.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam wszystkich budujących zapach wiosny, jeśli chodzi o koszty to u mnie za stan surowy 30 tys. , bardzo dobra ekipa, czysto i dobrze wykonują i dlatego drożej. Jeśli chodzi o dach to dachówka ceramiczna koszty około 16 tys robocizna,ściany są zakończone w tej chwili bedą robić strop zapraszam do obejżenia i wymiany doświadczeń. Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cola0760 18.03.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Jeszcze jedno pytanie do cola0760 te 40 zł za m2 to za jaki dach? tzn co tam na ten dach będzie kładzione i za ile jeśli już wybór dokonany? w zasadzie to bez róznicy z czego będzie dach bo te 40 zł za m2 to i tak robocizna a czy sobie dam dachówkę za 100 zł czy betonową za 15 zł to juz ich nie obchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawikrrg 18.03.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Witam. U nas majster skasowal 5 tys za fundamenty ,a za mury chce 20 tys(wszystko na gotowo - sciany zew, dzialowe, tarasy, slupy na zew domu w cegle z klinkeru no i kominy). Wyglada na to ,ze to tez nie najtaniej Birula ja tez jestem z Torunia ,a buduje w Czernikowie, a ty gdzie dokladnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggienek1 18.03.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Witam, ja za budowlankę tj. ławy z wykopaniem,fundamenty,mury, ścianki działowe (bez ścianki w salonie ta będzie z karton-gipsu ze względu na możliwości aranżacji),kominy, tarasy, słupy wylewane okrągłe bez klinkierów na zewnątrz, zapłaciłem za robociznę 19tys. to chyba dobra cena? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts