Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZAPACH WIOSNY M70

Recommended Posts

• Odpowiedzi 931
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witaj belthar. Będziemy się budować się w lubelskim. mieliśmy zacząć zaraz na wiosnę ale niestety jeszcze nie udało nam się zacząć. mam nadzieję jednak, że już wkrótce ruszymy... A jeżeli chodzi o to czy ktoś buduje się w lubelskim, to już kiedyś pytałam o to na forum, ale niestety cisza... Buduje się jeden dom, jest taki jak wiosna, przy drodze na Parczew (za Lubartowem i Szczekarkowem na skrzyżowaniu na Tarło w prawo i zaraz za skrzyżowaniem po lewej stronie). Ostatnio przejeżdżaliśmy tamtędy , ale niestety nikogo nie było, więc nie mogłam się upewnić czy to "wiosna". Pozdrawiam i powodzenia w budowaniu.

Witamy Wszystkich!

My budujemy Zapach Wiosny w województwie lubelskim. Wprawdzie jesteśmy rozwojową rodziną, więc tak naprawdę jeszcze nie do końca wiadomo ile pokoi będzie nam potrzeba, na razie tyle co jest nam wystarczy, ale bierzemy pod uwagę adaptację garażu na pokój w przyszłości. Dopiero dorwaliśmy się do forum, więc mniej więcej opiszę z grubsza nasze przeróbki. Budujemy lustrzane odbicie, gdyż tak nam pasowało, żeby słońce nie paliło cały dzień po oknach, ponieważ powiększyliśmy okno w salonie, a właściwie zrobiliśmy drzwi, no i taras na patelni w lecie raczej też nie byłby oblegany. Przenieśliśmy komin z łazienki do garażu, bo po co komu w/g nas komin w łazience (więcej roboty z glazurą, mniej miejsca w łazience i ogólnie woleliśmy mieć mieć komin w garażu, gdyż tam on nie wadzi i garaż wcale dużo nie stracił, a łazienka zyskała). Delikatnie przesunęliśmy drzwi w pokoju sąsiadującym z łazienką w stronę łazienki, żeby pokój był bardziej ustawny. W tej ściance w salonie zostawiliśmy otwór na akwarium (jak ktoś ma namiary na kogoś kto by nam porządne akwarium w ten otwór wstawił to niech się ujawni ;). Wejście do garażu z korytarza zrobiliśmy na wprost wejścia głównego do domu,a do pomieszczenia gospodarczego będzie wejście tylko przez garaż. Podnieśliśmy kąt nachylenia dachu do 30 stopni, w/g nas dom wygląda lepiej, jak wstawimy fotki to będzie można obejrzeć efekt. Dach wzmocniliśmy maksymalnie, gdyż kryjemy dachówką ceramiczną. Zastanawiamy się nad przerobieniem okna w tej największej sypialni na drzwi. Co do ogrzewania wstawiamy pompę ciepła, więc będziemy mieli ogrzewanie podłogowe, kominka w salonie nie robimy. A elewacja ma pozostać w tym samym stylu. Pozdrawiam jak wstawimy fotki to podamy link.

Edytowane przez mimki

witaj belthar. Będziemy się budować się w lubelskim. mieliśmy zacząć zaraz na wiosnę ale niestety jeszcze nie udało nam się zacząć. mam nadzieję jednak, że już wkrótce ruszymy... A jeżeli chodzi o to czy ktoś buduje się w lubelskim, to już kiedyś pytałam o to na forum, ale niestety cisza... Buduje się jeden dom, jest taki jak wiosna, przy drodze na Parczew (za Lubartowem i Szczekarkowem na skrzyżowaniu na Tarło w prawo i zaraz za skrzyżowaniem po lewej stronie). Ostatnio przejeżdżaliśmy tamtędy , ale niestety nikogo nie było, więc nie mogłam się upewnić czy to "wiosna". Pozdrawiam i powodzenia w budowaniu.

Witam

Bedę musiał sprawdzić, zwłaszcza że mieszkam w okolicy :)

mimki: jaką pompę ciepła dajecie?

I podstawowe pytanko.. z czego zamierzacie budować, bo ja na razie w lesie...

Pozdrawiam

Witaj mimki, też bym chętnie poznała koszty wykonanych etapów (jeśli nie tu to może na priv). Fajnie wygląda dach 30 stopni (mam tyle w warunkach zabudowy i bałam się, że wyjdzie wielkie daszysko).Może wiesz jaka jest teraz powierzchnia dachu? Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia

My też sami nie wpadliśmy na pomysł podniesienia kąta nachylenia dachu, byliśmy tym trochę przerażeni, ale wyszło super, przy dachówce w/g nas efekt wyszedł jeszcze lepszy. Co do obecnej powierzchni dachu to ja jako baba nie mam pojęcia, a koszty w naszym przypadku wymagają głębszego przeliczenia, gdyż budujemy na działce również garaż z pomieszczeniem gospodarczym (też z projektów muratora G17aL) i musiałby to trochę przeliczać, a w sumie nie ma na to czasu, pewnie przeliczy to jak zaczniemy wykończeniówkę, a na razie najważniejsze jest dla nas przykrycie. Później pewnie będzie spokojniej na budowie, bo wykończenie to masakra finansowa, a etap na którym jesteśmy to pikuś w porównaniu z tym co nas czeka.

belthar pompę ciepła dajemy Ekontech PCS 10, a z czego budujemy to w sumie na zdjęciach widać, jak przykryjemy dach to dodamy kilka fotek. Jeśli ktoś kto buduje w lubelskim nie miałby nic przeciwko to chętnie byśmy wpadli z inspekcją budowlaną :) my do nas również zapraszamy jeśli ktoś jest ciekawy jak dom wygląda w realu, w prawdzie nie zawsze tam koczujemy, ale zawsze można się zgadać. I jestem okropnie ciekawa, czy już ktoś jest bliski końca budowy, bo to w sumie nowy projekt.

A swoją droga to zapach wiosny to u nas ironia z tą nazwą, bo budujemy w polach...

Pozdrawiam...

witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie do MIMKI. chodzi o przesunięcie komina z łazienki do garażu. Czy wprowadzaliście wcześniej tę zmianę, przed adaptacją projektu i czy w związku z tym były jakieś zmiany w konstrukcji dachu? czy tylko uzgodniliście tą zmianę z kier. budowy czy murarzem ? z góry dzięki za odpowiedź

Witam wszystkich. Jeśli chodzi o zmiany w projekcie to my od razu wiedzieliśmy co chcemy zmienić w nim (oprócz kąta nachylenia dachu, bo to było w warunkach zabudowy) i te zmiany są naniesione w projekcie tj. dodaliśmy jeden rząd suporeksu do góry, ponieważ przy tym nachyleniu dachu i dużym wysunięciu (podbitki) zmieniły się proporcje domu i podbitka wyszłaby nam tuż nad oknem. Przesunięcie komina najlepiej nakreślić w projekcie przed adaptacją, ale czy jest to koniecznie najlepiej spytać kierownika a konstrukcja dachu w tym miejscu nie ulega zmianie. Pozdrawiam.