michalp 26.05.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Witam, Mam przydział 12kW (prąd trójfazowy, a więc 3 x 4kW) i wyprowadzoną przy miejscu, gdzie będzie kuchnia siłę. Zamierzam zakupić piekarnik (max 2.5kW) i płytę indukcyjną (sama płyta to max 7kW). Czy to się da podłączyć (nie za małą mam moc w domu) i jak to jest podłączane - te piekarniki do zabudowy mają wtyczkę na siłę czy normalnie 230V? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 26.05.2009 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 (skasować nie mogę, wymazać mogę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 26.05.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Michał, skasowałem swojego posta bo się pomyliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 26.05.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Witam, Mam przydział 12kW (prąd trójfazowy, a więc 3 x 4kW) i wyprowadzoną przy miejscu, gdzie będzie kuchnia siłę. Zamierzam zakupić piekarnik (max 2.5kW) i płytę indukcyjną (sama płyta to max 7kW). Czy to się da podłączyć (nie za małą mam moc w domu) i jak to jest podłączane - te piekarniki do zabudowy mają wtyczkę na siłę czy normalnie 230V? Michał jak 7kW to będzie 3-f. 2,5kW to pewnie 1-f. Jeśli chcesz to prawidłowo zrobić, to dwa osobne obwody powinny być. Czy 12kW wystarczy, to zależy co jeszcze masz w domu i jak wielu urządzeń jednocześnie będziesz używał. Powinno dać radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.05.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Witam, Mam przydział 12kW (prąd trójfazowy, a więc 3 x 4kW) i wyprowadzoną przy miejscu, gdzie będzie kuchnia siłę. Zamierzam zakupić piekarnik (max 2.5kW) i płytę indukcyjną (sama płyta to max 7kW). Czy to się da podłączyć (nie za małą mam moc w domu) i jak to jest podłączane - te piekarniki do zabudowy mają wtyczkę na siłę czy normalnie 230V? Michał Jak u mnie daje to u Ciebie też .W celu sprawdzenia jednocześnie pracowały piekarnik (wszystko zabudowa),zmywarka,i płyta indukcyjna na jednym punkcie.Esa nie wyrzucało.Dla pewności poprosiłem elekt. by przyjechał i pomierzył coby "kablów" w ścianie nie paliło. Choć do kuchni trzy fazy podciągnięte wszystko hula na 230V.bo i płyta i piekarnik są na 230V.Wszystko podłączone za szafkami do puszek natynkowych bo tak chciał pan od "meblów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beens 27.05.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Musisz doprowadzic z rodzielni do plyty przewod najlepiej 4mm na 3f i do piekarnika osobno wystarczy 2,5mm lub 4mm (jak Cie stac) wtedy nie bedziesz mial duzych strat na jednej z faz jesli wlaczysz plyte i piekarnik na raz. Plyty na full poza tym rzadko sie uzywa. Jesli masz 3f w kuchni to kupuj plyte na 3f nie baw sie w te jednofazowe. Ski proponuje tez dac oddzielnie jednego trojfazowca i jednego jedno. A Twoj przydzial - jesli nie masz jakis odbiornikow o duzym poborze pradu to spokojnie powiino Ci 12kW wystarczyc. No chyba ze masz ogrzewanie podlogowe, bojlery ze dwa do tego ze 3kW trzeba zostawic na zelazko, czajnik, mikrofale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.05.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 wszak w gestii elektryka leży by rozdzielić tak urządzenia by jednej fazy nie obciążać zbyt mocno po to by druga była wolna od dużych poborów.Jak wiedział co w przyszłości mamy mieć w kuchni pewnie przewidział taki właśnie rozdział...oczywiście zgodnie z projektem. Jesli masz 3f w kuchni to kupuj plyte na 3f nie baw sie w te jednofazowe. możesz wytłumaczyć mi dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beens 27.05.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Jesli wrzucimy obciazenie na jedna faze 7kW a na trzy oddzielnie to w przypadku tej jednej bedzie juz nie do wykorzystania dla innych wysokomocowych odbiornikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.05.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 te piekarniki do zabudowy mają wtyczkę na siłę czy normalnie 230V? zawsze na 230V na siłę są profesjonalne dla przemysłowych kuchni sposobów podłączenia jest bardzo dużo, można 1f-230V, 2f-230V, 3f-230V, albo ta sama faza 230V z dwóch kontaktów z różnymi bezpiecznikami, tylko niektóre płyty maja możliwość 2f-400V lub 3f-400V http://forum.muratordom.pl/podlaczenie-plyty-ceramicznej-ariston-do-pradu,t124963.htm http://forum.muratordom.pl/czy-piekarnik-elektryczny-podlaczyc-na-230-czy-sile,t99440.htm A już myślałem ,że trza latać i wymieniać.Dzięki.Przy okazji możesz mi powiedzieć co w przyszłości właśnie w kuchni można podłączać na niewykorzystane 3 fazy jak już wszystko AGD przeca stoi? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 27.05.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Jesli wrzucimy obciazenie na jedna faze 7kW a na trzy oddzielnie to w przypadku tej jednej bedzie juz nie do wykorzystania dla innych wysokomocowych odbiornikow. dodam jeszcze pytanie jak to potem zabezpieczyć i uruchomić. 7kW na 1-faze daje 30A! przewód 6mm2! i spadek nawet pow. 1% zależy od długości!. a w skrzynce przed licznikiem siedzi 25A..... Stosujcie 3-f jeśli się da. Mniejsze prądy na faze, mniejsze przekroje, mniej się przewód grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.05.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Musisz doprowadzic z rodzielni do plyty przewod najlepiej 4mm na 3f i do piekarnika osobno wystarczy 2,5mm lub 4mm (jak Cie stac) . 4mm2 jest przy zasilaniu z dwóch lub trzech faz bezcelowe, tam nie będą płynąć prądy usprawiedliwiające stosowanie takiego grubego kabla, poza tym może być problem z jego podłączeniem do zacisków płyty. 5x2.5mm2 spokojnie wystarczy, a jeśli to ma być sam piekarnik to 3x2,5mm2. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 27.05.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Włączyłam kiedyś płytę na siłe, piekarnik na 230, czajnik (2000 vat), mikrowele, toster, wszystkie światła, 2 kompy i oglądałam jak wiruje licznik, po czym wszystko wyłączałam po kolei I w dodatku ma mieszkaniu to zrobiłam, a nie w domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 27.05.2009 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Jeszcze nie zaglądałem, ale mam u siebie zrobioną przez elektryków dużą puszkę w okolicy kuchni, gdzie dochodzą - najpewniej dość grube - przewody do siły. W jaki sposób zrobić z tego 220V, bo zakładając, że na jednej fazie mam 4kW, to muszę jakoś te fazy połączyć, aby uzyskać większą moc. A więc co - po prostu złączyć ze sobą trzy czarne (mówiąc w uproszczeniu)? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.05.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Jeszcze nie zaglądałem, ale mam u siebie zrobioną przez elektryków dużą puszkę w okolicy kuchni, gdzie dochodzą - najpewniej dość grube - przewody do siły. W jaki sposób zrobić z tego 220V, bo zakładając, że na jednej fazie mam 4kW, to muszę jakoś te fazy połączyć, aby uzyskać większą moc. A więc co - po prostu złączyć ze sobą trzy czarne (mówiąc w uproszczeniu)? Michał Jezusie maryjo, nieeee!!!! 220 a raczej 230V tam po prostu masz, między dowolnym z czarnych (to są fazy), a niebieskim (przewód neutralny). Żeby móc pobierać większą moc po prostu wykorzystujesz więcej niż jedną fazę, ale odbiornik musi być przystosowany do zasilania z kilku faz, ich nie wolno ze sobą łączyć, bo między nimi jest napięcie międzyfazowe 400V. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beens 27.05.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 te piekarniki do zabudowy mają wtyczkę na siłę czy normalnie 230V? zawsze na 230V na siłę są profesjonalne dla przemysłowych kuchni sposobów podłączenia jest bardzo dużo, można 1f-230V, 2f-230V, 3f-230V, albo ta sama faza 230V z dwóch kontaktów z różnymi bezpiecznikami, tylko niektóre płyty maja możliwość 2f-400V lub 3f-400V http://forum.muratordom.pl/podlaczenie-plyty-ceramicznej-ariston-do-pradu,t124963.htm http://forum.muratordom.pl/czy-piekarnik-elektryczny-podlaczyc-na-230-czy-sile,t99440.htm MPoplaw - Sila mialem na mysli oczywiscie wykorzystanie dwoch lub trzech faz i zerowki a nie napiecia 400V Michalp nigdy w zyciu nie rob takich rzeczy, nie wolno laczyc faz ze soba bo sa one przesuniete o 120stopni wzgledem siebiei! Tak jak napisal Ci Jarek P. - 230V uzyskujesz pomiedzy przewodem zerowym, a ktorakolwiek z trzech faz. Jesli masz odbiornik na 400V (dawne 380V) to laczysz go do dwoch (lub trzech jak np silnik) faz z pominieciem zerowego przewodu. Jesli masz plyte jednofazowa poprowadz przewod 4mm-6mm z rozdzielni (bo to bedzie najwieksze obciazenie instalacji w Twoim domu) a w puszcze w kuchni odlacz odbiorniki z jednej fazy zeby ją odciazyc i przelacz na dwie pozostale rownomiernie rozkladajac obciazenie na nich i bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.05.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 podpowiem, że płytę el. powinien podłączyć elektryk z uprawnieniami i ponadto podbić gwarancję. Nie jest to jakaś wielka filozofia ale można zrobić sobie kuku jak widać. Płyty nie pracują jako urządzenia trójfazowe (może są takie ale ja nie widziałem ) tylko po prostu mają zasilanie poszczególnych pól z różnych faz żeby rozłożyć równomiernie obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts