Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje pracownik, gdy dostaje pensję 2000 netto?

Recommended Posts

No właśnie - ile? Wliczyć w to też można urlop i miesęczne zwolnienie lekarskie (tak na wszelki wypadek...). Umowa o pracę. Wszystkie daniny publiczno-prawne(?) liczone od tych 2000.

Bo tak mnie trochę nosi w kierunku założenia czegoś własnego i warto byłoby wiedzieć, ile musi być warta praca pracownika, tak aby zarobił na siebie i jeszcze na mnie... Jedna z wielu koncepcji to usługi budowlane, których nie da się robić w pojedynkę - stąd pytanie...

mniej więcej tyle

http://images46.fotosik.pl/132/faa0115923017863med.jpg

pełny rozmiar http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/faa0115923017863.html

to kalkulator płac z pracuj.pl

jeśli chcesz trochę zaoszczędzić na zatrudnieniu pracownika to idź do urzędu pracy, możesz bez problemu dostać dofinansowanie utworzenia stanowiska pracy, albo wziąć sobie stażystę za free :)

No właśnie - ile? Wliczyć w to też można urlop i miesęczne zwolnienie lekarskie (tak na wszelki wypadek...). Umowa o pracę. Wszystkie daniny publiczno-prawne(?) liczone od tych 2000.

Bo tak mnie trochę nosi w kierunku założenia czegoś własnego i warto byłoby wiedzieć, ile musi być warta praca pracownika, tak aby zarobił na siebie i jeszcze na mnie... Jedna z wielu koncepcji to usługi budowlane, których nie da się robić w pojedynkę - stąd pytanie...

Mnie taki pracownik, wliczając jakieś koszty bytowania w biurze, wynosi 3,5 tys. :-?

(...)

jeśli chcesz trochę zaoszczędzić na zatrudnieniu pracownika to idź do urzędu pracy, możesz bez problemu dostać dofinansowanie utworzenia stanowiska pracy, albo wziąć sobie stażystę za free :)

Obawiam się, że te czasy minęły :-? O ile jeszcze na wczesnej jesieni tak było, to teraz załatwiając staże nie obejdzie się bez zobowiązania zatrudnienia na analogiczny okres po stażu. Przećwiczyłem to na trzech PUP-ach 8)

Obawiam się, że te czasy minęły :-? O ile jeszcze na wczesnej jesieni tak było, to teraz załatwiając staże nie obejdzie się bez zobowiązania zatrudnienia na analogiczny okres po stażu. Przećwiczyłem to na trzech PUP-ach 8)

masz rację - na dzień dzisiejszy :) od lipca ma wrócić możliwość zatrudnienia stażysty bez wymogu zatrudnienia, ale w przypadku stażu 4 miesięcznego

coś piszecie dziwnego

jakie są podstwy prawne?

Mąż jest od miesiąca zatrudniony na stażu w ramach Programu UE zasoby ludzkie, poprzez UP i nie ma żadnej gwarancji zatrudnienia ponad te 6 msc stażu. Może powinien mieć, w takim razie?

Dziękuję za przedstawione tu wiadomości na ten temat, szczególnie za kalkulator płac. W przybliżeniu wiem na czym stoję, ile muszę mieć dochodu, aby wypłacić pensję i żeby jeszcze mieć dla siebie. W moim przypadku powinno być to ok. 6000 - prawie 4000 na pensję i pochodne (ubranie robocze i temu podobne), pozostałe 2000 na utrzymanie i późniejszą wymianę sprzętu i mój zarobek. Pozostaje mi przekalkulować, czy da się fizycznie wykonać tyle zleceń, aby zarobić te tysiące...

Czy dobrze kalkuluję sobie przychód jaki powinien generować pracownik (1,5-2 razy wydatki na niego)? Proszę o opinie, szczególnie tych, co mają swoje firmy.

To zależy od rodzaju działalności. Musisz policzyć miesięczne koszty stałe (biuro, telefon, zatrudnienie, podatki, zus etc - wszystko to co musisz miesięcznei zapłacić, software, ciuchy, środki myjące, prądy, gaz, ochrona boiura, sprzątanie, czynsz - nie wiem o jakim biznesie mówisz) i zmienne (papier do drukarek, tusz, herbata, kawa, papier toalowy , ogłoszenia w pracie, strona internetowa... wszystko...) i wtedy będziesz wiedział jaki musisz mieć obrót. Ile musicie razem zarobić , żeby to hulało.

Pewne koszty musisz ponieść na początku a potem już nie .

Jesli zabierasz się za założenie firmy - najlepiej zrobic buznes plan - tylko po to by wiedzieć czy to się po prostu uda..

:D Biznes rozpoczyna się szmuglując lizaki do NRD .. oops to chyba nie te czasy ... tak bardziej poważnie ... najlepiej rozpocząć od zarabiania pieniędzy, a potem dopiero myśleć o firmie. Firma jest tylko po to aby można było faktury wystawiać. Czasem w budowlance - nie powiem, rzadko, ale trzeba. :D

To zależy od rodzaju działalności. Musisz policzyć miesięczne koszty stałe (biuro, telefon, zatrudnienie, podatki, zus etc - wszystko to co musisz miesięcznei zapłacić, software, ciuchy, środki myjące, prądy, gaz, ochrona boiura, sprzątanie, czynsz - nie wiem o jakim biznesie mówisz) i zmienne (papier do drukarek, tusz, herbata, kawa, papier toalowy , ogłoszenia w pracie, strona internetowa... wszystko...) i wtedy będziesz wiedział jaki musisz mieć obrót. Ile musicie razem zarobić , żeby to hulało.

Pewne koszty musisz ponieść na początku a potem już nie .

Jesli zabierasz się za założenie firmy - najlepiej zrobic buznes plan - tylko po to by wiedzieć czy to się po prostu uda..

To taki ekonomiczny breaking through science :lol:

(.....)

zmienne (papier do drukarek, tusz, herbata, kawa, papier toalowy , ogłoszenia w pracie, strona internetowa... wszystko...) i wtedy będziesz wiedział jaki musisz mieć obrót. Ile musicie razem zarobić , żeby to hulało.

To taki ekonomiczny breaking through science :lol:

śmiejesz się - a jak firma nagle biegunki dostanie? koszty wzrosną a właściciel będzie miał przesr***e