Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oprawki w suficie podwieszanym - Problem

Recommended Posts

witam

fachowcy założyli mi sufity ina poddaszu. Powycinali otwory na oprawki tam gdzie chciałem. Ale brak wiedzy i doświadczenia popsuł cały plan ponieważ od razu pod sufitem jest folia i wata. Elektryk powiedział że na 100% będzie pożar ale nie powiedział jak teraz rozwiązać problem. Doradźcie czym zastąpić te oprawki.

W sypialni mam 8 otworów i w łazience też.

"dość sporo" to znaczy ile się nagrzewają?

LEDY mają wysoką sprawność, więc taka lampka wydziela 2-5W mocy w postaci ciepła, reszta to światło widzialne i niewidzialne.

Nie ma szans, żeby zapaliła się folia i wełna mineralna (notabene niepalna).

Jeśli to światło z lampek ma spełniać funkcje życiowe (praca, wypoczynek), a nie tylko komunikacyjne (podświetlenie) lub aranżacyjne (punkt) to zastosuj halogeny z oprawami, które ktoś podał w poście wcześniej. LEDy póki co jeszcze dają za mało światła by mogły w pełni zastąpić halogen.

Elektryk, który stwierdził że się zapali od halogena chyba się zagalopował w swojej ekspertyzie. Wystarczy usunąć (wyrwać) wełnę i folie wokół halogenów. Doniczek już raczej nie założysz, o tym się myśli wcześniej.

Napewno halogeny będą się palić (psuć) częściej z powodu niemożliwości oddawania ciepła, ale do samozapłonu jeszcze daleko.

Tak są robione zabudowy u milionów polaków i to działa z lepszym lub gorszym efektem :)