Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana Instalacji C.O. - Proszę o opinię

neoTz

Recommended Posts

Witam,

chodzi o mieszkanie w którym jest obecnie stara stalowa instalacja z blaszanymi grzejnikami. Mam zamiar zrobić wszystko od nowa stosując instalację miedzianą z nowymi grzejnikami.

Od razu mówię, że za bardzo się na tym nie znam i mam pytanie czy robiąc instalację na nowo z wykorzystaniem obecnego pieca mogę zrobić to tak jak na załączonych schemacie czy przydałyby się jakieś zmiany ? (Schemat jest odzwierciedleniem obecnej instalacji).

Bardzo proszę o ocenę i poradę.

Pozdrawiam B)

-> Schemat

Nowa instalacja będzie miała małą bezwładność czyli będzie się często gęsto uruchamiać - mało wody - szybciej oddaje ciepło - częściej się załącza piec.

Ja u siebie wywaliłem stary piec gazowy ale instalację i grzejniki (żeliwne) pozostawiłem. Tylko w łazience mam jeden nowszy, stalowy ale taki zastałem.

Aha, do każdego grzejnika podłączyłem głowicę żeby móc go odciąć-regulować i to sobie bardzo chwalę.

...czy robiąc instalację na nowo z wykorzystaniem obecnego pieca mogę zrobić to tak jak na załączonych schemacie czy przydałyby się jakieś zmiany ? ...

na wznośnej rurze bezpieczeństwa nie montuje sie żadnych zaworów

RAPczyn i piotrek_w Instalację wymieniam dlatego, że jest już stara i przecieka. Poza tym wszystkie rury są bardzo niechlujnie "położone". Grzejniki niestety nie są żeliwne tylko blaszane i też przeciekają.

na wznośnej rurze bezpieczeństwa nie montuje sie żadnych zaworów

Ten zawór jest tylko po to aby w razie awarii pieca nie trzeba było spuszczać całej wody z instalacji.

Czyli może tak zostać ?

W/g mnie jest ok.

Powodzenia.

Jedyny problem

Od razu mówię, że za bardzo się na tym nie znam
możesz mieć (ale nie musisz) z lutowaniem miedzi żeby było szczelnie, chyba że masz juz trochę praktyki lub kogoś co ci to polutuje.

ps. pamiętaj też " o spadkach rur" co by sie nie zapowietrzały kaloryfery.

W/g mnie jest ok.

Powodzenia.

Jedyny problem

Od razu mówię, że za bardzo się na tym nie znam
możesz mieć (ale nie musisz) z lutowaniem miedzi żeby było szczelnie, chyba że masz juz trochę praktyki lub kogoś co ci to polutuje.

A ja mam mały offtopic: mam w domu kaloryfery aluminiowe, znawcza powiedział nia nie kety, czy jakoś podobnie. Czy ktoś wie jaka jest moc 1 żeberka w takim kaloryferze?

mariankossy - lutować i docinać rurki potrafię dobrze, mam także sprzęt do tego. Po prostu nie znam się na czysto technicznych układach C.O. czyli te wszystkie zawory, odpowietrzniki, jakieś zbiorniki itd. ;)

W którą stronę mają być te spadki ? Mógłbyś to jakoś opisać ?

Jutro albo pojutrze mam zamiar się za to brać bo już mam wszystko :)

Tomek_1974 takie parametry powinieneś mieć w papierach od grzejników, albo jeśli wiesz jakiego typu one są poszukaj na necie danych technicznych. Samo stwierdzenie "grzejnik aluminiowy" nic nie mówi. Są różni producenci, różne modele i w każdym są różne parametry. Wiem coś o tym bo sam właśnie kupowałem aluminiowe ;)

Z rysunki widać że w kotle jest pompka obiegowa, więc nie bardzo rozumiem, po co spadki w instalacji ?

Jak rozumiem, to nie jest instalacja otwarta, tylko z naczyniem wzbiorczym wewnątrz kotła.

Wedłu mnie nie potrzeba żadnych spadków. Odpowietrzyć taka instalację, to żaden problem.

A ja mam mały offtopic: mam w domu kaloryfery aluminiowe, znawcza powiedział nia nie kety, czy jakoś podobnie. Czy ktoś wie jaka jest moc 1 żeberka w takim kaloryferze?

Jeśli Twoje kaloryfery mają wysokość 600 mm i rozstaw otworów 500 mm, to dla czynnika grzewczego o parametrach 90/70/20 ( 90 st zasilanie, 70 st. powrót, 20 st. temperatura w mieszkaniu ),moc jednego elementu wyniesie ok 170 Watów. Dla parametrów 70/50/20 będzie to 120 - 130 W.

Jak widać moc oddana jest zależna od wielkości elementu, parametrów czynnika grzewczego i różnicy temperatur między czynnikiem, a temperaturą wewnatrz domu- mieszkania. Można przyjąć, że 170 Watów z pierwszego przykładu, to jakaś tam wartość maksymalna, bo obecnie praktycznie nie uzywa sie takich parametrów w instalacji CO. Coraz popularniejsze sa instalacje niskotemperaturowe, gdzie czynnik ma 60 - 50 st. na wejściu. Moc oddawana wówczas z żeberka jest nieproporcjonalnie mniejsza i trzeba o tym pamietać, dobierając grzejniki do domu.

Ten zawór jest tylko po to aby w razie awarii pieca nie trzeba było spuszczać całej wody z instalacji.

Czyli może tak zostać ?

wg mnie - nie moze tak zostac ...

bo czasem moze komus wpaść do głowy aby zawór zakręcić a ktoś drugi moze o tym nie wiedziec i zapalic w piecu ...

Czyli może tak zostać ?

bo czasem moze komus wpaść do głowy aby zawór zakręcić a ktoś drugi moze o tym nie wiedziec i zapalic w piecu ...

kocioł /KOCIOŁ/ będzie gazowy /rozumiem że ze sklepu nowy/

one /takie małe do domu/ to raczej wszelakie zabezpieczenia i pompę

to mają w sobie już zawarte :o

podłączasz do nich tylko rurki....

... mam pytanie czy robiąc instalację na nowo z wykorzystaniem obecnego pieca mogę zrobić to tak jak na załączonych schemacie czy przydałyby się jakieś zmiany ? ...

ja tam nie wiem co ma w domu neoTz ...

pisze ze ma piec ...

podejrzewasz, ze oszukuje ... ? :-?

Czyli może tak zostać ?

W piecu jest wszystko, zawory, bezpieczeństwa naczynie wzbiorcze, pompa itp., pytałem się jeszcze o to na innym forum i fachowiec mi powiedział, że skoro mam zabezpieczenia w piecu nie potrzeba takowych robić w instalacji, więc te zabezpieczenia i odpowietrzniki na górze instalacji mogę śmiało wywalić jeśli każdy grzejnik będzie posiadał własny odpowietrznik (najlepiej automatyczny).

Więc brzoza zawór może zostać bo poza piecem będzie tylko instalacja z grzejnikami. Nic więcej :)

pzw w sumie masz rację też wydawało mi się, że spadki nie grają tutaj roli skoro jest pompa..[/b]

Czyli może tak zostać ?

W piecu jest wszystko, zawory, bezpieczeństwa naczynie wzbiorcze, pompa itp., pytałem się jeszcze o to na innym forum i fachowiec mi powiedział, że skoro mam zabezpieczenia w piecu nie potrzeba takowych robić w instalacji, więc te zabezpieczenia i odpowietrzniki na górze instalacji mogę śmiało wywalić jeśli każdy grzejnik będzie posiadał własny odpowietrznik (najlepiej automatyczny).

Więc brzoza zawór może zostać bo poza piecem będzie tylko instalacja z grzejnikami. Nic więcej :)

pzw w sumie masz rację też wydawało mi się, że spadki nie grają tutaj roli skoro jest pompa..[/b]

Chodzi raczej o to, że nie masz pieca, ale kocioł, a to nie to samo.

Jeśli chodzi o spadki to delikatne dobrze jest zrobić na samym kaloryferze, ale nie w stronę rurek, tylko odwronym, czyli od odpowietrznika (on ma być najwyżej) do rurek.

Z rysunki widać że w kotle jest pompka obiegowa, więc nie bardzo rozumiem, po co spadki w instalacji ?

Jak rozumiem, to nie jest instalacja otwarta, tylko z naczyniem wzbiorczym wewnątrz kotła.

Wedłu mnie nie potrzeba żadnych spadków. Odpowietrzyć taka instalację, to żaden problem.

Jeśli Twoje kaloryfery mają wysokość 600 mm i rozstaw otworów 500 mm, to dla czynnika grzewczego o parametrach 90/70/20 ( 90 st zasilanie, 70 st. powrót, 20 st. temperatura w mieszkaniu ),moc jednego elementu wyniesie ok 170 Watów. Dla parametrów 70/50/20 będzie to 120 - 130 W.

Jak widać moc oddana jest zależna od wielkości elementu, parametrów czynnika grzewczego i różnicy temperatur między czynnikiem, a temperaturą wewnatrz domu- mieszkania. Można przyjąć, że 170 Watów z pierwszego przykładu, to jakaś tam wartość maksymalna, bo obecnie praktycznie nie uzywa sie takich parametrów w instalacji CO. Coraz popularniejsze sa instalacje niskotemperaturowe, gdzie czynnik ma 60 - 50 st. na wejściu. Moc oddawana wówczas z żeberka jest nieproporcjonalnie mniejsza i trzeba o tym pamietać, dobierając grzejniki do domu.

Dokładnie takie mam - dzięki za wyczerpującą informację.

Zgadzam się z brzozą. Na głównej rurze z kotła nie można montować żadnych zaworów. Nie wszyscy się znają na hydraulice. Niektórzy nawet nie poznają czy zawór jest otwarty czy zamknięty. Szczególnie niebezpieczne jest to w przypadku kotłów na paliwo stałe. W najgorszym przypadku rozpierniczy piec i może komuś krzywda się stać.