lukol-bis 29.05.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Zgadzam się z brzozą. Na głównej rurze z kotła nie można montować żadnych zaworów. Nie wszyscy się znają na hydraulice. Niektórzy nawet nie poznają czy zawór jest otwarty czy zamknięty. Szczególnie niebezpieczne jest to w przypadku kotłów na paliwo stałe. W najgorszym przypadku rozpierniczy piec i może komuś krzywda się stać. Zawory odcinające montuje się i jest to normalna praktyka. Zakłada się przy tym, że użytkownik ma minimalny zasób wiedzy technicznej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.05.2009 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 jeszcze raz: nie wolno zakładać zaworów na rurze bezpieczeństwa - ale ta występuje w KOTŁACH na paliwo stałe raczej, w tym zakładanym kociołku wszelkie zabezpieczenia będą już w nim zabudowane.... czemu by nie można zakładać zaworów na poszczególnych odgałęzieniach instalacji - może rozwiną to zwolennicy tej teorii.... Aczkolwiek w zakładaniu tych zaworów w - mieszkaniu, domku - nie widzę większego sensu, co innego gdy instalacja jest trochę większa typu osiedle bloków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neoTz 30.05.2009 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Ok dla ścisłości za aktualizowany schemat -> Schemat 2 Schemat ten jest ostateczny będą jeszcze zawory odcinające przy grzejnikach na dole, których nie chciało mi się już rysować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 30.05.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Skoro mówimy o bezpieczeństwie to znalazłem krótki ale ciekawy artykulik na temat bezpieczeństwa w instalacjach. Najbardziej mnie zdziwił ten przepis który ma wejść w lipcu, który pozwoli tworzyć zamknięte instalacje z kotłem na paliwo stałe http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_abc/id,9824/Itemid,39/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts