Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana Instalacji C.O. - Proszę o opinię

neoTz

Recommended Posts

Zgadzam się z brzozą. Na głównej rurze z kotła nie można montować żadnych zaworów. Nie wszyscy się znają na hydraulice. Niektórzy nawet nie poznają czy zawór jest otwarty czy zamknięty. Szczególnie niebezpieczne jest to w przypadku kotłów na paliwo stałe. W najgorszym przypadku rozpierniczy piec i może komuś krzywda się stać.

Zawory odcinające montuje się i jest to normalna praktyka. Zakłada się przy tym, że użytkownik ma minimalny zasób wiedzy technicznej.

Pozdrawiam

jeszcze raz: nie wolno zakładać zaworów na rurze bezpieczeństwa - ale ta

występuje w KOTŁACH na paliwo stałe raczej, w tym zakładanym

kociołku wszelkie zabezpieczenia będą już w nim zabudowane....

czemu by nie można zakładać zaworów na poszczególnych odgałęzieniach

instalacji - może rozwiną to zwolennicy tej teorii.... Aczkolwiek w zakładaniu

tych zaworów w - mieszkaniu, domku - nie widzę większego sensu,

co innego gdy instalacja jest trochę większa typu osiedle bloków :-?

Skoro mówimy o bezpieczeństwie to znalazłem krótki ale ciekawy artykulik na temat bezpieczeństwa w instalacjach. Najbardziej mnie zdziwił ten przepis który ma wejść w lipcu, który pozwoli tworzyć zamknięte instalacje z kotłem na paliwo stałe :o :o http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_abc/id,9824/Itemid,39/