DOM_SZCZESLIWY 27.05.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Witam mam pytanie, planujemy murować kominy z cegły pełnej, czy PRZESTRZEŃ między kominem a wkładem ceramicznym (jak również kwasówką) wypełniać wełną na całej powierzchni przestrzeni czy np. mozna wełną dawać co kilka cm????????? jaką wełną stosowaliście u siebie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1977 27.05.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 mi doradzono w ten sposób:jeżeli masz kominy na ścianach wewnętrznych to nie ma potrzeby ich ocieplać wełną co innego na strychu tam tak.Komin na ścianach wew bedzie miał temp. trochę niższa niz tem pomieszczenia wiec wystarczająco. Inaczej się ma sytuacja przy kominach zewn. i na strychach . Myśle że coś w tym jest w każdym razie ja tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOM_SZCZESLIWY 27.05.2009 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 dzięki na informację; może i racja. ale głownie to wewnętrzne dawanie wełny ( w środek konia między wkładem ceramicznym a kominem) mineralnej jest po to żeby wkład ceramiczny jak się nagrzeje to nie dotykał do komina murowanego i nie pękał. nie tyle chodzi o trzymanie ciepła ile o nie pękanie komina. nasz kierownik budowy mówi, że nie jest konieczności dawanie wełny, wszystkie kominy mamy wewnąterz budynku. ale dylematy..............jak tu zrobić najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts