Asiek i Jacuś 27.05.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Czas powoli zdecydować się na wykończenie podłóg. Na pewno na dole chcemy parkiet - na pewno jakiś ciemny, na pewno z trwałego, twardego drewna. Ale co będzie pasowało (albo przynajmniej się nie gryzło) z oknami, które od wewnątrz są w okeinie "orzech"? Kolor okien jest taki:http://fenro.pl/graph/asortyment/okleiny_orzech.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 27.05.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Zdjęcie trochę małe ale chyba mam ten sam kolor okien (u mnie to się nazywa dąb bagienny) i na podłodze parkiet przemysłowy wenge - pasuje Do tego jest twardy i trwały Tylko nie wiem czy drugim razem też zdecydowałabym się na ciemny parkiet, trochę trzeba nad nim latać żeby jakoś wyglądał W pokojach na górze mam zaś do tych okien jasny parkiet (jesion) i też pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 27.05.2009 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 To nie to samo, co dąb bagienny - jest sporo jaśniejsze od niego i parkiet owszem - ciemny chcemy, ale nie aż tak - nie jestem maniaczką sprzątania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bożena030100 27.05.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 merbau jest bardziej brązowy a jatoba bardziej czerwona. I jedno i drugie jest twarde. Ze zdjęcia można wywnioskować,ż e twoje ramy okienne są raczej brązowe, tak więc osobiście wybrałabym merbau Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 28.05.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 My wybralismy teak- parkiet przemysłowy. Jest jasniejszy niż na zdjeciu próbka, ale mieni sie bardzo wieloma odcieniami -od słomkowych, aż pociemny brąz, więc wszystko do tego pasuje. Jestem pod wrażeniem bo widac na nim tylko biały pył gipsowy, innych rzeczy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesolutki 28.05.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Mam jatobe i merbau w domu,zdecydowanie polecam merbau,trwalszy i ładniej się prezentuje Czas powoli zdecydować się na wykończenie podłóg. Na pewno na dole chcemy parkiet - na pewno jakiś ciemny, na pewno z trwałego, twardego drewna. Ale co będzie pasowało (albo przynajmniej się nie gryzło) z oknami, które od wewnątrz są w okeinie "orzech"? Kolor okien jest taki: http://fenro.pl/graph/asortyment/okleiny_orzech.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 28.05.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Drewno tam się dobrze czuje gdzie było drzewem. Merbau u nas nie rośnie ale to taki globtroper. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 28.05.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 merbau jest bardziej brązowy a jatoba bardziej czerwona. I jedno i drugie jest twarde. Ze zdjęcia można wywnioskować,ż e twoje ramy okienne są raczej brązowe, tak więc osobiście wybrałabym merbau a mnie się zawsze wydawało że odwrotnie,merbau bardziej wpada w czerwień a jatoba brązowa,mam u siebie merbau i wpada w czerwień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.05.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Czas powoli zdecydować się na wykończenie podłóg. Na pewno na dole chcemy parkiet - na pewno jakiś ciemny, na pewno z trwałego, twardego drewna. Ale co będzie pasowało (albo przynajmniej się nie gryzło) z oknami, które od wewnątrz są w okeinie "orzech"? Kolor okien jest taki: http://fenro.pl/graph/asortyment/okleiny_orzech.jpg Poproś firmę od okien aby dali wam kawałek okleiny z waszych okien i z tym pobiegaj i szukaj koloru drewna. Musisz wziąc pod uwagę, że dreno które kupisz po cyklinowaniu będzie jaśniejsze. Dopiero olej lub lakier rozpuszczalnikowy przyciemni kolor a dopiero czas i promienie UV dokonają reszty. To jednak trwa. Spróbuj palisander albo orzech. Prawdopodobnie skończy się na dębie, który jest twardy jak merbau. No troszeńkę mniej o 4-5N/mm2. Dąb da się pięknie bejcowac aż do skutku można wykonywac próby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 30.05.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Mam okna w okleinie orzech i parkiety merbau. Drewno jest tak kolorowe, że pasowałby chyba nawet zloty dąb Jatoba jest moim zdaniem bardziej "buraczkowa" a merbau wpada w taki kolorek bursztynowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 30.05.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 a ja bym optował za jatoba..ale lekko przyciemniona stonowana..lub jak jarekukur radzi debina w jakims mahoniowym kolorancie koloranty np z zara czy pro coloru mozna dowolnie mieszac i dostac taki kolorek jaki sobie czlek wymarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 02.06.2009 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 a ja bym optował za jatoba..ale lekko przyciemniona stonowana..lub jak jarekukur radzi debina w jakims mahoniowym kolorancie koloranty np z zara czy pro coloru mozna dowolnie mieszac i dostac taki kolorek jaki sobie czlek wymarzy A czemu za jatobą? A co myślisz o gotowych deskach parkietowych np. takich: http://www.twojapodloga.pl/parkiety-gotowe-deski-lakierowane-c-2_28.html Nadaje to się do czegoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 02.06.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 hmmm nie wiem jakim lakierem uv jest to potraktowane..ile jest warstwy uzytkowej nie ma specyfikacji ja osobiscie..nie optuje za takimi rozwiazaniami..chyba ze komus sie spieszy choc nie powinno skoro ma to byc na kilkadziesiat lat.. Z lakierami ..na takich posadzkach drewnianych bywa przeróżnie..czasem..nawet ipowood ktorego sie sprzedaje dosyc duzo lakier ma na sobie nienajlepszej jakosci..i trzeba go raczej dodatkowo lakierować.. na Twoim miejscu wybrałbym lite surowe elementy parkietowe i dal firmie do wykonawstwa..moze i wyjdzie nieco drozej z metra..ale za to pewniej.. Firmy które sprzedają takie dechy ..w stylu sprzedaj zarób i zapomnij..dadza ci gwarancje ale gwarancja nie jest rozpatrywana w zakresie uszkodzen mechanicznych ..a takiej deski przecie nie uszkodzisz inaczej ..a jesli jest nie najlepszy uv(lakier) na tym uszkodzisz ja bardzo szybko.. Zaznaczam nie znam tych desek..mogą akurat te mieć zupełnie niezły lakier..ale kurcze doswiadczenie z tym tematem na ogół jest inne..klepia tego na potege w chinach..i daja przeróżne wynalazki ..na górę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 02.06.2009 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 dzięki - warte przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 08.06.2009 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 A jeszcze cos mi wpadło w oko - cumaru - cóż to i czy się nadaje na nasze warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cheetah23 08.06.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Poproś firmę od okien aby dali wam kawałek okleiny z waszych okien i z tym pobiegaj i szukaj koloru drewna. Musisz wziąc pod uwagę, że dreno które kupisz po cyklinowaniu będzie jaśniejsze. Dopiero olej lub lakier rozpuszczalnikowy przyciemni kolor a dopiero czas i promienie UV dokonają reszty. To jednak trwa. Spróbuj palisander albo orzech. Prawdopodobnie skończy się na dębie, który jest twardy jak merbau. No troszeńkę mniej o 4-5N/mm2. Dąb da się pięknie bejcowac aż do skutku można wykonywac próby. A taki orzech to ile w chwili obencje kosztuje na rynku? Poza tym jeszcze nie widziałam dębu, który wyglądąłby tak ładnie jak orzech ale pewnie jeszcze mało widziałam.. Cheetah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.06.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Poproś firmę od okien aby dali wam kawałek okleiny z waszych okien i z tym pobiegaj i szukaj koloru drewna. Musisz wziąc pod uwagę, że dreno które kupisz po cyklinowaniu będzie jaśniejsze. Dopiero olej lub lakier rozpuszczalnikowy przyciemni kolor a dopiero czas i promienie UV dokonają reszty. To jednak trwa. Spróbuj palisander albo orzech. Prawdopodobnie skończy się na dębie, który jest twardy jak merbau. No troszeńkę mniej o 4-5N/mm2. Dąb da się pięknie bejcowac aż do skutku można wykonywac próby. A taki orzech to ile w chwili obencje kosztuje na rynku? Poza tym jeszcze nie widziałam dębu, który wyglądąłby tak ładnie jak orzech ale pewnie jeszcze mało widziałam.. Cheetah Orzech kosztuje około 160,00zł/m2 i więcej - dąb 80,00m2- 130,00m2. Oczywiście usłojenie orzecha jest inne niż dębu. Myślałem, że chodzi o kolor drewna a nie o drewno orzechowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 10.06.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Poproś firmę od okien aby dali wam kawałek okleiny z waszych okien i z tym pobiegaj i szukaj koloru drewna. Musisz wziąc pod uwagę, że dreno które kupisz po cyklinowaniu będzie jaśniejsze. Dopiero olej lub lakier rozpuszczalnikowy przyciemni kolor a dopiero czas i promienie UV dokonają reszty. To jednak trwa. Spróbuj palisander albo orzech. Prawdopodobnie skończy się na dębie, który jest twardy jak merbau. No troszeńkę mniej o 4-5N/mm2. Dąb da się pięknie bejcowac aż do skutku można wykonywac próby. A taki orzech to ile w chwili obencje kosztuje na rynku? Poza tym jeszcze nie widziałam dębu, który wyglądąłby tak ładnie jak orzech ale pewnie jeszcze mało widziałam.. Cheetah Deba da sie pieknie podbejcować..masz tu dwa deby pod mniej wiecej orzech i thermo jesion bursztyn tez fajna alterntywa dla orzecha..i tańsze:) http://img195.imageshack.us/img195/5601/obraz070j.jpg http://img195.imageshack.us/img195/obraz070j.jpg/1/w750.png http://img25.imageshack.us/img25/5412/obraz285f.jpg http://img25.imageshack.us/img25/obraz285f.jpg/1/w750.png termo jesion ---> http://img25.imageshack.us/img25/7608/jesionthermobursztyn.jpg http://img25.imageshack.us/img25/jesionthermobursztyn.jpg/1/w750.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cheetah23 10.06.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Deba da sie pieknie podbejcować..masz tu dwa deby pod mniej wiecej orzech i thermo jesion bursztyn tez fajna alterntywa dla orzecha..i tańsze:) Ale ten thermo jesien wpada w pomarańcz/czerwień a orzech nie. A może akacja parzona byłaby bardziej zbliżona kolorystycznie? I też tańsza od orzecha.. Cheetah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 10.06.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 nie wpada w pomarańcz czerwien..ma wyglad hmm podpalanej podłogi lekko..o kolorystyce jasnego orzecha..akacja parzona owszem jest bardzo kolorowa i to bdb drewno ...to co powyzej nawiazuje do orzechow..poludniowo amerykanskich na pewno nim nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts