Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zabezpieczyć góre XPS na czas budowy

Recommended Posts

planuje ocieplić fundamenty styrodurem- mam kupiony Basf C gr 5cm, zastanawiam się czym i jak wykończyć na czas budowy część styroduru która będzie wystawać nad grunt- teraz, w czasie prowadzenia budowy to będzie ok40cm, później po niwelacji i nadsypaniu pewnie z 10cm mniej.

Planuję to co nad ziemią zaciągnąć klejem i siatką i jeszcze raz klejem, tak gdzieś na forum znalazłem, ale powiedzcie mi czy tą powierzchnie zew płyt mam czymś pozadzierać żeby lepiej trzymało?

i drugie pytanie: jak wykończyć póki co górę płyt XPS? czy przymocować jakieś deski do ściany co by pełniły coś w rodzaju zderzaka? czy tez zaciągnąć klejem? ale jak to później połączę z dalszym styropianem nad tymi płytami co z ziemi będą wystawać? (płyty xps maja 125cm, a cala ściana 153cm, wiec zostanie pas jeszcze ok 30cm do ocieplenia w przyszłości)

obawiam się tutaj spadających kawałków zaprawy, cegieł, czy pustaków itp.

Część wystającą z ziemi (przyszły cokół) zabezpieczyliśmy folią budowlana przyczepioną do styroduru za pomocą krótkich gwoździ z dużym łebkiem + podkładka. Folia jest wywinięta na ścianę a od dołu przysypana piaskiem. Styrodur jak na razie nie uległ zniszczeniu ani zabrudzeniu.