Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabezpieczenie przed zim?

alpin

Recommended Posts

we wrześniu wylałem ławy i wymurowałem sciany fundamentowe z

bloczków zasmarowałem wszystko dysperbitem i do srodka

nasypałem piasek na równo ze scianami fundamentowymi,

i mam pytanie czy na zewnącz powinienem obsypać sciany piaskiem

w tej chwili ściany są powyzej gruntu na wysokosć 3 bloczków

napomne ze będę pózniej ocieplał je styropianem (wiosna) dlatego bym musiał je spowrotem odkopywać i jeszcze jedno mam zrobioną izolacje

(folia do izolacji fundamentów taka gruba) pomiędzy 1 poziomem bloczków a 2 poziomem.

trzeba obsypać, bo jak się trafi mroźna zima i ziemia zamarźnie do głębokości poniżej ław fundamentowych - to może ci fundament "wysadzić". Nie pytaj co to znaczy, bo nie wiem. Mój inspektor nadzoru - czyli akurat moja mama - straszyła mnie tym dopóki nie obsypałem fundamentów. Przed opsypaniem może obłóż fundamenty jakąś matą słomianą, albo czymś takim, bo potem jak będziesz odkopywać to łopatą ci pozdzierają dysperbit z bloczków.

U nas też jest obsypane wokół fundamentu.

(wystarczy kliknąć w 'domek' pod tym postem, by zobaczyć :-) )

Tak sam radził i zrobił nasz kierownik-wykonawca, sypiąc za własne pieniądze piasek. Widać wiedział czego się bać :-) i nawet nie próbował na tym oszczędzać.

A "wysadzenie" fundamentu polagać może na tym, że gdy ziemia zamarznie pod ławami to zwiększy swą objętość i pójdzie w górę.

Obsypuj koniecznie.

trudno potem trzeba będzie odkopywać.

pozdrawiam

Robert