alpin 24.11.2003 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 we wrześniu wylałem ławy i wymurowałem sciany fundamentowe z bloczków zasmarowałem wszystko dysperbitem i do srodkanasypałem piasek na równo ze scianami fundamentowymi,i mam pytanie czy na zewnącz powinienem obsypać sciany piaskiem w tej chwili ściany są powyzej gruntu na wysokosć 3 bloczków napomne ze będę pózniej ocieplał je styropianem (wiosna) dlatego bym musiał je spowrotem odkopywać i jeszcze jedno mam zrobioną izolacje(folia do izolacji fundamentów taka gruba) pomiędzy 1 poziomem bloczków a 2 poziomem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 27.11.2003 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 trzeba obsypać, bo jak się trafi mroźna zima i ziemia zamarźnie do głębokości poniżej ław fundamentowych - to może ci fundament "wysadzić". Nie pytaj co to znaczy, bo nie wiem. Mój inspektor nadzoru - czyli akurat moja mama - straszyła mnie tym dopóki nie obsypałem fundamentów. Przed opsypaniem może obłóż fundamenty jakąś matą słomianą, albo czymś takim, bo potem jak będziesz odkopywać to łopatą ci pozdzierają dysperbit z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 27.11.2003 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 U nas też jest obsypane wokół fundamentu. (wystarczy kliknąć w 'domek' pod tym postem, by zobaczyć ) Tak sam radził i zrobił nasz kierownik-wykonawca, sypiąc za własne pieniądze piasek. Widać wiedział czego się bać i nawet nie próbował na tym oszczędzać. A "wysadzenie" fundamentu polagać może na tym, że gdy ziemia zamarznie pod ławami to zwiększy swą objętość i pójdzie w górę. Obsypuj koniecznie. trudno potem trzeba będzie odkopywać. pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts