Wciornastek 27.05.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Chcemy zrobic oświetlenie zadaszonego tarasu umieszczając w boazerii podbitkowej halogenki. Jest tylko jeden problem. Wszelkie lampeczki tego typu sa opisane jako do stosowania wewnątrz domu a nie zewnętrznie. Jak z tego klopotu wybrnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Przykładowo - LINK , LINK 2 ... - szukaj opraw o stopniu ochrony IPX4 - co to jest współczynnik ochrony IP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 27.05.2009 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Pablitoo wielkie dzięki teraz juz wiem no co patrzeć - ten współczynnik ochronny IP wiele wyjasnia. Co do sugerowanych lampeczek z LEDami to jakos nie mam przekonania to hmmm...... nazwijmy to jasnosci oswietlenia. LEDy to raczej podswietleja a nie oswietlaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 27.05.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Mam wrażenie, że problem został niepotrzebnie rozdmuchany.Lampki wewnętrzne to lampki nienarażone na działanie słońca i deszczu.Z kolei lampki zewnętrzne zniosą zmienne warunki pogodowe bez utraty swoich parametrów. W Twoim przypadku (zadaszenie + boazeria) napewno odpada słońce i deszcz.Dodatkowo zapewnisz takim lampkom znakomite chłodzenie co przełoży się na ich dłuższą żywotność. Niemniej jednak, lampki z odpowiednim stopniem ochrony IP są lepszym i droższym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 27.05.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Co do sugerowanych lampeczek z LEDami to jakos nie mam przekonania to hmmm...... nazwijmy to jasnosci oswietlenia. LEDy to raczej podswietleja a nie oswietlaja. U nas w parcy mieliśmy na próbę żarówę led 72 diody, świeciła dużo jaśniej niż zwykły halogen, niestety wysoka cena 8 funtów. Na allegro są 80 diodowe żarówki za 34zł/szt mogą świecić nawet lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Mam wrażenie, że problem został niepotrzebnie rozdmuchany.(...) Problem nie problem - pewnie ze można założyć do podbitki zwykłe wewnętrzne oprawy - w końcu kolega nie będzie lał po nich wodą - ale - na zewnątrz ważna jest szczelność oprawy choćby w kwestii wilgoci przy zmiennych warunkach pogodowych - taka wewnętrzna oprawa będzie wilgnąć , rosić się wewnątrz - styki i przewody będą śniedziały , rdzewiały etc ... - żywotność takiej oprawy nie bedzie porażająco długa ... - no ale - to już kwestia wyboru ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Co do sugerowanych lampeczek z LEDami to jakos nie mam przekonania to hmmm...... nazwijmy to jasnosci oswietlenia. LEDy to raczej podswietleja a nie oswietlaja. U nas w parcy mieliśmy na próbę żarówę led 72 diody, świeciła dużo jaśniej niż zwykły halogen, niestety wysoka cena 8 funtów. Na allegro są 80 diodowe żarówki za 34zł/szt mogą świecić nawet lepiej. Używam żarówek LED 80 diód / barwa ciepła / oprawa GU10 do oświetlania blatu kuchennego - oprawy zamontowane w spodach szafek wiszących ca 50cm nad blatem - i ten blat oświetlają dobrze - ale - jak kolega chce oświetlać taras z opraw umieszczonych w podbitce i to jeszcze na zewnatrz - nie ma na to żadnych szans - żadnymi żarówkami LED tego się oświetlić nie da - tylko halogeny - i nic wiecej . Jeszcze nie te czasy i wydajność świecenia żarówek LED jeszcze na to nie pozwoli - a to co sprzedawcy na allegro piszą o zarówkach LED i ich porównanie do mocy świecenia klasycznej 60-tki lub setki - to wierutna bzdura ... Mam taką żarówkę LED 80 diód w oprawie/trzonku E27 /220V - powieszona w kinkiecie ca 1m nad blatem kuchennym nie daje więcej swiatła jak może klasyczna wolframowa 40-stka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.05.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Na rynku jest tyle rodzajów oświetlenia led,że można w nim przebierać do woli.Nie znam wysokości tarasu ale pewnym jest ,że są ledy które oświetlą go i na dodatek stworzą niepowtarzalną atmosferę przy kolacji wśród znajomych.Jeżeli chodzi o podbitkę i w niej ledy to i tu również znakomicie pokażą obrys budynku a jeżeli dodamy do nich oświetlenie tarasu znakomicie wyeksponują całą naszą posesję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.05.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 http://www.budujemydom.pl/mambots/editors/tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/ibrowser/scripts/popup.php?url=/images/stories/temat_tygodnia/439d.jpg&clTxt=Kliknij%20w%20obraz%20aby%20zamkn%B1%E6%20okno http://wroclaw.olx.pl/oswietlenie-zewnetrzne-led-iid-7791421#pics Chcę podkreślić ,że ledy w tych przykładowych linkach prezentują bardzo proste ale jakie efektowne światło.Na tym drugim można z gośćmi grać w "pompinga" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 27.05.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Mam wrażenie, że problem został niepotrzebnie rozdmuchany.(...) Problem nie problem - pewnie ze można założyć do podbitki zwykłe wewnętrzne oprawy - w końcu kolega nie będzie lał po nich wodą - ale - na zewnątrz ważna jest szczelność oprawy choćby w kwestii wilgoci przy zmiennych warunkach pogodowych - taka wewnętrzna oprawa będzie wilgnąć , rosić się wewnątrz - styki i przewody będą śniedziały , rdzewiały etc ... - żywotność takiej oprawy nie bedzie porażająco długa ... - no ale - to już kwestia wyboru ... Tak, ale stopień IPX4 tej szczelności napewno nie zapewni, co najwyżej ją poprawi w stosunku do nie stosowania żadnej osłony. Żeby zapewnić jakąś szczelność przed kurzem i wilgocią to niestety oprawka musi być hermetyczna => brzydka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.05.2009 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 http://www.budujemydom.pl/mambots/editors/tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/ibrowser/scripts/popup.php?url=/images/stories/temat_tygodnia/439d.jpg&clTxt=Kliknij%20w%20obraz%20aby%20zamkn%B1%E6%20okno http://wroclaw.olx.pl/oswietlenie-zewnetrzne-led-iid-7791421#pics Chcę podkreślić ,że ledy w tych przykładowych linkach prezentują bardzo proste ale jakie efektowne światło.Na tym drugim można z gośćmi grać w "pompinga" \ Ba, niby fotki cacy, ale ....... Masz takie oświetlenie, sprawdziłeś? To co prezentują w sklepach (nie tylko w marketach) to naprawde bardzo słabo oświetla. Aby uzyskac wzgledny efekt jasnosci trzeba pradopodobnie umieścić spora ilość oprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 28.05.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Ile od muru montujecie te lampeczki? Czy tak aby światło padało na mur czy podświetlało dół? Macie jakieś fotki waszych montażów? Też zastanawiam się i już nawet myślałem o kupnie ledów w castoramie ale jeszcze poczekam na inne opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.05.2009 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Ile od muru montujecie te lampeczki? Czy tak aby światło padało na mur czy podświetlało dół? Macie jakieś fotki waszych montażów? Też zastanawiam się i już nawet myślałem o kupnie ledów w castoramie ale jeszcze poczekam na inne opinie. Pozdrawiam Halogenki beda umieszczone w suficie tj. podbitce nad zadaszonym tarasem na wysokosci ok 2,8 m od podłogi tarasu. Taras ma ok 25 m kw. W przybliżeniu 6 x 4 i ciut m. Myślelismy o zamontowaniu 13 do 15 halogenków. Rozrzucone w 3 rzędach dośc równoniernie. A oświetlac ma przeciez stół i biesiadników aby wiedzeili co spożywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 28.05.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Radzę dać lampki jak najdalej od muru - chyba że za każdym razem chcecie kontrolować idealność płaskości tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 28.05.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 No właśnie chodziło mi o to czy dac bliżej muru i podświetlić mur czy oddalić i z góry podświetlić podłoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 28.05.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Witam, Też miałem niadawno ten problem... Postanowiłem potestować na początek na podcieniu. Wyszło tak: http://www.pn.com.pl/guest/dzialka/led20090528.jpg Światło - mimo tego co widać na zdjęciu - jest całkiem jasne. Można by spokojnie ustawić pod nimi stół i balować! Oprawki "szczelne" IP65: http://www.allegro.pl/item645444210_promocja_oprawa_halog_wodoszczelna_ip65_k14.html żarówki 32 LED, ciepła, szerokokątna: http://www.allegro.pl/item647906933_zar_led_gu10_230v_32diod_b_ciepla_szerokokatna.html Odstęp pomiędzy oprawkami 2 metry, od ściany i końca podcienia po 80cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.05.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Nic ująć nic dodać bardzo ładnie świecą te światełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts