Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Monta? hydroforu

luk29

Recommended Posts

cześć,

mam 2 pytania w kwestii montażu zestawu hydroforowego zkładającego się ze zbiornika leżącego AQUASYSTEM 100l i pompy HWA 3000 (100 l/min, wysokość podnoszenia 58m)

1) Czy instalacja domowa może być podłączona do króćca (3/4") w zbiorniku umiejcowoionego po przeciwnej stronie zbiornika niż elestyczny wąż zasilający? Czytałem, że w to miejsce montuje się manometr bądź zawór bezpieczeństwa, jednak ja mam tak to podłaczone i działa, nie wiem czy tak może zostać ?

2) Ile powinny wynosić odpowiednio ciśnienia załączania i wyłączania pompy? Ja mam teraz od 3.0 - 4.5 bara. Jak do tego wszystkiego dobrać ciśnienie powietrza w poduszcze powietrznej, w instrukcji piszą, że powinno ono wynosić 1.5 bara, jednak wydaje mi się, że powinno ono być zgrane z ciśnieniem załączania pompy, np. 0.5 bara poniżej. Czy mam rację?

pozdrawiam,

Łukasz

Gość Pikuś
Ciśnienie powietrza w zbiorniku hudroforowym narzuca ciśnienie w instalacji domowej. Coś tu nie pasuje- wychodzi że zbiornik ma ciśnienie robocze 1,5 bara, a pompa niecałe 6. Albo pompa jest za duża albo zbiornik za słaby, chyba że zbiornik współpracuje z pompą głębinową a studnia ma lustro wody 40 m niżej niż zainstalowano pompę. W DTR-ce urządzenia o ile było kupiono w komplecie powinny się znależć wszelkie potrzebne informacje na ten temat. Jeżeli podajesz ciśnienie ok 4bar a zbiornik ma dopuszczenie do 1,5 to przekraczasz ciśnienie dop ok. 3x. Co do montażu to na odległość nie da się nic poradzić- informacji trzeba szukać w instrukcji obsługi. Jak jej nie masz to pisz do producenta Serdeczności Pikuś.