Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do fachowców z doświadczeniem w układaniu płytek. Jedną z opcji, jaką rozważam jest połączenie płytek gresowych dwóch producentów. Jedne i drugie są rektyfikowane, ale jedne mają format 60x60 (na zdjęciu te brązowe), a drugie 59,8x59,8. Czy da się to jakoś pogodzić, czy raczej powinnam odpuścić?

http://foto1.m.onet.pl/_m/246e7c84e4328de1ad06e5f772c93505,10,19,0.jpg

https://forum.murator.pl/topic/123361-pytanie-do-specjalist%C3%B3w-od-uk%C5%82adania-p%C5%82ytek/

Rozumiem ze brązowa to większa płytka a szara to mniejsza lub odwrotnie. Pomijam łazienkę.

Ja bym sobie odpuścił. Różnica jest 2 mm czyli po 1 mm na stronę. Tak czy inaczej będzie widać róznicę szczególnie przy płytkach rektyfikowanych.

Wyjściem jest ułożenie w karo jednych i drugich lub tylko jednych, a na linii styku ułożenie jakiegoś dekoru lub zastosowanie listwy np mosiężnej.

Rozumiem ze brązowa to większa płytka a szara to mniejsza lub odwrotnie. Pomijam łazienkę.

Ja bym sobie odpuścił. Różnica jest 2 mm czyli po 1 mm na stronę. Tak czy inaczej będzie widać róznicę szczególnie przy płytkach rektyfikowanych.

Wyjściem jest ułożenie w karo jednych i drugich lub tylko jednych, a na linii styku ułożenie jakiegoś dekoru lub zastosowanie listwy np mosiężnej.

No właśnie tego sie obawiałam :( te brązowe drewnopodobne płytki są jeszcze w wersji "parkietowej" w formacie 20x90. może zamiast tych 60-ek wrzucić tam taki niby-parkiet?

coś takiego:

http://foto0.m.onet.pl/_m/754f81bdfd4e46b0397ca0f4ebf88b30,10,19,0.jpg

Owszem jest to jakies wyjście.

Ja zawsze swoim klientom odradzam opcji w której płytka docinana jest widoczna,

a w tej wersji tak by chyba było. Wiadomo na ratunek przychodzą róznego rodzaju maskownice.

Opcja pierwsza równiez jest wykonalna z przesunięcięm płytek 60x60 i tych mniejszych. Można przesunąć o połowę dlugości lub o jedną trzecią. Nie widzę tych płytek i nie mam pojęcia co doradzic:)

Witam,

jeśli mam byc szczery, to te płytki nie pasuja do siebie, ani tonowo, ani wymiarowo. Ciekawe jak jeszcze jest z ich grubością. Najlepiej dobrac od 1 producenta i wtedy to będzie miało jakiś sens.

Co do ułożenia to zależy co się komu podoba. Tych ciemnych ze względu na wzór raczej nie polecam układac w karo :). Szare jak najbardziej. I jeśli chcecie przy tych płytkach pozostac to sądzę, że korytarz warto położyc w karo 8)

Pozdrawiam

No właśnie kolorystycznie pasują :) Na zdjęciu te szare wyglądają zupełnie inaczej niż w rzeczywistości. Jednak ze względu na różne rozmiary odpuszczę te ciemne w rozmiarze 59.8x59.8 na rzecz 20x90.

Dzięki za opinię, rozważymy karo :)

Witam,

jeśli mam byc szczery, to te płytki nie pasuja do siebie, ani tonowo, ani wymiarowo. Ciekawe jak jeszcze jest z ich grubością. Najlepiej dobrac od 1 producenta i wtedy to będzie miało jakiś sens.

Co do ułożenia to zależy co się komu podoba. Tych ciemnych ze względu na wzór raczej nie polecam układac w karo :). Szare jak najbardziej. I jeśli chcecie przy tych płytkach pozostac to sądzę, że korytarz warto położyc w karo 8)

Pozdrawiam

No właśnie kolorystycznie pasują :) Na zdjęciu te szare wyglądają zupełnie inaczej niż w rzeczywistości. Jednak ze względu na różne rozmiary odpuszczę te ciemne w rozmiarze 59.8x59.8 na rzecz 20x90.

Jedne i drugie są rektyfikowane, ale jedne mają format 60x60 (na zdjęciu te brązowe), a drugie 59,8x59,8.

To które są w końcu którymi :)

Jedne i drugie są rektyfikowane, ale jedne mają format 60x60 (na zdjęciu te brązowe), a drugie 59,8x59,8.

To które są w końcu którymi :)

Tak jak napisałam na początku - te brązowe to 60x60. Sorki, już sama się zamotałam :oops: