Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zestaw podtynkowy Geberita - krótkie mocowanie sedesu

Recommended Posts

Z ciekawości zajrzałem pod zaślepki w misce ustępowej podwieszanej do zestawu podtynkowego i z przerażeniem stwierdziłem, że wszystko trzyma się na połowie grubosci nakrętki. Muszę coś z tym zrobić i mam pytanie, czy ktoś ma (miał) podobnego gniota i jak sobie z nim poradził.

Bo jak się zwali z moją żoną to będę musiał pod most a tam już tego problemu nie bedę miał :wink:

Pozdrawiam serdecznie

te śruby (nie nakrętki ) można wykręcić na dłuższą.

zrób to tak

odkręć sedes

wkręć nakrętkę na srubę

wkręć drugą nakrętkę na srubę

zakontruj

i odrkęć całą śrubę o tyle o ile Ci potrzeba

odkontruj i postępuj odwrotnie.

odkręć jedną nkrętkę

później drugą

zamontuj sedes

powodzenia.

Januszek jesteś pewien, że tak można? A co w momencie jak ta nagwintowana szpilka będzie za mało wkręcona w stelaż.

Ja miałem taki sam problem, ale u mnie szpilka kończyła się w połowie grubości ceramiki. Więc kupiłem w Liroju nakrętki przedłużane dług. 4 cm i dosztukowałem szpilkę. Skutkiem tego mam teraz odrobinke za długie na tyle, żeby misię takie stożkowe nakładki ozdobne nie nałożyły.

Mi się nie dało wykręcić, ale przyznam sie że gdybym wiedział tobym spróbował.

B.

serdeczne dzięki wszystkim za rady. Głowiłem się dziś cały dzień z tym problemem. Napisałem nawet do przedstawiciela technicznego Geberita. Oto jego odpowiedź:

"Szanowni Państwo,

Podana informacja zaskoczyła mnie bardzo. Szpilki M10, na których mocowana jest muszla mają długość 18 cm. Po raz pierwszy wystąpił problem przedstawiony przez Państwa. Katalogowe przedłużki do szpilek nie są oferowane, ponieważ szpilki są dostatecznie długie."

Tak więc na dzień dzisiejszy zeszlifowałem podkładki o połowę (plastikową i metalową) i uzyskałem jeszcze przez to ze dwa gwinty. Teraz nakretki trzymają śrubę w 2/3 grubości. Natomiast rozmawiając z hydaulikami każdy odradzał mi próby wykręcenia tych szpilek.

Pozdrawiam serdecznie