Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytam, bo mam w projekcie kotłownie na paliwo stałe, ale chce zrobić dodatkowy kanał w kominie dla kotła na paliwo gazowe GZ-50. Planuję to sobie tak: wymurować z cegły i włożyć do środka kanały ceramiczne które umożliwią w przyszłości- jeżeli zajdzie taka konieczność włożenie wkładu nierdzewnego- chyba ze murarze wymurują go tak, że tych kanałów nie trzeba będzie stosować;)

jaka średnica powinna być tyk kanałów? jakie średnice zewnętrzne mają rury nierdzewne stosowane do takich kominów?

https://forum.murator.pl/topic/123385-jaka-%C5%9Brednica-kana%C5%82u-spalinowego-do-kot%C5%82a-gazowego/

zależy od mocy kotła, wysokości komina, czy komin wystaje ponad kalenicę...

ja w tradycyjnym kotle gazowym przy wysokości komina 10m mam kwasówkę fi 120 (to dość mała średnica ale u mnie dobrze się sprawdza bo komin wysoki a spaliny gorące). Zdaje mi się że średnice różnią się o 10mm czyli: 120, 130,140 itd

my mamy kwasówkę z taką podwójną rurą (rura w rurze). w środku rura ma 8 cm a ta na zewnątrz ma 12,5 cm.

zarówno wkłady ceramiczne jak i kwasówkę kupowaliśmy w firmie JAWAR w Ciechanowie.

dopiero po zakupie dostałam namiary na firmę z Michałowic pod Pruszkowem.