ifka13 28.05.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Pytam, bo mam w projekcie kotłownie na paliwo stałe, ale chce zrobić dodatkowy kanał w kominie dla kotła na paliwo gazowe GZ-50. Planuję to sobie tak: wymurować z cegły i włożyć do środka kanały ceramiczne które umożliwią w przyszłości- jeżeli zajdzie taka konieczność włożenie wkładu nierdzewnego- chyba ze murarze wymurują go tak, że tych kanałów nie trzeba będzie stosować jaka średnica powinna być tyk kanałów? jakie średnice zewnętrzne mają rury nierdzewne stosowane do takich kominów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.05.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 zależy od mocy kotła, wysokości komina, czy komin wystaje ponad kalenicę... ja w tradycyjnym kotle gazowym przy wysokości komina 10m mam kwasówkę fi 120 (to dość mała średnica ale u mnie dobrze się sprawdza bo komin wysoki a spaliny gorące). Zdaje mi się że średnice różnią się o 10mm czyli: 120, 130,140 itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 28.05.2009 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 jaka moc to nie wiem, ale węglowy mam na moc 23kW, czy to dużo czy mało też się nie orientuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 28.05.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Dla opału stałego min fi 160 mm dla gazówki min fi 150 mm Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOM_SZCZESLIWY 28.05.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 my mamy kwasówkę z taką podwójną rurą (rura w rurze). w środku rura ma 8 cm a ta na zewnątrz ma 12,5 cm. zarówno wkłady ceramiczne jak i kwasówkę kupowaliśmy w firmie JAWAR w Ciechanowie. dopiero po zakupie dostałam namiary na firmę z Michałowic pod Pruszkowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts