marekcmarecki 28.05.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Prowadzę działalność w DE, jako jednoosobowa firma w branży budowlanej. Niby jest wszystko ok. Jednakw DE mi się podoba, ale tylko pracować. Żyć bardziej mi się podoba w PL. W PL jest ciągle jeszcze moja rodzina. Żona, dzieci, itd... mógłbym tak bardzo długo pisać, ale nie chcę przynudzać. Chodzi o to, że jak pisałem moi klienci to Niemcy, a chciałbym działalnośc rozszerzyć na PL. Przez pewien czas działać "na dwa fronty", i z czasem jakby się udało "wypracować sobie rynek" i na stałe wrócić do PL. Na razie wszystko jeszcze jest w PL. W DE wynajmuję tylko mieszkanie i pomieszczenia. Teraz tak jeżdżę co 1, 2, 3 tygodnie ( zależy od sytuacji) na 1, 2 tygodnie do PL. Czasem na kilka dni. W sumie nie ma daleko, bo tylko 700 km, ale zawsze to jazda. W sumie każdy normalny człowiek w mojej sytuacji zabrałby rodzinę i wyniósł się do DE. Tylko jakoś trudno rozstać mi się z PL I mam pytanie. Może ktoś się orientuje czy jako niemiecka firma, mogę działać w PL? Rachunki mogę wystawiać np. dwujęzyczne. Tylko czy nasze urzędy będą honorować takie rachunki? Jak to jest? EU, czyli niby wolny przepływ towarów i usług. Nie chciałbym otwierać nowej firmy w PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.05.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Jest to trochę zawiłe, ale nie za bardzo.Wszystko zależy jaka to działalność – z usługami jest trochę „zamieszania” podatkowego. Sprawdź w Ustawie o swobodzie gospodarczej, a zwłaszcza Art.5.4, 94 – 99 : tekst ujednolicony http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20041731807 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 29.05.2009 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Dzieki! Na początek super! O coś takiego mi chodziło . Znajdę czas, poczytam i zobaczę co się wykluje. W US nie bardzo coś umieli na ten temat opowiadać . Nawet nie bardzo się zdziwiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts