Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Faktura od Niemca, czy w urzędach to przejdzie?

marekcmarecki

Recommended Posts

Prowadzę działalność w DE, jako jednoosobowa firma w branży budowlanej. Niby jest wszystko ok. Jednakw DE mi się podoba, ale tylko pracować. Żyć bardziej mi się podoba w PL. W PL jest ciągle jeszcze moja rodzina. Żona, dzieci, itd... mógłbym tak bardzo długo pisać, ale nie chcę przynudzać. Chodzi o to, że jak pisałem moi klienci to Niemcy, a chciałbym działalnośc rozszerzyć na PL. Przez pewien czas działać "na dwa fronty", i z czasem jakby się udało "wypracować sobie rynek" i na stałe wrócić do PL. Na razie wszystko jeszcze jest w PL. W DE wynajmuję tylko mieszkanie i pomieszczenia. Teraz tak jeżdżę co 1, 2, 3 tygodnie ( zależy od sytuacji) na 1, 2 tygodnie do PL. Czasem na kilka dni. W sumie nie ma daleko, bo tylko 700 km, ale zawsze to jazda. W sumie każdy normalny człowiek w mojej sytuacji zabrałby rodzinę i wyniósł się do DE. Tylko jakoś trudno rozstać mi się z PL :roll: I mam pytanie. Może ktoś się orientuje czy jako niemiecka firma, mogę działać w PL? Rachunki mogę wystawiać np. dwujęzyczne. Tylko czy nasze urzędy będą honorować takie rachunki? Jak to jest? EU, czyli niby wolny przepływ towarów i usług. Nie chciałbym otwierać nowej firmy w PL.

Jest to trochę zawiłe, ale nie za bardzo.

Wszystko zależy jaka to działalność – z usługami jest trochę „zamieszania” podatkowego.

Sprawdź w Ustawie o swobodzie gospodarczej, a zwłaszcza Art.5.4, 94 – 99 : tekst ujednolicony http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20041731807