qasi79 28.05.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 witam,skończyłem dzisiaj stelaże w domu i zamierzam kręcic płyty ale qrde mam zagwozdkę ... profile są na podwójnym stelażu, teraz dam folie i chcę płyty dać ale nie wiem w którą strone je kłaśćkolega, który robił takie rzeczy mówi, że równoleglę z profilami nośnymi czyli tymi, które są na dole - jeden wzdłuż dłuższej krawędzi, później 2 w środku płyty i 4 na krańcu i ten 4 jest też krańcem płyty obok i tak dalej - na końcach krótszych, tych po 1,2m by dołożyc kawałki profili ja w sieci na stronach producentów znalazłem by odwrotnie kłaść, prostopadle do profili tych dolnych, czyli jak mam rozstaw co 40cm to na tej dłuższej krawędzi wkręty wychodzą co 40cm no i właśnie jak to kłaść, niby kolega ma rację bo wtedy dłuższa krawędź płyty jest cała na profilu a tak jak ja znalazłem to niby na dłuższej krawędzi wkręty wychodzą co 40cm ... sam nie wiem a chcę jutro zacząć kłąść płyty pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirk 28.05.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/Zaglądnij tam, znajdziesz dużo ciekawych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 29.05.2009 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 dzięki, patrzyłem tam i na norgips.plwszędzie podają prostopadle do profili nośnych a znajomy twierdzi inaczej bo tak to będzie pękać ... chyba się jeszcze wstrzymam z przykręcaniem i popatrzę po sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.05.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Płyty z reguły nie są podpierane na łączeniu dłuższych krawędzi.Wg mnie to obojętne, w którym kierunku ważne, aby odległość między podporami była zgodna z systemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 29.05.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Przykręcaj płyty prostopadle do profili nośnych. Takie zamocowanie (przy odległościach jakie podaje system) daje najlepsze podparcie dla płyty. Krótszy bok płyty powinien zawsze wypaść na profilu i być do niego przykręcony. Gdy połączysz go "w powietrzu" będzie to skutkowało pęknięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 29.05.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Ja dawałem prostopadle do profili. długie boki płyty sa orginalnie sfazowane i tam leci siatka a potem szpachla. Krótkie boki łączą się na profilu. Fazowałem je sam pod kątem ok 45 st. Tam nie kleiłem siatki tylko szpachlowałem gipsem z dodatkiem włukien (cos takiego jak Norgips Vario) Nie ma siatki ale końce opierają sie na jednym profilu więc nie powinny pękać. Narazie wszystko jest OK Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 61 29.05.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 witam, skończyłem dzisiaj stelaże w domu i zamierzam kręcic płyty ale qrde mam zagwozdkę ... profile są na podwójnym stelażu, teraz dam folie i chcę płyty dać ale nie wiem w którą strone je kłaść kolega, który robił takie rzeczy mówi, że równoleglę z profilami nośnymi czyli tymi, które są na dole - jeden wzdłuż dłuższej krawędzi, później 2 w środku płyty i 4 na krańcu i ten 4 jest też krańcem płyty obok i tak dalej - na końcach krótszych, tych po 1,2m by dołożyc kawałki profili ja w sieci na stronach producentów znalazłem by odwrotnie kłaść, prostopadle do profili tych dolnych, czyli jak mam rozstaw co 40cm to na tej dłuższej krawędzi wkręty wychodzą co 40cm no i właśnie jak to kłaść, niby kolega ma rację bo wtedy dłuższa krawędź płyty jest cała na profilu a tak jak ja znalazłem to niby na dłuższej krawędzi wkręty wychodzą co 40cm ... sam nie wiem a chcę jutro zacząć kłąść płyty pozdrawiam Witam. U mnie fachowiec zrobił tak jak mówi Twój kolega tzn.długi bok płyty na profilu, a na krótkich bokach dokładał kawałki profili. Robił to ponad pół roku temu, jak na razie nie zauważyłem żadnych pęknięć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts