Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przykręcanie płyt do stelaży-jaki kierunek?

Recommended Posts

witam,

skończyłem dzisiaj stelaże w domu i zamierzam kręcic płyty ale qrde mam zagwozdkę ...

profile są na podwójnym stelażu, teraz dam folie i chcę płyty dać ale nie wiem w którą strone je kłaść

kolega, który robił takie rzeczy mówi, że równoleglę z profilami nośnymi czyli tymi, które są na dole - jeden wzdłuż dłuższej krawędzi, później 2 w środku płyty i 4 na krańcu i ten 4 jest też krańcem płyty obok i tak dalej - na końcach krótszych, tych po 1,2m by dołożyc kawałki profili

ja w sieci na stronach producentów znalazłem by odwrotnie kłaść, prostopadle do profili tych dolnych, czyli jak mam rozstaw co 40cm to na tej dłuższej krawędzi wkręty wychodzą co 40cm

no i właśnie jak to kłaść, niby kolega ma rację bo wtedy dłuższa krawędź płyty jest cała na profilu a tak jak ja znalazłem to niby na dłuższej krawędzi wkręty wychodzą co 40cm ... sam nie wiem a chcę jutro zacząć kłąść płyty

pozdrawiam

Przykręcaj płyty prostopadle do profili nośnych. Takie zamocowanie (przy odległościach jakie podaje system) daje najlepsze podparcie dla płyty. Krótszy bok płyty powinien zawsze wypaść na profilu i być do niego przykręcony. Gdy połączysz go "w powietrzu" będzie to skutkowało pęknięciem.

Ja dawałem prostopadle do profili. długie boki płyty sa orginalnie sfazowane i tam leci siatka a potem szpachla. Krótkie boki łączą się na profilu. Fazowałem je sam pod kątem ok 45 st. Tam nie kleiłem siatki tylko szpachlowałem gipsem z dodatkiem włukien (cos takiego jak Norgips Vario) Nie ma siatki ale końce opierają sie na jednym profilu więc nie powinny pękać.

Narazie wszystko jest OK

Pozdrawiam

Puszka

witam,

skończyłem dzisiaj stelaże w domu i zamierzam kręcic płyty ale qrde mam zagwozdkę ...

profile są na podwójnym stelażu, teraz dam folie i chcę płyty dać ale nie wiem w którą strone je kłaść

kolega, który robił takie rzeczy mówi, że równoleglę z profilami nośnymi czyli tymi, które są na dole - jeden wzdłuż dłuższej krawędzi, później 2 w środku płyty i 4 na krańcu i ten 4 jest też krańcem płyty obok i tak dalej - na końcach krótszych, tych po 1,2m by dołożyc kawałki profili

ja w sieci na stronach producentów znalazłem by odwrotnie kłaść, prostopadle do profili tych dolnych, czyli jak mam rozstaw co 40cm to na tej dłuższej krawędzi wkręty wychodzą co 40cm

no i właśnie jak to kłaść, niby kolega ma rację bo wtedy dłuższa krawędź płyty jest cała na profilu a tak jak ja znalazłem to niby na dłuższej krawędzi wkręty wychodzą co 40cm ... sam nie wiem a chcę jutro zacząć kłąść płyty

pozdrawiam

Witam. U mnie fachowiec zrobił tak jak mówi Twój kolega tzn.długi bok płyty na profilu, a na krótkich bokach dokładał kawałki profili. Robił to ponad pół roku temu, jak na razie nie zauważyłem żadnych pęknięć. Pozdrawiam.