Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie masy-gładzie do płyt G-k?

Recommended Posts

Uważam, że płyty G-K to jedno z większych g***en jaki obecnie stosuje się do wykończenia budynków.

Za te pieniądze, które się płaci za materiał, montaż, podkłady, gładzie szpachlowe jakość płyt GK jest słaba. Nawet jak jakimś cudem łączenia płyt nie popękają to i tak dosc szybko wykruszają się np. narozniki przy oknach połaciowych czy drzwiach.

Jeżeli ktoś zna jakąś inną technologie i przede wszystkim znajdzie fchowców do niej to radzę to rozpatrzyć.

Krzychos mniej wiecej w połowie tej strony:

http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/08_zdjecia_do_druku/

są do ściągnięcia różne zdjęcia.

Jak je przeglądniesz to zrozumiesz że pewnych zabudówek nie zrobisz szybciej, taniej i trwalej. Ich w ogóle nie wykonasz niczym innym jak tylko płytami G-K. Zdarzają się nieporozumienia, że ludzie kładą regipsy gdzie tam gdzie taniej było by murować, ale też w miejscach gdzie tych regipsów w ogóle być nie powinno - tylko dlatego że kiedyś się w G-K "zakochali"... Nie bierz z nich przykładu i nie uogólniaj. Gdzie mur to mur gdzie G-K to G-K...

Nawet jak jakimś cudem łączenia płyt nie popękają to i tak dosc szybko wykruszają się np. narozniki przy oknach połaciowych czy drzwiach.
Przepraszam, a co ma mi się wykruszyć w narożniku przy dzwiach jeżeli na niego jest futryna?

Jak również ma mi sie wykruszyć narożnik przy oknie połaciowym jak płyta jest ładnie wkładana w odpowiedni rowek ramy okna?

Jeżeli jesteś taki dobry w te klocki, to zaproponuj, czym wykonać chociażby właśnie zabudowę skosu i sufitu na poddaszu z odpowiednim obrobieniem okna dachowego??

Torciu likwiduje sie tak np. podciaganie "wody".

Chodzi Ci o podciąganie wilgoci przez płytę z wylewki? Więc jak mam strop drewniany to juz nie koniecznie 1,5cm.

Luzy sa stosowane bo plyta ma tendencje do puchniecia lub skurczania sie, jezeli bedzie oparta na stropie stelaz nie bedzie mogl dopasowywac sie do zmiennego wymiaru plyty. Niby to tylko np. 1mm × ilosc plyt ale wychodzi.

To juz inna bajka (szkielety, bale, itp.) Tam czesto luzy pozostawia sie wieksze. Plyta jest tylko okladzina, calosc trzyma stelaz, zaleznie od "mocy" jaka ma miec okladzina stosuje sie 1,2,3 warstwy plyt.

Chodzi Ci o podciąganie wilgoci przez płytę z wylewki? Więc jak mam strop drewniany to juz nie koniecznie 1,5cm.

Luzy sa stosowane bo plyta ma tendencje do puchniecia lub skurczania sie, jezeli bedzie oparta na stropie stelaz nie bedzie mogl dopasowywac sie do zmiennego wymiaru plyty. Niby to tylko np. 1mm × ilosc plyt ale wychodzi.

To juz inna bajka (szkielety, bale, itp.) Tam czesto luzy pozostawia sie wieksze. Plyta jest tylko okladzina, calosc trzyma stelaz, zaleznie od "mocy" jaka ma miec okladzina stosuje sie 1,2,3 warstwy plyt.

No ale nie powiesz mi, że płyta mając do dyspozycji około 5-10cm od ostatniej śruby zwiększy się o 1cm! W boki też raczej nie popracuje. Więc pozostaje jej chyba puchnięcie do środka pomieszczenia :)

A co z luzami od góry?? Jeżeli puchnie w dół, to i w górę może puchnąć. Więc trzeba zostawić luz na górze

Jest pewna "biblioteka" w której jest napisane:

Pokrycie pierwszej strony ściany

Pokrycie pierwszej strony ściany należy rozpocząć od przykrę-cenia płyty szerokości 120 cm. Odstęp między wkrętami powi-nien wynosić 20 cm. Przy pokryciu dwuwarstwowym pierwsza warstwa płyt jest mocowana w odstępach równych 75 cm. Przy mocowaniu płyty koryguje się położenie rozstawionych wcześniej profili. Płyty nie powinny stać na podłożu, lecz być podniesione o ok. 10 mm. U góry należy pozostawić 5 mm szczelinę umożliwiającą kompensację drgań i ugięć stropu. Wypełnia się ją kitem elas-tycznym na etapie szpachlowania spoin. Płyt nie przykręca się do profili UW mocowanych do stropów. Spoiny w drugiej warstwie przesuwa się o 60 cm w stosunku do pierwszej warstwy.

Myślę że oni wiedzą co piszą.

Źródło:

http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/02_sciany_dzialowe/

(czasem pęka, czasem nie, ale chyba lepiej się przed tym zabezpieczać)

juz kiedys pisalem:

by miec prawidlowo wykonane spoinowanie trzeba miec prawidlowo wykonane plytowanie, ale by miec prawidlowo wykonane plytowanie trzeba wykonac prawidlowo stelaz tyle, ze... by rozpoczac stawianie stelaza trzeba wiedziec jakie wymagania ma spelniac sucha zabudowa oraz zasady plytowania i spoinowania.

Trociu, widzisz, twoja racja jest najtwojsza bo jest twoja. niestety nikt nie odgadł dlaczego zostawia sie tyle luzu przy podłodze. Wszystko robi sie po to zeby w razie ugięcia stropu płyta nie zaparła sie na podłodze i nie strzeliła na łaczeniu. Pewnie powiesz zaraz, ze jak sie moze ugiąc jak jest przykrecona fo profili UW. Otóż, to, ze nie wiesz, ze nie przykręca sie płyty do profili UW założyłem juz wczesniej 8) .

5 profili na płyte do łazienki? Pewnie dlatego bo płyta nie miesci ci sie do bagażnika? :p Mówie to co przekazał mi szkoleniowiec Rigipsa a słuchałem uważnie.

5 profili na płyte do łazienki? Pewnie dlatego bo płyta nie miesci ci sie do bagażnika? :p Mówie to co przekazał mi szkoleniowiec Rigipsa a słuchałem uważnie.

bo profile byly z c....ramy lub innego marketu.

lub inaczej: tylko z ksztaltu przypominaly elementy do stelazy dla suchej zabudowy.

a strzalki ... ;) drazmy szpachlowanie a stelaze i plyty przeniscmy do innego watku.