konrado12 28.05.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Witam wszystkich forumowiczow Mam nadzieje ze niedlugo sam bede mogl stac cie aktywnym uczestnikiem Waszego forum gdyz planuje budowe domu. Jednak juz na samym poczatku drogi spotkalem niemily opor ze strony gminy. O co chodzi: Jakis czas temu zlozylem wniosek o wydanie WZ dla mojej dzialki. Lezy ona w kompleksie kilkunastu innych dzialek (narazie niezabudowanych) i graniczy ze starym siedliskiem. Wlasciciel tych dzialek gdy je dzielil i sprzedawal pare lat temu wydzielil rowniez droge, ktora przekazal gminie na podstawie jednostronnego oswiadczenia woli (bez wiedzy gminy), ponoc pare lat temu mozna bylo cos takiego zrobic. Moze wkleje tutaj mapke, zeby lepiej zobrazowac o co mi chodzi (z gory przepraszam za badziewiasta mapke http://s2.fothost.pl/upload/09/22/a9e657c5.jpg Jak widac z obrazka ta droga niebieska to droga przekazana gminie, jednak istanieje ona tylko na mapie gdyz w rzeczywistosci jest to pole (tak jak i moja dzialka). I teraz gmina przyslala mi decyzje odmowna. Nie ma problemu z "dobrym sasiedztwem" ani z mediami ale gmina uznala, ze moja dzialka nie ma faktycznego dojazdu bo ten kawalek "niebieskiej" drogi prowadzacy od drogi gminnej do mojej dzialki nie jest urzadzony i gmina nie zamierza w najblizszym czasie go urzadzac. I teraz w zasadzie nie wiem do czego mam sie odniesc w odwolaniu do SKO. Ja moglbym sobie sam ta droge urzadzic bo to tylko 30 metrow ale przeciez to jest wlasnosc gminy a nie moja! Czy jednak gmina ma prawo odmowic wydania decyzji na takiej podstawie? Jednym z pieciu warunkow potrzebnych do wydania decyzji jest czy "teren posiada dostep do drogi publicznej". A moja dzialka MA dostep do drogi publicznej i ja moge spokojnie do swojej dzialki dojechac tyle ze jest to dojazd polny na dlugosci ok 30 metrow. Bardzo prosze o pomoc i rade co moglbym napisac i jakich argumentow uzyc w odwolaniu. Czy mam prosic gmine na kolanach by pozwolila mi urzadzic dojazd do mojej dzialki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts