aragorn76 29.05.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 WitamOd razu przepraszam za powielanie wątku, (przeglądałem oczywiście inne ) ale chcę uzyskać jednoznaczną odpowiedź. Problem jest taki, że mam mieszkanie na poddaszu ( zaadoptowana pewna część strychu) w starym domu ( nie wiem 20, 30 lata budowy może trochę później). Muszę zrobić w nim ocieplenie sufitu tegoż poddasza ( dachu) tylko od strony wewnętrznej. Nie chcę ingerować w dach ( pokrycie zewnętrzne).Na krokwiach jest wykonane pełne deskowanie pokryte papą i to wszystko , żadnych dachówek, blachodachówek. itp Dach jest dwupołaciowy o niskim kącie nachylenia (coś około 10)Teraz pytania:1.Czy muszę dawać na wełnę mineralną membranę dachową (czytałem, że nie trzeba), ale mam obawy , czy para wodna podczas dyfuzji po przejściu przez wełnę nie skropli się w zimnym powietrzu nad wełną i jej nie zamoczy2. Czy paroizolacja potrzebna jest w każdym pomieszczeniu, czy tylko w tych wilgotnych ( kuchnia ,przedpokój), czy może ona jest jakby rozwiązaniem problemu z pkt.13. Czy muszę robić jakieś otwory w ścianie kolankowej (szczytowej - najniższy punkt pomieszczenia przy zewnętrznych ścianach ma około 2.3 m), która jest zamurowana aż do samych desek?W moim mieszkaniu jest tylko jedna "wróblówka" jeden otwór dość duży w ściance kolankowej tuż pod deskami między parą krokwi. Czy wystarczą do prawidłowej wentylacji dachu , szczeliny które będą wzdłuż krokwi między wełną ( bądź membraną) a deskamiProszę o pomoc, ponieważ ,mam wyznaczony termin ukończenia remontu, który nieubłaganie się zbliżaDziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aragorn76 30.05.2009 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Nikt nie odpowie, źle postawione pytanie?! co jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.05.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Nikt nie odpowie, źle postawione pytanie?! co jest?jakbyś zadał pytania w naszym głównym wątku poświęconym ocieplaniu poddasza, to więcej osób by go zobaczyło niż świeży wątek - tym samym prawdopodobieństwo szybszej odpowiedzi byłoby większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.05.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 1.Czy muszę dawać na wełnę mineralną membranę dachową (czytałem, że nie trzeba), ale mam obawy , czy para wodna podczas dyfuzji po przejściu przez wełnę nie skropli się w zimnym powietrzu nad wełną i jej nie zamoczymusisz zadbać o przestrzeń pomiędzy wełną a deskowaniem około 2-3 centymetrów i zapewnić wentylację tej pustki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.05.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 2. Czy paroizolacja potrzebna jest w każdym pomieszczeniu, czy tylko w tych wilgotnych ( kuchnia ,przedpokój), czy może ona jest jakby rozwiązaniem problemu z pkt.1o konieczności stosowania lub nie paroizolacji trwają dysputy. Ale jak piszesz - jej zastosowanie może zniwelować ewentualne problemy opisane w pkt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aragorn76 31.05.2009 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Dzięki za odpowiedź i radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts