Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka szczegółowych pytań odnoście ocieplenia poddasza

aragorn76

Recommended Posts

Witam

Od razu przepraszam za powielanie wątku, (przeglądałem oczywiście inne ) ale chcę uzyskać jednoznaczną odpowiedź. Problem jest taki, że mam mieszkanie na poddaszu ( zaadoptowana pewna część strychu) w starym domu ( nie wiem 20, 30 lata budowy może trochę później). Muszę zrobić w nim ocieplenie sufitu tegoż poddasza ( dachu) tylko od strony wewnętrznej. Nie chcę ingerować w dach ( pokrycie zewnętrzne).

Na krokwiach jest wykonane pełne deskowanie pokryte papą i to wszystko , żadnych dachówek, blachodachówek. itp Dach jest dwupołaciowy o niskim kącie nachylenia (coś około 10)

Teraz pytania:

1.Czy muszę dawać na wełnę mineralną membranę dachową (czytałem, że nie trzeba), ale mam obawy , czy para wodna podczas dyfuzji po przejściu przez wełnę nie skropli się w zimnym powietrzu nad wełną i jej nie zamoczy

2. Czy paroizolacja potrzebna jest w każdym pomieszczeniu, czy tylko w tych wilgotnych ( kuchnia ,przedpokój), czy może ona jest jakby rozwiązaniem problemu z pkt.1

3. Czy muszę robić jakieś otwory w ścianie kolankowej (szczytowej - najniższy punkt pomieszczenia przy zewnętrznych ścianach ma około 2.3 m), która jest zamurowana aż do samych desek?

W moim mieszkaniu jest tylko jedna "wróblówka" jeden otwór dość duży w ściance kolankowej tuż pod deskami między parą krokwi. Czy wystarczą do prawidłowej wentylacji dachu , szczeliny które będą wzdłuż krokwi między wełną ( bądź membraną) a deskami

Proszę o pomoc, ponieważ ,mam wyznaczony termin ukończenia remontu, który nieubłaganie się zbliża

Dziękuję

1.Czy muszę dawać na wełnę mineralną membranę dachową (czytałem, że nie trzeba), ale mam obawy , czy para wodna podczas dyfuzji po przejściu przez wełnę nie skropli się w zimnym powietrzu nad wełną i jej nie zamoczy
musisz zadbać o przestrzeń pomiędzy wełną a deskowaniem około 2-3 centymetrów i zapewnić wentylację tej pustki

2. Czy paroizolacja potrzebna jest w każdym pomieszczeniu, czy tylko w tych wilgotnych ( kuchnia ,przedpokój), czy może ona jest jakby rozwiązaniem problemu z pkt.1
o konieczności stosowania lub nie paroizolacji trwają dysputy. Ale jak piszesz - jej zastosowanie może zniwelować ewentualne problemy opisane w pkt 1