Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak długo muszą obeschnąć wieńce, zanim przyjdzie na nie murłata? Wykonawcy się spieszy, kierownik budowy powiązany z wykonawcę też może nie być obiektywny. Jakie jest Wasze zdanie?
jak długo muszą obeschnąć wieńce, zanim przyjdzie na nie murłata? Wykonawcy się spieszy, kierownik budowy powiązany z wykonawcę też może nie być obiektywny. Jakie jest Wasze zdanie?

U mnie zaczeli na nastepny dzień przykręcać murłaty.

Jak to przykręcali do świeżego wieńca?? :o Przecież kotwy mogły powyłazić podczas przykręcania z tak świeżego betonu. No chyba, że tylko delikatnie połapali. No ale za czym dach ustrugali to wieniec zdążył wyschnąć i spokojnie przejąć wszystkie obciążenia. Ja jednak bym parę dni odczekał :p
U mnie ciesla chciał odczekac tydzień. Mówi, że lepiej troche odczekac bo jak sie kotwa obluzuje to będzie kiepawo. Murarze mówili, że można juz po 2-3 dniach ale mi aż tak się nie speszyło więc przystałem na wersje cieśli - tak na wszelki wypadek :wink:
Jak to przykręcali do świeżego wieńca?? :o Przecież kotwy mogły powyłazić podczas przykręcania z tak świeżego betonu. No chyba, że tylko delikatnie połapali. No ale za czym dach ustrugali to wieniec zdążył wyschnąć i spokojnie przejąć wszystkie obciążenia. Ja jednak bym parę dni odczekał :p

Kotwy były przykręcone do stropu (mam niską ścianke kolankową). Tak więc po zalaniu wieńca moli spokojnie położyć na tym murłaty. Nic nie powyłaziło i nie ma żadnego luzu. Srubu na kotwach były dokręcone później.

Konstrukcja dachu który mam powoduje rozkład sił w dół a nie na boki.