Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wejście na Forum Muratora po rosyjsku

Redakcja

Recommended Posts

Bo dla przeciętnego Polaka za wschodnią granicą to się "ruskie" zaczynają :lol: . I nie ma tu zadnej złośliwości. Dopiero jeśli do konkretów dochodzi, to zaczyna się dział na Białoruś, Ukrainę, itd. Poza tym odnosimy się do naszych wschodnich sąsiadów(jak by nie patrzeć) z pogardą. Fakt, ostatnio nie wiedzie im się najlepiej . Ale ciekaw jestem jak oni nas postrzegają? I nie chodzi mi tu o zaszłości z okresu wojny i wczesniej :wink: .

привіт!

Ukraińcy postrzegają nas, jak my zachód - nic dziwnego , skoro my dla nich zachodem jesteśmy. Jeśli chodzi o rosyjski język i kulturę na Ukrainie, to postrzeganie jest skrajnie różne na wschodzie i na zachodzie. Wschód rozmawia głownie po rosyjsku i czasami nawet nie zna ojczystego języka. Zachód jest zdecydowanie bardziej nacjonalistyczny (pozytywnie) i bardziej dba o to, co ukraińskie. Mimo tego, że znają język rosyjski - rozmawiają po ukraińsku, który bardziej podobny jest do polskiego niż do rosyjskiego.

To co da się zauważyć w całej Ukrainie to (zapewne wpajane przez lata) zamiłowanie do tego co rosyjskie - 'dobre bo rosyjskie' - coś przeciwnego jak u nas (przekonanie, że ruskie to badziewne). Za to u nas jest zapatrzenie w USA...

Mam wrażenie, że niektórzy próbują być bardziej ukraińscy od samych Ukraińców. Znam kilkunastu Ukraińców osobiście i zawsze rozmawiamy po rosyjsku, bo jest to język, który znam ja i oni. Nigdy sie nie spotkałam z obrażaniem sie na rozmowę w tym języku. Na Ukrainie też się tak komunikuję w sklepie, hotelu i gdzie tam jeszcze. Ot, aby się skomunikować, trzeba szukać wspólnego narzędzia.

Czemu posyłamy dzieci na niemiecki? Toż to język naszego okupanta, więc nie rozmawiajmy po niemiecku z nikim, kto nie zna polskiego !

Powinnam się regularnie obrażać na Hiszpanów, którzy gadają najlepiej po niemiecku, a nie chcą sie uczyć polskiego, prawda?

A tak poważnie, to po rosyjsku trzeba czasem rozmawiać nie tylko z Ukraińcami. Znam np kilku Ormian, którzy też nie widzą w tym nic złego i traktują normalnie. Wyluzujcie trochę.

Mam wrażenie, że niektórzy próbują być bardziej ukraińscy od samych Ukraińców. Znam kilkunastu Ukraińców osobiście i zawsze rozmawiamy po rosyjsku, bo jest to język, który znam ja i oni. Nigdy sie nie spotkałam z obrażaniem sie na rozmowę w tym języku. Na Ukrainie też się tak komunikuję w sklepie, hotelu i gdzie tam jeszcze. Ot, aby się skomunikować, trzeba szukać wspólnego narzędzia.

Czemu posyłamy dzieci na niemiecki? Toż to język naszego okupanta, więc nie rozmawiajmy po niemiecku z nikim, kto nie zna polskiego !

Powinnam się regularnie obrażać na Hiszpanów, którzy gadają najlepiej po niemiecku, a nie chcą sie uczyć polskiego, prawda?

A tak poważnie, to po rosyjsku trzeba czasem rozmawiać nie tylko z Ukraińcami. Znam np kilku Ormian, którzy też nie widzą w tym nic złego i traktują normalnie. Wyluzujcie trochę.

Komunikacja jest oczywiście najważniejsza. Z obrażaniem się też nigdy się nie spotkałem - nawet na Zakarpaciu :wink:

Przyjemniej jest jednak, jeśli spotykasz obcokrajowca, który zna Twój język ojczysty.

weszłam na tamto forum z ciekawości....i nie wiem to jest budowlane forum????

http://forum.muratordom.com.ua/viewtopic.php?f=8&t=13

po prostu spamerski wątek zachęcający do zajrzenia na stronę bynajmniej nie budowlaną :) Na wielu forach można trafić takie kwiatki. Wina moderatora, że nie usunął. No chyba, że ma w tym interes... :))

całkowicie się zgadzam.

Ja pracuję w firmie, która ma oddział na Ukrainie, i pracują tam Ukraińcy, którzy po ukraińsku znają tylko podstawowe zwroty. Uważają się za Ukraińców, ale ich językiem jest rosyjski.

Ja pracuję w firmie, która ma oddział na Ukrainie, i pracują tam Ukraińcy, którzy po ukraińsku znają tylko podstawowe zwroty. Uważają się za Ukraińców, ale ich językiem jest rosyjski.

Nie no! To to już jakieś przegięcie chyba :lol: To ich tak "wynarodowili", czy oni tak sami, tak jak niektórzy nasi ziomkowie, którzy wyjechali do DE i którzy po kilku miesiącach mówią " ...no to jak tam u was?... albo ... czekaj, bo zapomniałem, jak się na to u was mówi?..." :wink: :lol:

to raczej wynika z wychowania w określonym rejonie czy środowisku. We wschodniej Ukrainie ludzi pochodzenia rosyjskiego jest mnóstwo. Jeżeli w domu rodzinnym mówiło się po rosyjsku, szkoła rosyjska, to trudno o biegłą znajomość ukraińskiego.

A takie przypadki, o których wspominasz, też spotkałem. Kilka, kilkanaście miesięcy na Zachodzie i już język ojczysty ulatuje z łbów :)

• 8 months później...
Bardzo dużo Ukraińców ma przyjaciół bądź krewnych w Rosji. To normalne, że znają rosyjski i nie ma co się obrażać na język. Gdyby tak było nikt z Polaków nie rozmawiałby po niemiecku równiez. Super, że znając rosyjski można dogadać się ze Wschodem, a znając angielski z Zachodem. :))

• 3 years później...
napisałam post podobny w tresci do tutli_putli, wywaliłam jednak , a szkoda :oops:

Przed laty, moi ukraińscy przyjaciele mocno sie oburzali, gdy próbowałam się z nimi komunikować po rosyjsku, postawili sprawe jasno - "nie znasz ukraińskiego, ok - my nauczymy sie polskiego, ale po "rusku" mówic nie bedziemy".

i Ukraina to nie tylko piekny Lwów czy Kijów....

to takze Donieck,Kirowograd czy Czarnobyl....ale tam biura nie organizuja wycieczek....

poprawiam się - organizują.

To dość modne teraz i juz dość bezpieczne - pomacać gruzy elektrowni