Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konstrukcja ściany fundamentowej

wukan

Recommended Posts

Proszę o radę, jaka ma być konstrukcja ściany fundamentowej.

W ramach adaptacji chciabym wprowadzić piwnicę pod częścią domu. Na oblicowanie podmurówki chciałbym położyć cegłę klinkierową. W projekcie mam grubość ściany fundamentowej 38 cm. Na szczycie ściany fundamentowej jest wieniec o szerokości 25 cm.

Jaka ma być konstrukcja ściany fundamentowej:

część nośna xx cm + ocieplenie xx cm + część nośna (cegła klinkierowa)xx cm = 38 cm

czy też:

część nośna xx cm + (cegła klinkierowa xx cm) + ocieplenie xx cm =38 cm

Dla informacji: ściany zewnętrzne (nadziemia) mają być wykonane z MAXa o szerokości 29 cm + ocieplenie 12 cm i tynk.

Napiszcie jakie rozwiązania są zastosowane u Was

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Proszę o radę, jaka ma być konstrukcja ściany fundamentowej.

W ramach adaptacji chciabym wprowadzić piwnicę pod częścią domu. Na oblicowanie podmurówki chciałbym położyć cegłę klinkierową. W projekcie mam grubość ściany fundamentowej 38 cm. Na szczycie ściany fundamentowej jest wieniec o szerokości 25 cm.

Jaka ma być konstrukcja ściany fundamentowej:

część nośna xx cm + ocieplenie xx cm + część nośna (cegła klinkierowa)xx cm = 38 cm

czy też:

część nośna xx cm + (cegła klinkierowa xx cm) + ocieplenie xx cm =38 cm

Dla informacji: ściany zewnętrzne (nadziemia) mają być wykonane z MAXa o szerokości 29 cm + ocieplenie 12 cm i tynk.

Napiszcie jakie rozwiązania są zastosowane u Was

Pozdrawiam

Twój opis nie jest zbyt szczegółowy - nie wiem jakie obecnie masz ściany w projekcie.

Zajrzyj do wątku : Izolacja + ocieplenie fundamentów - prośba o pomoc - może pomoże Ci w podjęciu decyzji.