beton44 30.05.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 (....) /np w Polsce nie wolno używać w obrocie handlowym innych jednostek niż SI (...) Na całe szczęście nie wszyscy w normalnym życiu jeszcze zwariowali i dalej posługuję się np. st C, a nie jakimiś Kelwinami, które podobno obowiązują. Co nam z tych Kelwinów, które i tak w myślach przeliczamy szybko na stopnie C, żeby w ogóle coś zrozumieć ? Czy mi się wydaje, czy wagi zawsze były wyskalowane, przynajmniej u nas, w kg ? Nawisem mówiąc, ten świat jednostek typu atmosfera czy kilokaloria był ludziom bardziej przyjazny... Styro pod chudziakiem ? Niby co ma to dać, skoro styropian nie potrafi zatrzymywać ucieczki ciepła ? hmmm..... zależy co rozumiesz pod pojęciem "zawsze" ta zmiana kG na kg nastąpiła podstępnie i cichaczem gdzieś tak na przełomie lat 70/80-tych ubiegłego wieku... dla powiedzmy 30-40 latków - to zawsze... ale chyba trochę zbaczamy od tematu wątku http://www.radwag.pl/e-sklep/m_grawit1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 30.05.2009 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Ty się nie zastanawiaj nad mostkiem termicznym pod ścianami działowymi, bo to rzecz raczej dziwna - tylko - nie rób takiej głupoty jak na rysunku Byłbyś łaskaw rozwinąć swoją myśl? Jaka głupota jest pokazana na rysunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 30.05.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 no cóż "uczony....ranny ptaszek" pomoże http://pl.wikipedia.org/wiki/Jednostka_pochodna_uk%C5%82adu_SI Twoje Kochane Ciałko waży: 90 x 9,81 niutona /mniej więcej/... Twoje Kochane Ciałko ma masę: 90 kg Dzięki ranny ptaszku....ja po prosu używam powszechnych określeń nawet gdy nie są do końca zgodne z naukowymi czy jakimiś tam definicjami Pomijając definicje i cytaty z "mądrych" ksiąg chciałbym usłyszeć jak na pytanie "Ile ważysz" nie odpowiadasz "x kg" tylko "y niutonów" .... ale skoro koniecznie chcesz żeby wyszło na Twoje....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 30.05.2009 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Styro pod chudziakiem ? Niby co ma to dać, skoro styropian nie potrafi zatrzymywać ucieczki ciepła ? Ciekawa konkluzja. Kwestionujesz właściwości termoizolacyjne styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 30.05.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Od dość dawna podejrzewałem, że styropian, który składa się głównie z powietrza (reszta to polistyren), nie potrafi zatrzymać ciepła, które wędruje promieniowaniem. Potem dowiedziałem się o istnieniu Neoporu, który ten problem w jakimś procencie załatwia. Że powietrze jest izolatorem ciepła ? Tak, ale pod pewnymi warunkami:dla przeciwdziałania ruchu ciepła konwekcją musi być nieruchome, (tu akurat styropian spełnia ten warunek - najlepiej, gdyby to była próżnia).Przewodzenie ? Dość dobrze się sprawdza w styropianie, który jest słaboprzewodzącym ciepło. Najgorzej jest z promieniowaniem, którym ciepłoucieka z domu przez ściany w około 98% (nie licząc strat wentylacją).Przypominam, że powietrze jest dla promieniowania cieplnego przeźroczyste. Istnieją substancje, które dodane do styropianu polepszają jego właściwości izolacyjne w tym zakresie (promieniowania- grafit w Neoporze) ale jak na razie to dość drogie technologie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.05.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Ty się nie zastanawiaj nad mostkiem termicznym pod ścianami działowymi, bo to rzecz raczej dziwna - tylko - nie rób takiej głupoty jak na rysunku Byłbyś łaskaw rozwinąć swoją myśl? Jaka głupota jest pokazana na rysunku? głupota to ten styropian na ziemi pod warstwą betonu... po co na niego biedaczka ładować potem te 2 warstwy betonu, 1 styropianu, i te ściany nośne - to akurat chyba najgłupsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.05.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 no cóż "uczony....ranny ptaszek" pomoże http://pl.wikipedia.org/wiki/Jednostka_pochodna_uk%C5%82adu_SI Twoje Kochane Ciałko waży: 90 x 9,81 niutona /mniej więcej/... Twoje Kochane Ciałko ma masę: 90 kg Dzięki ranny ptaszku....ja po prosu używam powszechnych określeń nawet gdy nie są do końca zgodne z naukowymi czy jakimiś tam definicjami Pomijając definicje i cytaty z "mądrych" ksiąg chciałbym usłyszeć jak na pytanie "Ile ważysz" nie odpowiadasz "x kg" tylko "y niutonów" .... ale skoro koniecznie chcesz żeby wyszło na Twoje....... hmmm.... i bez cytatów powinien te mądrości znać ktoś kto ukończył jakąś szkołę podstawową /dawną/... A gdy mnie się ktoś pyta ile ważę - oczywiście że odpowiadam że mam masę ...kg, a jak chce się dowiedzieć ile ważę to sobie to może przeliczyć na niutony - podając mu /ponieważ jestem bardzo ludzki - sposób na to osiągnięcie wyniku tu i teraz /tzn na planecie Ziemia/.... NAPRAWDĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 30.05.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 To naprawde dobry temat. Ludzie budujecie zgodnie ze sztuką czy to wolna amerykanka??Zastanawiam się czy można położyć warstwę styropianu pod wylewką z chudziaka na podłodze parteru Przy sylikatach radze pod planowaną ścianą dać zbrojenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 30.05.2009 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 głupota to ten styropian na ziemi pod warstwą betonu... po co na niego biedaczka ładować potem te 2 warstwy betonu, 1 styropianu, i te ściany nośne - to akurat chyba najgłupsze... Chyba nie zrozumiałeś koncepcji. Styropian ma być pod wylewką i pod ścianami działowymi. O żadnych nośnych nie ma mowy (te przecież opierają się na fundamentach). A mostki termiczne pod ściankami działowymi są faktem - chyba temu nie zaprzeczysz?? W dalszym ciągu nie widzę w moim rozwiązaniu niczego głupiego. Jeśli mój wykonawca nie będzie miał żadnych poważnych zastrzeżeń to postaram się ten wariant zrealizować w swoim domu. Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 30.05.2009 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 To naprawde dobry temat. Ludzie budujecie zgodnie ze sztuką czy to wolna amerykanka??Zastanawiam się czy można położyć warstwę styropianu pod wylewką z chudziaka na podłodze parteru Co Cię kolego tak rozbawiło? Z płyt fundamentowych opierających się na styropianie też masz taki ubaw? PS. Wolałbym jakieś konkretne argumenty dlaczego mój pomysł jest kiepski, a nie powoływanie się na enigmatyczną sztukę budowlaną. Zgodnie z polską sztuką budowlaną to się na ścianę daje 12cm styropianu i styknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.05.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 lipińscy w swoich projektach proponują coś takiego: http://images27.fotosik.pl/312/8ecb9ae2408cefe0med.jpg więc moze nie styroo pod chudziakiem ale taka "odchudzona płyta"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 30.05.2009 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 lipińscy w swoich projektach proponują coś takiego: więc moze nie styroo pod chudziakiem ale taka "odchudzona płyta"? Całkiem ciekawa koncepcja, ale sprawa się komplikuje jeśli dołożyć ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 31.05.2009 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Wrzucam jeszcze cały schemat parteru ze wszystkimi warstwami. http://chr.republika.pl/parter.gif Nie wiem tylko czy docelowo będzie isomur. Cena jest trochę zniechęcająca. Może zastosuję pomysł Jeziera (porotherm zasypany perlitem). PzdrKrzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 31.05.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 To naprawde dobry temat. Ludzie budujecie zgodnie ze sztuką czy to wolna amerykanka??Zastanawiam się czy można położyć warstwę styropianu pod wylewką z chudziaka na podłodze parteru Co Cię kolego tak rozbawiło? Z płyt fundamentowych opierających się na styropianie też masz taki ubaw? PS. Wolałbym jakieś konkretne argumenty dlaczego mój pomysł jest kiepski, a nie powoływanie się na enigmatyczną sztukę budowlaną. Zgodnie z polską sztuką budowlaną to się na ścianę daje 12cm styropianu i styknie. Prawda, ważny jest też mieć zdrowy rozsądek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOLLAN 01.06.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 W projektach lipińskich z serii "ciepłe domy" (czy coś takiego) jest takie rozwiązanie. Więc chyba możesz tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 02.06.2009 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Tam jest chyba jednak trochę inaczej - tak jak to pokazał Coulignon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emol7 29.08.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 witam,mam ten sam problem tyle że ja chcę dać po chudziaka 30 cm styropianu.Jeżeli chodzi o isomur to polecam a i sam wczoraj skończyłem go kłaść jako ostatnią warstwę na bloczkach fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emol7 29.08.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Wrzucam jeszcze cały schemat parteru ze wszystkimi warstwami. http://chr.republika.pl/parter.gif Nie wiem tylko czy docelowo będzie isomur. Cena jest trochę zniechęcająca. Może zastosuję pomysł Jeziera (porotherm zasypany perlitem). Pzdr Krzych witam, mam ten sam problem tyle że ja chcę dać po chudziaka 30 cm styropianu.Jeżeli chodzi o isomur to polecam a i sam wczoraj skończyłem go kłaść jako ostatnią warstwę na bloczkach fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts