pietrek30 29.05.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Mam pewien kłopot w zasadzie od samego początku działania instalacji CO. A więc mam układ zamknięty, piec 36kW ekogroszek, grzeje i CO i wodę w bojlerze, jednak pod bojlerem jest zawór bezpieczeństwa z którego kapie woda (pewnie im cieplejsza woda, tym ciśnienie wieksze), gdy odkręcana jest gorąca woda natychmiast przestaje kapać. Dowiedziałem się, że można zastosować jakiś zbiornik wyrównawczy bo jak na razie tym zbiornikiem jest wiszące wiaderko pod tym zaworem Wygląda to mnie więcej (podobno) jak zbiornik utrzymujący ciśnienie w układzie a więc metalowy zbiornik ciśnieniowy. Może mi ktoś polecić jakiś zbiornik, albo jak zlikwidować innymi sposobami tą kapiącą wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 29.05.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Mam pewien kłopot w zasadzie od samego początku działania instalacji CO. A więc mam układ zamknięty, piec 36kW ekogroszek, grzeje i CO i wodę w bojlerze, jednak pod bojlerem jest zawór bezpieczeństwa z którego kapie woda (pewnie im cieplejsza woda, tym ciśnienie wieksze), gdy odkręcana jest gorąca woda natychmiast przestaje kapać. Dowiedziałem się, że można zastosować jakiś zbiornik wyrównawczy bo jak na razie tym zbiornikiem jest wiszące wiaderko pod tym zaworem Wygląda to mnie więcej (podobno) jak zbiornik utrzymujący ciśnienie w układzie a więc metalowy zbiornik ciśnieniowy. Może mi ktoś polecić jakiś zbiornik, albo jak zlikwidować innymi sposobami tą kapiącą wodę? Nie ma rady musisz zakupić naczynie przeponowe na wodę c.u.w wyglądem przypominające te do c.o różni się kolorem jest koloru białego lub niebieskiego i musisz zainstalować przy zasobniku c.u.w powinno mieć około 7 % pojemności zasobnika c.u.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poker 29.05.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Rozwiazaniem bedzie naczynie przeponowe,jezeli go nie masz to tak jak piszesz kapie woda ciepła.Jesli ja upuscisz to przestaje.Naczynie (c.w.u. reflex) http://www.allegro.pl/search.php?string=naczynie+przeponowe+c.w.u.&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0Więcej informacji http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=479&cms=338 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.05.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Sugeruję zakup naczynia wzbiorczego otwartego. Zamontowanie go w miejscu zainstalowanego naczynia wzbiorczego zamkniętego w instalacji kotła, a zdemontowane zamontować w miejsce zaworu bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 29.05.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Sugeruję zakup naczynia wzbiorczego otwartego. Zamontowanie go w miejscu zainstalowanego naczynia wzbiorczego zamkniętego w instalacji kotła, a zdemontowane zamontować w miejsce zaworu bezpieczeństwa. zbigmor ależ naczynie wzbiorcze od c.o nie nadaje się do c.u.w zrozumiałem aluzję z naczyniem otwartym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.05.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Sugeruję zakup naczynia wzbiorczego otwartego. Zamontowanie go w miejscu zainstalowanego naczynia wzbiorczego zamkniętego w instalacji kotła, a zdemontowane zamontować w miejsce zaworu bezpieczeństwa. zbigmor ależ naczynie wzbiorcze od c.o nie nadaje się do c.u.w zrozumiałem aluzję z naczyniem otwartym Oczywiście chodziło mi o głęboko ukrytą aluzję, który to nicny uczynek został odkryty. A tak z ciekawości dlaczego naczynie od CO nie nadaje się do CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poker 30.05.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Oczywiście chodziło mi o głęboko ukrytą aluzję, który to nicny uczynek został odkryty. A tak z ciekawości dlaczego naczynie od CO nie nadaje się do CWU? Tą aluzja mozesz wprowadzic kogos w bład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 31.05.2009 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Sugeruję zakup naczynia wzbiorczego otwartego. Zamontowanie go w miejscu zainstalowanego naczynia wzbiorczego zamkniętego w instalacji kotła, a zdemontowane zamontować w miejsce zaworu bezpieczeństwa. zbigmor ależ naczynie wzbiorcze od c.o nie nadaje się do c.u.w zrozumiałem aluzję z naczyniem otwartym Oczywiście chodziło mi o głęboko ukrytą aluzję, który to nicny uczynek został odkryty. A tak z ciekawości dlaczego naczynie od CO nie nadaje się do CWU? w naczyniu od c.u.w jest użyta inna membrana przeponowa o innych parametrach przystosowana do wody pitnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.06.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Sugeruję zakup naczynia wzbiorczego otwartego. Zamontowanie go w miejscu zainstalowanego naczynia wzbiorczego zamkniętego w instalacji kotła, a zdemontowane zamontować w miejsce zaworu bezpieczeństwa. zbigmor ależ naczynie wzbiorcze od c.o nie nadaje się do c.u.w zrozumiałem aluzję z naczyniem otwartym Oczywiście chodziło mi o głęboko ukrytą aluzję, który to nicny uczynek został odkryty. A tak z ciekawości dlaczego naczynie od CO nie nadaje się do CWU? w naczyniu od c.u.w jest użyta inna membrana przeponowa o innych parametrach przystosowana do wody pitnej Dzięki za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 07.02.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Mam podobną sytuację, z tym że kotły są elektryczne (jeden 50, drugi 120 litrów, oba firmy Biawar). Mam wrażenie, że zjawisko nasila się z czasem. Oba kotły pracują od 3 lat i od jakiegoś czasu w czasie podgrzewania słychać dobiegające od środka jakieś odgłosy dziwne - ni to plumkanie, ni to stukotanie, ot - pyknięcie raz głośniejsze, to znów cichsze. Mniejszy zbiornik jest na parterze, większy na piętrze, i z tego mniejszego potrafiło wykapać w końcowym okresie do 10 litrów na tydzień. Podejrzenie padło na zaworki - po wymianie istotnie, poprawiło się temu dolnemu (teraz jest może z 5 l na 2 tygodnie) ale za to z górnego ciurcy aż miło. I to tylko wtedy, gdy się grzeje. Zbiorniczki przeponowe szt. 2 zostały zamontowane na bardzo wczesnym etapie użytkowania chałupy gdy co rano, po odkręceniu kranu woda chlustała jak z sikawki strażackiej a z obu bojlerów dobywały się iście pokutnicze jęki. Poskutkowało - na jakiś czas. I teraz nie wiem, czy te Biawary to szajs (u Rodziców jest jakiś inny, też polski, chyba Elterm, od 12 lat i nawet elektrody nie wymieniali), czy coś się wypaliło i wymaga wymiany, czy co. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 10.02.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mam wrażenie, że zjawisko nasila się z czasem. Oba kotły pracują od 3 lat i od jakiegoś czasu w czasie podgrzewania słychać dobiegające od środka jakieś odgłosy dziwne - ni to plumkanie, ni to stukotanie, ot - pyknięcie raz głośniejsze, to znów cichsze. Źródło odgłosów jest takie samo jak na Titanicu. To zmiana ciśnienia deformuje blachę. To, że na początku się niczego nie obserwuje wynika z początkowej obecności poduszki powietrznej na szczycie zbiornika, która kompensuje zmiany ciśnienia. Z czasem powietrze to rozpuszcza się w wodzie i problem narasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts