Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym czy?cic kabin? prysznicow?

Gość

Recommended Posts

Cześć

Mamy szklaną kabinę Huppe (od dobrych 2 lat). Czyściłam ją Cilitem aż do momentu jak zaczęła przeciekać i wezwany spec popukał się w głowę. To nie są środki do czyszczenia kabin - są zbyt żrące i mogą uszkodzić uszczelki wewnątrz profili. Teraz kupuję tylko "specjalne" płyny do kabin - np "Ravak" - 500 ml kosztuje około 20 PLN w Leroy Merlin.

Generalnie jak dla mnie czyszczenie kabiny to horror - po dwóch latach użytkowania mam na wszystkich stykach szkło-profil kamień, który nie daje się łatwo usunąć i szpeci.

W nowm domu będzie zasłonka do "kabiny" we wnęce i szklane drzwi bez profili do kabiny z luksferów. Mam nadzieję, że będzie się lepiej czyścić i dłużej oprze się kamieniowi :-?

pozdrawiam

• 1 month później...

Witam,

Ja mam taki dylemat. Przy gruntownym remoncie łazienki zdecydowałem się na zlikwidowanie typowego prysznica i zrobienie wanny z natryskiem. Wybrałem sobie parawan nawannowy Ravak (model VSK2). Jest on dostępny w 2 wersjach jeśli chodzi o materiał. Tańsza wersja wykonana z jakieś pleksy a droższa jest szklana z warstwą Ravak Antikalk. Czy warto inwestować w takie wynalazki (koszt parawanu szklanego 1000 zł)? Sprawdza sie takie zabezpieczenie przed kamienie w rzeczywistości? Wg uletek reklamowych to rewelacja ale jak jest na prawdę?

pozdrawiam

Witam,

Tańsza wersja wykonana z jakieś pleksy a droższa jest szklana z warstwą Ravak Antikalk. Czy warto inwestować w takie wynalazki (koszt parawanu szklanego 1000 zł)? Sprawdza sie takie zabezpieczenie przed kamienie w rzeczywistości? Wg uletek reklamowych to rewelacja ale jak jest na prawdę?

pozdrawiam

Mam kabinę Artweger z taką powłoką. Powoduje ona, że woda spływa strumykami od razu po ściance, a nie osadza się i nie przysycha na szybie. Wystarczy tylko pamiętać aby po kąpieli spłukać ścianki czystą wodą i już. Bo inaczej jak pozostanie mydlany osad to i powłoka nie pomoże.

• 4 weeks później...
Ta powłoka działała u mnie przez parę miesięcy, potem czyszcząc oryginalnym płynami Ravaka chyba zniknęła. :(

Teraz zawsze po myciu stosuję powłokę uzupełniającą też Ravaka.

A masz kabinę Ravak-a? Zastanawiam się, czy tego środka można użyć również do mojej kabiny (Artweger z powłoką)...?