Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Manuela-domek Adamskiego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Eda: to jest strona ze zdjęciami z osiedla domków zbudowanych w Chrząstawie koło Wrocławia - domki wybudowane przez Archipelag i jakąś firmę budowlaną z nimi współpracującą. Na stronach Archipelagu można znaleźć zdjęcia z budowy tego osiedla.

Pozdrawiam

Adamski

PS> Zdradzajcie, zdradzajcie, a nie pożałujecie :-)

• 2 months później...
Skoro mowa o Manueli to znalazłem jeszcze jeden adres http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=8258&q=manuela&k=3

My też z żoną coraz bliżej jesteśmy zdradzenia Wierzby II z Horyzontu na korzyść Manueli

Też myśleliśmy o Wierzbie II, ale Manuela zwyciężyła. Jest prawie idealna.Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam

Prace na budowie trwają. Na razie mało widać w środku. Co prawda kanalizacja i woda rozprowadzone, ale już schowane pod chudziakiem. Na zewnątrz postawiliśmy z dwóch stron ogrodzenie - mur i słupki, za jakiś czas siatka. Troszkę z tym wojowaliśmy, ale to efekt róznicy w poziomach między naszą działką, a sąsiadującą łąką.

Skrót do zdjęć:

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=13353&q=Manuela&k=3

Pozdrawiam

Adamski

• 1 month później...

Witam Ewo

Jest nas już sporo osób które wybrały Manuelę na projekt swojego domu i chyba tego nie żałują :-)

Co do schodów to zamurowałem drzwi z przedpokoju do kotłowni i wydłużyłem dzięki temu trochę bieg schodów. Schody jednobiegowe z wejściem od strony salonu. Wejście do kotłowni z garażu.

Pozdrawiam

Adamski

W jednym z postów na forum na Onecie przeczytałam, że schody wewnętrzne w Manueli są niezbyt efektowne, ale wydaje mi się że dobry stolarz może coś z tym zrobić. Jeśli chodzi o liczbę osób budujących Manuelę to rzeczywiście chyba jest ich coraz więcej. Sama wczoraj dostałam olśnienia, jadąc z pracy tą samą ulicą od wielu lat zobaczyłam moją Manuelkę w stanie surowym. To my z mężem szukamy ludzi w Polsce budujących ten dom a pod nosem stoi to cacko. Zmyłką było to, że dom stoi do ulicy, którą przejeżdzam elewacją ogrodową. Dzisiaj jedziemy ją zobaczyć z bliska, mam nadzieję że widok nas nie rozczaruję.

Pozdrawiam

My trafiliśmy na stolarza który ma niezłe pomysły. Robi dla nas kuchnię, drzwi zewn., wewn., pokój na parterze (ma to być biblioteka z duuużym biurkiem pod oknem) i schody. Widziałem przez nich robione mebelki i wyglądają ładnie i solidnie. Schody mają wyglądać na lekkie i na to zwracaliśmy przede wszystkim uwagę.

Schody jednobiegowe z balustradą na piętrze (z buku) mają mnie kosztować około 7tys. zł. Wcześniej na poważnie zastanawiałem się nad kupnem schodów z Rintalla, ale tam koszt zaczyna się od 10tys.

Co do dachu to licząc drewno na więźbę, folię wysokoparoprzepuszczalną Dorken-a, okna dachowe (6sztuk z Fakro), dachówkę Rupp Ceramika Sirius + robociznę to ~50tys. zł. Nie ma w tym jeszcze ocieplenia wełną (u nas będzie Rockwool 18+5) i płyt g-k. Wszystko zależy od tego jak to liczy koszt dachu.

Pozdrowionka

Adamski

• 2 weeks później...

Przepraszam, że to powiem...

ale patrzę na zamieszczone zdjęcia i mi się nóż w kieszeni otwiera.

Kto Panu robił adaptację projektu? Bo albo ja źle widzę, albo macie wywaloną część okien, a następną część jakoś dziwnie zamurowaną do połowy, albo dołożoną w dziwnych miejscach..., tak, że dom stracił całą swoją symetrię.

Co do wykonania, to też mi się jakoś to nie widzi...

Przepraszam, że się mądrzę, ale też stawiamy Manuelę, znam ten projekt na pamięć... i u nas takie elementy nie występują :(

Adamskiego akurat nie ma na forum, w związku z tym może bezstronnie przedyskutujemy sprawę okien w jego Manueli. Na tyle bezstronnie na ile ja i Ty Nino mozemy to zrobić - oboje budujemy ten sam dom i nasze pomysły wiadomo są najlepsze.

zdj. nr 1 - okno w salonie b/z, okno w sypialni na górze też, kuchnia - połaczone dwa okna w jedno - także biorę to pod uwagę, doda to ustawności kuchni, dachowe chyba tez nie przesuniete (tak na oko 78/140)

zdj. nr 2 - gabinet okno b/z hol na górze też, na górze dodane okno w małej sypialni - rozsądnie bo bez niego trochę w niej za ciemno, okna w spiżarni i w łazience chybe bez zmian, kuchnia też

zdj. nr 6 - w garażu jedno wieksze zamiast dwóch małych i bez zmian w pom. gospodarczym, góra liczba okien dużych sie zgadza ale chyba jedno z nich wchodzi juz do pralni chyba, że Adamski nie stawiał ścianki g-k i ma salon kąpielowy - teraz nie pamietam czy o tym pisał, no i to maleńkie cudo za kominem - kilka razy już to widziałem, w ten sposób załatwił dostep do komina, ma w związku z tym dostępny stryszek, w projekcie jest on nie dostępny - ale łatwo można go zaadaptować, potrzebne sa wtedy składane schody strychowe.

No i to by było na tyle, moim zdaniem wszystko OK, zobaczymy co powie Adamski

Może ja rzeczywiście jakaś przewrażliwiona jestem... ?

Byliśmy pod Wrocławiem i przeszłam się po pokazowej Manueli...

Od tamtej pory wszystkie zewnętrzne niesymetryczne zmiany są dla mnie beszczeszczeniem... Ale może ja sobie tak pomarudzę i nie zwracajcie na mnie uwagi... Generalnie estetka jestem :)

PS. Pod Wroclawiem stoi też taka pokręcona Manuela, że zmiany Adamskiego to jest nic...

Jak już wspomniałem każdy swoją Manuele widzi inaczej, ja też mam na uwadze nie tylko funkcjonalność wewnętrzną, ale także wygląd bryły zewnetrznej (i także wydaje mi się, że projekt na głowie co do jednego gwoździa). Myślę, że oboje stoimy na straży utrzymania odpowiedniego poziomu estetyki w budowanych przez forumowiczów domach - szczególnie Manuelach.

Pozdrawiam

P.S. zobaczymy jaka dyskusja wybuchnie jak ktoś z nas pokaże zdjecia z własnego wykańczania i urządzania wnętrz - będzie co obgadywać.

zobaczymy jaka dyskusja wybuchnie jak ktoś z nas pokaże zdjecia z własnego wykańczania i urządzania wnętrz - będzie co obgadywać.

Raczej kogo ;)

Może faktycznie jesteśmy z Niną przewrażliwieni, ale na tych zdjęciach jakaś asymetryczna jest. Wydaje się być kupą cegieł a nie ładnym domkiem.

Ciekawa, jak nam wyjdzie :)