Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadmórówka i podniesienie dachu - czy legalna?

sebass

Recommended Posts

Witam, jestem przed zakupem domu i mam problem z nadbudówka na owej nieruchomości. Potrzebuje porady co mam zrobić gdyż dom który chce kupić jest z lat 60-tych i w 2002 roku została zrobiona nadbudówka oraz wymieniony dach i wszystko by było OK, ale co się okazuje:

- na owy remont czyli nadbudówkę i wymianę dachu zostały wydane pozwolenia, został wydany dziennik budowy i wszystko zostało zrobione przez firmę, którą prowadził kierownik budowy- który niestety w między czasie zmarł i owy dziennik budowy zaginał. Budowa w sensie formalnym nie została zakończona, gdyż nie zostały dostarczone dokumenty i tak to stoi do dziś. Oczywiście wszystko zostało dokończone i otynkowane.

Więc teraz nasuwa się kilka pytań:

- co mam zrobić?

- czy owa nadbudówka jest legalna?

- czy inspektor nadzoru budowlanego ma prawo zamknąć budynek lub ewentualnie dać mi karę za samowolkę budowlą?

- gdzie się udać by to zalegalizować?

Nie wiem co mam zrobić? Dom formalnie w papierach ma 104 m2 po zrobieniu nadbudówki 2-gie tyle? Bardzo proszę o pomoc i podpowiedź czy warte jest to zachodu...