Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kobietki piszcie ile miałyście lat kiedy zdecydowałyście się na pierwszego malucha? Co dziecko zmieniło w waszym życiu. Ja mam prawie 28 lat i jakoś na pierwsze dziecko się zdecydować nie mogę (mąż jest o dobrych kilka lat starszy ode mnie i cos tam o dzieciach od jakiegoś czasu przebąkuje - cieszyłby sie chłopina) a docelowo to bym dwoje chciala (i to najlepiej jedno po drugim, zeby sie mogły bawić ze soba i zeby mily dobry kontakt) - no plan jest tylko sie jakoś zabrać nie mogę do realizacji....bo zawsze jest jakies ale :p :wink:

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze pół roku byłam w twojej sytuacji zawsze było jakieś ale i coś trzeba było zrobić wcześniej.

ale pewnego dnia los czy inaczej mówiąc nasz "system zabezpieczeń" postanowił nam spłatać figla i wziął sprawy w swoje ręce jeśli można tak powiedzieć. sprawa się sama rozwiązała i za 5 miesięcy będę mama.

gdyby nie to to pewnie przez najbliższe 5 lat bym się nie zdecydowała a tak jeden problem z głowy :):):)

coffee - są tacy, którzy mówią, że nigdy nie ma dobrego czasu na dziecko.

A ja uważam, że zawsze jest dobry :)

Jak urodził się Piotruś miałam 30 lat i 4 miesiące. Ale sporo czasu zabrało nam postaranie się o ciążę i donoszenie jej.

Mam nadzieję, że u Was obejdzie się bez problemów

I powodzenia, przy podejmowaniu dobrej decyzji :wink:

Ja miałam 23 lata, gdy urodziłam córkę :wink:

Gdy miała rok stałam się mamą studiującą. Załuję, że potem jakoś drugie dziecko odeszło na plan dalszy, kto wie, może i mi los figla spłata :roll:

Lekarz ginekolog mi mówił, że przed 30-stką powinno mieć się te pierwsze dzieciątko :roll:

Zgadzam się w 1000 % z Nefer, że czas na 1 dzieciątko jest wtedy, gdy bardzo chcemy je mieć -oboje :wink:

Podpisuję się pod słowami Nefer.

Moja koleżanka, urodziła swoje pierwsze dziecko, gdy miała 30 lat, mąż 36, 8 lat po ślubie. Dlaczego tyle czekali? Bo ona nie była gotowa. Nie była zajęta karierą, urządzaniem się. Po prostu się bała. Aż nadszedł "ten" czas. Teraz jest szczęśliwa.

Nic na siłę.

Moje pierwsze - 25 lat.

moje pierwsze lat 27 :D

I teraz ciekawostka: już po 3 miesiącach znajomości podjęliśmy decyzję o ciąży. Poszliśmy razem do lekarza, odstawiłam tabletki na kolejne 3 miesiące, zaczęłam brać folik. Po dwóch miesiącach starań na teście pojawiły sie dwie kreski :wink:

Ja również podpisuje sie pod słowami, że wtedy, kiedy jesteśmy gotowi, ale.....

czasami wtedy los płata nam figla i trzeba jeszcze trochę poczekać :-?

Oby nie, ale nam kazał czekać prawie dwa lata na pierwszego potomka, za to potem okazał się nader łaskawy i obdarzył drugim, nie do końca planowanym :wink:

Syn przyszedł na świat jak miałam 23 lata, córka - jak 28.

Im wcześniej - tym lepiej ( bez przesady 8) , trzeba zdać sobie sprawę , że mamy 20 lat " w plecy" :wink:

A tak..dorosłe dzieci i młodzi wciąż rodzice. :D

Tak na serio, na dziecko jest najlepszy czas, kiedy świadomie przyjmiemy z dobrodziejstwem inwentarza wszystko to, co na dziecko się składa.

I wtedy łatwiej jest znieść ciążę, poród, ząbkowanie, nocne niedosypianie a potem odmawianie sobie wielu rzeczy na rzecz rzeczonego. :wink:

Ajajaj, zapomniałam dodać do ząbkowania jeszcze paradę choróbek wszelakich i problemów egzystencjonalnych nastolatka.

Polecam wątek na psycholu.

A potem to już jest super. :D

Miałam 26 lat jak urodziłam Młodego, miało byc wcześniej, ale los przekorny jest i jak ma być to nic z tego :roll:

Moim zdaniem nie ma jasno określonego odpowiedniego wieku na dziecko.

Chcesz potomstwo w wieku 19 lat - ok, chcesz w wieky 35, też ok...ważne że chcesz, że chcecie.

Gdyby nie wpadka, to pewnie do tej pory bym się nie zdecydowała. Nadal uważam, że gdybym planowała to pierwsze, to bym jeszcze nie była gotowa. A tak los za nas zdecydował.

Pierwsze 22 lata, drugie 25 lat, trzecie 27 lat. Uważam, że to idealny czas.

Obiecałam sobie, że urodzę do 30-ki, odchowam i poszukam pracy :wink:

Teraz najmłodsze ma latek 5 i całość mogę zostawić "na doglądzie" samych w domu, gdy idziemy na imprę :lol:

Tylko o pierwszym zdecydował los, drugie i trzecie to nasza świadoma decyzja :lol:

I- 19

II- 23

Teraz mam 28 lat i dwójkę już samodzielnych, małoobsługowych :wink: dzieci.

Urodziłam je i wychowywałam będąc studentka.

Niektórzy wmawiali mi, że tracę młodośc przez swoje decyzję, ale ja sie cieszę- czuję, że wreszcie mogę zając sie tak naprawdę sobą.

tak samo :D ,(20/23)

tyle że ja mam już dwoje nastolatków,

i święty spokój ..........prawie

:wink: , patrz wątek "nastolatka w dobre ręce oddam' :lol: :lol:

Hej Kobietki dzięki za wpisy. Wygląda na to ze większość zgromadzonych tu kobietek miala dzieci przed 30tką...moze niedlugo prejdę do czynów w takim razie :wink:

zielonookaja to bym sie z wpadki cieszyla, bo bylabym w ciązy i juz. A tak to wiecznie mi nie jest po drodze....Moze los wyświadczył ci przysługe? Jak sie czujesz w ciąży?[/b]

zielonooka ja to bym sie z wpadki cieszyla, bo bylabym w ciązy i juz.

Dlatego tez się cieszę :)

Ale uczciwie przyznaję że gdyby nie "wpadka" to prawdopodobnie nigdy bym się na dziecko nie zdecydowała (jestem z frakcji typu "małe dzieci są męczące,,za bardzo absorbujące i nie lubie ich bardzo" :), mam tylko nadzieje że po urodzeniu włączą mi się jakieś hormony i polubie dzieci (nie musze wszystkich, mogę tylko swoje :)) bo jak nie to chyba oddam rodzicom na wychowanie :):):))