placebo 30.05.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Proszę pomóżcie, doradźcie, ja mam już wielki mętlik w głowie i nie wiem jak to wszystko rozwiązać. Poniżej przedstawiam całą sytuację, postaram się to zrobić krótko, a rzeczowo. Mamy działkę z drewnianym starym domkiem, jest woda i energia elektryczna (zasilana z napowietrznej linii). Postanowiliśmy domek rozbudować. W warunkach zabudowy wnioskowaliśmy o rozbudowę budynku mieszkalnego, zasilenie inwestycji w media tj. zaopatrzenie w wodę i energię elektryczną – istniejące. Decyzję dostaliśmy po 2 miesiącach bez żadnego problemu. Kupiliśmy gotowy projekt, nasz architekt go adoptował oraz wykonał inwentaryzację domu istniejącego (pow. zabudowy 65,5m2, po rozbudowie 75,8m2). Wykonano ekspertyzę stanu technicznego domu istniejącego, ocena: stan techniczny budynku mieszkalnego jest zły i nie nadaję się do proponowanej rozbudowy, należy wykonać jego rozbiórkę i wykonać nowe fundamenty. Wszystkie dokumenty w takiej formie zostały złożone. Pozwolenie na budowę otrzymaliśmy po 3 tygodniach. Chcemy teraz rozebrać stary dom, ale co zrobić przyłączami? Na działce jest budynek gospodarczy, myśleliśmy, żeby przenieść linię nn na niego (nie ma żadnych planów), a potem na nowy dom już zgodnie z przepisami. Ale czy nie łatwiej byłoby rozwiązać dotychczasową umowę i wystąpić o nowe przyłącze? Z pewnością będzie to droższe rozwiązanie... A co z wodą? W miejscu gdzie teraz jest licznik (nie ma planów) jest kuchnia. W wodociągach powiedziano nam, żeby niczego nie ruszać i rozbierać dom uważając jedynie, żeby nie uszkodzić licznika. Co z pewnością się stanie, bo zamierzamy wynająć spychacz Ale co dalej? Kanalizacji nie ma, w chwili obecnej jest budowana dla całej dzielnicy, w zasadzie jest już wybudowana lecz jeszcze nie funkcjonuje. Budowany domek jest w systemie kanadyjskim, czas budowy: 3 miesiąc. Proszę o wszelkie rady i propozycje, co zrobić z przyłączeniami na czas rozbiórki? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts