Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie na użytkowanie domu

Recommended Posts

mam następujące pytanie do p. Forumowiczów: czy uzyskam pozwolenie na użytkowanie kredytowanej nieruchomości, jeżeli będę mieć wykończony tylko parter, pozwalający mi całkowicie spokojnie mieszkać, a później kontynuować prace na pietrze (pomijam kwestie uciążliwości takiego rozwiązania, ale jak łatwo domyślić się chodzi o pieniądze)?

Mi bank odmówił zgody na zakończenie budowy uzyskaniem odbioru częściowego. Nie chciałem w najbliższym czasie robić poddasza. Bank uparł się, że mam zrobić całość i uzyskać odbiór całkowity i wziąć od nich więcej kasy i zapłacić większą prowizję.

Chodzi o bank NORDEA - którego NIE POLECAM NIKOMUUUUU !!!!!!!

Mi bank odmówił zgody na zakończenie budowy uzyskaniem odbioru częściowego. Nie chciałem w najbliższym czasie robić poddasza. Bank uparł się, że mam zrobić całość i uzyskać odbiór całkowity i wziąć od nich więcej kasy i zapłacić większą prowizję.

a nie masz czasem w umowie z bankiem paragrafu o konieczności uzyskania odbioru całkowitego? Jeśli tak, to niepotrzebnie denerwujesz się faktem, że druga strona trzyma się umowy :) Mi z Nordeą współpracuje się w każdym razie wzorowo.

a nie masz czasem w umowie z bankiem paragrafu o konieczności uzyskania odbioru całkowitego? Jeśli tak, to niepotrzebnie denerwujesz się faktem, że druga strona trzyma się umowy :) Mi z Nordeą współpracuje się w każdym razie wzorowo.

Odmówili mi możliwości odbioru częściowego na etapie przygotowywania umowy kredytowej. Albo całkowity, albo do widzenia. A że mam hipotekę na działkę już w Nordei, to nie mogłem iść do innego banku. Wierzcie mi że wolałbym. NIE POLECAM NORDEIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII. Chociaż miałem szczęście, bo na początku szantażowali mnie, że muszę poprzedni kredy przewalutować na PLN, z CHF. Nordea próbowała mnie wydymać. NIE POLECAM NORDEIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII.

Tak w rzeczywistości, to podpis kierbuda, że wszystko jest zakończone, , odpowiednie odbiory branżowe, trochę tupetu i nadzieja, że nie przyjdą na kontrolę, tylko przyklepią papiery. Ponoć w zdecydowanej większości przypadków działa. A lokalnie to musisz zrobić wywiad na miejscu, jak często sprawdzają i czego się czepiają. Ale bez ocieplenia i jakiegoś zgrubnego wykończenia to bym się w to nie pchał.

Musisz albo ocieplić poddasze, albo strop, inaczej zamiast odkładać na wykończenie, będziesz płacić za grzanie.

Przejrzyj ofertę "stanów deweloperskich", to już jest w spokoju odbierane.

Musisz albo ocieplić poddasze, albo strop, inaczej zamiast odkładać na wykończenie, będziesz płacić za grzanie.

Przejrzyj ofertę "stanów deweloperskich", to już jest w spokoju odbierane.

Chodzi mi po prostu oto by biurokracje uruchomić szybko IX/X by móc formalnie w X - XI móc zamieszkać - a wełnę sobie będę układał w październiku - listopadzie...na spokojnie...

Pawlok

WITAM

podnosze pytanie.

wszystko w tyle a termin bardzo bliski.

kierownik mnie zaskoczył że muszą być płytki na posadzkach lub wykładziny, deski lub cokolwiek.myślałem że liczy sie bezpieczeństwo czy będe chodził po deskach czy po malowanym betonie to moja sprawa.sprawa sie rypnie i pewnie będą jakieś podnoszenia marży kredytowej bo będą mieli powód.

ma ktoś taki przypadek jak ja.

pozdrawiam gorąco :p

Raczej na 90 % nie przyjdą bo po co. Oni sami z sibie nie przychodzą na odbiory domkow jednorodzinnych.

Kolejny kierownik od siedmiu bolesci. Zadnych plytek nie trzeb do odbioru. Kierownik tu nic nie ma do gadania. Ma byc zrobiona ostateczna wylewka i tyle. Czy chodzisz po gloym betonie czy po dywanach to twoja sprawa. W dzienniku zadnych plytek sie nie wpisuje, wiec o co mu biega???

Jak by co musisz miec zrobione sufity, skosy, tynki, barierki na schodach i balkonach, gnaizdka zalozone lub porzadnie zabezpieczone i to samo z oswietleniem i wsio. Tyle do odbioru... na poddaszu bo lazienke gotowa masz pewnie na dole. Malowac tez nie musisz.

Ok, ja miałam odbiór z kontrolą. Jednak przyszli :lol:

Pani wtedy wyjaśniła mi, co potrzeba do odbioru częściowego. Całkowite ocieplenie!!! Nie odbiorą bez wełny i ocieplenia na zewnątrz. Ale może być tylko zakryte folią bez regipsów, a na zewnątrz bez tynku. Schody, podesty ZABEZPIECZONE. Czyli barierki. Jedna łazienka czynna. Czyli z sanitariatami i ciepłą wodą. Czynna kuchnia, choć płyta do gotowania może stać na stołku. Zrobione wszystkie przyłącza, cała elektryka z puszkami i oprawkami tam gdzie nie ma lamp.

JEDNO pomieszczenie, w którym można mieszkać. Nie jestem pewna, czy wylewki i tynki mają być w tym jednym pomieszczeniu a w reszcie niekoniecznie, czy wszędzie. W każdym razie to jedno ma być z ogrzewaniem, jakoś pomalowane, z czymś tam na podłodze. I tyle.

Nie wiem jednak, czy podejście trochę nie zależy od miejsca / gminy. To znaczy czy interpretacja przepisów się nie zmienia...

Raczej na 90 % nie przyjdą bo po co. Oni sami z sibie nie przychodzą na odbiory domkow jednorodzinnych.

Kolejny kierownik od siedmiu bolesci. Zadnych plytek nie trzeb do odbioru. Kierownik tu nic nie ma do gadania. Ma byc zrobiona ostateczna wylewka i tyle. Czy chodzisz po gloym betonie czy po dywanach to twoja sprawa. W dzienniku zadnych plytek sie nie wpisuje, wiec o co mu biega???

Jak by co musisz miec zrobione sufity, skosy, tynki, barierki na schodach i balkonach, gnaizdka zalozone lub porzadnie zabezpieczone i to samo z oswietleniem i wsio. Tyle do odbioru... na poddaszu bo lazienke gotowa masz pewnie na dole. Malowac tez nie musisz.

witam ponownie. racja kierownik do bani.żona była w starostwie i tak jak piszesz a reszta ich nie interesuje.czyli jest światło w tunelu.pozdrawiam

Mam pewne wątpliwości co do odbiorów częściowych – zwłaszcza w przypadku nie wykończonego (nie ocieplonego) poddasza użytkowego.

Co ze Świadectwem Energetycznym w takim przypadku?

Mi właśnie kierownik mówił, że z tym świadectwem jest problem, "bo ustawodawca nie przewidział, że można robić odbiór częściowy" i nie można zrobić takiego świadectwa. Wszystko musi być ocieplone. W takim świadectwie brane są nawet pod uwagę płytki na podłodze - dzięki nim mam rzekomo cieplej, jeśli ich nie będę miał to gość od świadectw to sobie uwzgledni, oczywiscie sam odbiór przejdzie bez tych płytek.

Konsultatnt od kredytów powiedział mi, że dla banku przejdzie stan deweloperski, tzn wylewki, tynki, instalacje, ocieplenie oczywiscie musi być elewacji i dachu.

Raczej na 100% przyjdą bo muszą. Tak stanowią przepisy PB (Art. 55.3.) W takim przypadku (częściowy odbiór) nie mają zastosowanie przepisy o zgłoszeniu zakończenia budowy, tylko o decyzji, o pozwoleniu na użytkowanie, a co za tym idzie, zgodnie z Art.59, kontrola jest obowiązkowa.

Oczywiście biorąc pod uwagę "normalny" tryb - czyli odbiór częściowy.

Zupełnie czymś innym, jest zgłoszenie zakończenia budowy, bo w takim przypadku prawo nie przewiduje obowiazkowego "odbioru" budynku.

Całkowite ocieplenie!!! Nie odbiorą bez wełny i ocieplenia na zewnątrz. Ale może być tylko zakryte folią bez regipsów, a na zewnątrz bez tynku.

Nie wiem jednak, czy podejście trochę nie zależy od miejsca / gminy. To znaczy czy interpretacja przepisów się nie zmienia...

Czy może ktoś podać jakiegoś linka do stronki z odpowiednimi przepisami?

Bo każdy tutaj pisze coś innego - kurka połowa nowych domów w mojej okolicy jest zamieszkała bez ocieplenia zęwnetrznego ścian...

Pawlok

Całkowite ocieplenie!!! Nie odbiorą bez wełny i ocieplenia na zewnątrz. Ale może być tylko zakryte folią bez regipsów, a na zewnątrz bez tynku.

Bo każdy tutaj pisze coś innego - kurka połowa nowych domów w mojej okolicy jest zamieszkała bez ocieplenia zęwnetrznego ścian...

Pawlok

a to zależy od materiału :lol:

Jak ktoś ma w projekcie ścianę jednowarstwową, to oczywiście ocieplać nie musi.

Nie mam linków. To co napisałam, to bylo dokładnie to, co się dowiedziałam od pani inspektor, która przyszła na odbiór domu.

Pawlok

Bezpośrednio wynika to z Prawa Budowlanego Art.57.7, oraz Rozporządzenia w sprawie WT par. 328 i 329.

Bardziej przystępnie mówiąc, to od 01.01.2009r. zmieniły się przepisy i wymagane jest Świadectwo Energetyczne w którym bardzo ważnym czynnikiem jest ocieplenie ścian.

Oczywiście, ze można wykonać je dla stanu faktycznego (bez ocieplenia), ale wtedy, najprawdopodobniej budynek nie będzie spełniał wymogów par.329 WT, ani nie będzie zgodny z projektem.

Pomijam już zupełnie, że bez ocieplenia nie można zakończyć budowy i zgłosić budynku do użytkowania, czyli w grę może wchodzić tylko odbiór częściowy.

Dla odbioru częściowego też jest wymagane ŚE. Można jednak wykonać ŚE dla stanu faktycznego tylko dla potrzeb odbioru częściowego. Urząd powinien wydać zgodę na użytkowanie obiektu z warunkiem i terminem dokończenia prac budowlanych.

Po zakończonej budowie, niestety będzie trzeba wykonać nowe ŚE.

Tak to wyglada, moim zdaniem - oczywiście