Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje podłogówka?

gabba

Recommended Posts

Rozdzielacz:

- jesli jest to rozdzielacz od 1 do 5 sekcji jego montarz z przyłaczem do pieca jest liczony jako jeden punkt.

- jesli zas jest to rozdzielacz 5 -12 sekcji montarz z przyłaczem do pieca liczy sie jako 2 punkty.

Podłogówka:

-jedna pętla to jeden punkt

Dłogosc petli

Długość pętli powinna wynikać z mocy ogrzewania i temperatury wody grzejnej i powinna być obliczona, a nie przyjęta na oko. Większa długość to jednocześnie większy opór przepływu (ciśnienie dyspozycyjne) i większe wychłodzenie wody,dlatego tez w rozdzielaczach do podłogowego nalezy stosowac przepływomierze.

Rozdzielacz:

- jesli jest to rozdzielacz od 1 do 5 sekcji jego montarz z przyłaczem do pieca jest liczony jako jeden punkt.

- jesli zas jest to rozdzielacz 5 -12 sekcji montarz z przyłaczem do pieca liczy sie jako 2 punkty.

Podłogówka:

-jedna pętla to jeden punkt

Dłogosc petli

Długość pętli powinna wynikać z mocy ogrzewania i temperatury wody grzejnej i powinna być obliczona, a nie przyjęta na oko. Większa długość to jednocześnie większy opór przepływu (ciśnienie dyspozycyjne) i większe wychłodzenie wody,dlatego tez w rozdzielaczach do podłogowego nalezy stosowac przepływomierze.

Co do rozdzielaczy to się zgodzę, ale pierwszy raz spotkałam się z liczeniem pętli jako punkt. Wszystkie wyceny miałam za m2, z tym że było to włącznie z układaniem styropianu.

Ja miałam ceny od 35-50 pln za robociznę.

Tamtu

• 2 weeks później...

Może taka odpowiedz Cię zadowoli.

Ja biorę 35zł za m2 położonej podłogówki,w cenie masz ułożenie foli przeciwwilgociowej ułożenie styropianu,taśmy brzegowej,montaż zasiłów z kotłowni pod rozdzielacze,montaż szafek ,ułożenie rurek no i oczywiście OZC budynku a, na podstawie tego projekt ogrzewania podłogowego nie robię na oko:)

Starn,

podajesz szczegółowo zakres pracy za robociznę 1 metra ogrzewania podłogowego.

To mi już dużo rozjaśniło w głowie. :wink:

Ale proszę powiedz mi jeszcze, jak kształtują się materiały do tej podłogówki ?

Ile procentowo więcej do tej robocizny ?

Czy umiałbyś więc ( chociaż orientacyjnie ) wyliczyć ile kosztuje kompletny ( robocizna + materiał ) metr podłogówki ?

:oops:

Jestem że tak powiem na etapie "decyzyjnym" i muszę wiedzieć, ile kosztowałaby mnie ogrzewanie podłogowe w całym domku ( parter i piętro ).

Czy może rozpatrzyć inny wariant....

jężeli chodzi o koszty materiałów to jednoznacznie tak na oko to jak wróżenie z fusów nie da się tego zrobić.Dlatego że ,rury na 1m2 kwadratowy może być 5mb a może być też 15mb(kłania się projek wtedy widomo ile) rura może być z castoramy za 1.8zł za 1m a może być i po 7zł za 1m,rozdzielacze mogą być przygotowane do współpracy z siłownikami (droższe) i mogą być bez tego(tańsze).Jedynie co, to stała jest mniej więcej cena styropianu z folią około11-17 (3cm lub 5cm grubości)złza 1m2, taśma brzegowa ok 1,8złza 1mb spinki paczka 500szt ok 50zł,dylatacje,skrzynka rozdzielaczowa. Reszta czyli wylewka,styropian podstawowy i tak muszą być czy będziesz zakładała ogrzewanie podłogowe czy też grzejniki nie wpływa to na cenę podłogówki.Pamiętaj że duży wplyw na zużyce metrów rury ma określenie temperatury zasilania podłogówki,przy T max 50stopni najmniejsze ,a przy Tmin na poziomie30stopni (tak,tak nie dziwić się dla pomp ciepła projektuje się taką temperaturę) największe.Jednocześnie jak to w życiu bywa większe koszty(czytaj niska temperatura zasilania)powodują mniejsze koszty ogrzewania i odwrotnie,ale proszę pamiętać że i tak niższe niż ogrzewanie grzejnikowe.

To tak w duzym skrócie.