gabba 31.05.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Ile kosztuje ułożenie podłogówki? (za m2?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 31.05.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 źle zadane pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 03.06.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Za podłogowe ogrzewanie nie płaci sie od m2 lecz od punktu.Hydraulika ile za punkt http://forum.muratordom.pl/hydraulika-ile-za-punkt,t160222.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 04.06.2009 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Za podłogowe ogrzewanie nie płaci sie od m2 lecz od punktu. Ale jak to ????? Jedna pętla to punkt? Czy jeden pokój? A rozdzielacze? Hydraulika ile za punkt http://forum.muratordom.pl/hydraulika-ile-za-punkt,t160222.htm -tu nie znalazłam odpowiedzi nt podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 04.06.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Rozdzielacz:- jesli jest to rozdzielacz od 1 do 5 sekcji jego montarz z przyłaczem do pieca jest liczony jako jeden punkt.- jesli zas jest to rozdzielacz 5 -12 sekcji montarz z przyłaczem do pieca liczy sie jako 2 punkty. Podłogówka:-jedna pętla to jeden punkt Dłogosc petliDługość pętli powinna wynikać z mocy ogrzewania i temperatury wody grzejnej i powinna być obliczona, a nie przyjęta na oko. Większa długość to jednocześnie większy opór przepływu (ciśnienie dyspozycyjne) i większe wychłodzenie wody,dlatego tez w rozdzielaczach do podłogowego nalezy stosowac przepływomierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 04.06.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Rozdzielacz: - jesli jest to rozdzielacz od 1 do 5 sekcji jego montarz z przyłaczem do pieca jest liczony jako jeden punkt. - jesli zas jest to rozdzielacz 5 -12 sekcji montarz z przyłaczem do pieca liczy sie jako 2 punkty. Podłogówka: -jedna pętla to jeden punkt Dłogosc petli Długość pętli powinna wynikać z mocy ogrzewania i temperatury wody grzejnej i powinna być obliczona, a nie przyjęta na oko. Większa długość to jednocześnie większy opór przepływu (ciśnienie dyspozycyjne) i większe wychłodzenie wody,dlatego tez w rozdzielaczach do podłogowego nalezy stosowac przepływomierze. Co do rozdzielaczy to się zgodzę, ale pierwszy raz spotkałam się z liczeniem pętli jako punkt. Wszystkie wyceny miałam za m2, z tym że było to włącznie z układaniem styropianu. Ja miałam ceny od 35-50 pln za robociznę. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bosman1979 04.06.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 [Ja miałam ceny od 35-50 pln za robociznę. Tamtu Mi wycene robilo dwuch hydraulików i kazdy liczył od m2. Jeden krzykną 20zl a drugi 30zł/m2 robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 19.06.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Może taka odpowiedz Cię zadowoli.Ja biorę 35zł za m2 położonej podłogówki,w cenie masz ułożenie foli przeciwwilgociowej ułożenie styropianu,taśmy brzegowej,montaż zasiłów z kotłowni pod rozdzielacze,montaż szafek ,ułożenie rurek no i oczywiście OZC budynku a, na podstawie tego projekt ogrzewania podłogowego nie robię na oko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 21.06.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Starn, podajesz szczegółowo zakres pracy za robociznę 1 metra ogrzewania podłogowego. To mi już dużo rozjaśniło w głowie. Ale proszę powiedz mi jeszcze, jak kształtują się materiały do tej podłogówki ? Ile procentowo więcej do tej robocizny ? Czy umiałbyś więc ( chociaż orientacyjnie ) wyliczyć ile kosztuje kompletny ( robocizna + materiał ) metr podłogówki ? Jestem że tak powiem na etapie "decyzyjnym" i muszę wiedzieć, ile kosztowałaby mnie ogrzewanie podłogowe w całym domku ( parter i piętro ). Czy może rozpatrzyć inny wariant.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 21.06.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 jężeli chodzi o koszty materiałów to jednoznacznie tak na oko to jak wróżenie z fusów nie da się tego zrobić.Dlatego że ,rury na 1m2 kwadratowy może być 5mb a może być też 15mb(kłania się projek wtedy widomo ile) rura może być z castoramy za 1.8zł za 1m a może być i po 7zł za 1m,rozdzielacze mogą być przygotowane do współpracy z siłownikami (droższe) i mogą być bez tego(tańsze).Jedynie co, to stała jest mniej więcej cena styropianu z folią około11-17 (3cm lub 5cm grubości)złza 1m2, taśma brzegowa ok 1,8złza 1mb spinki paczka 500szt ok 50zł,dylatacje,skrzynka rozdzielaczowa. Reszta czyli wylewka,styropian podstawowy i tak muszą być czy będziesz zakładała ogrzewanie podłogowe czy też grzejniki nie wpływa to na cenę podłogówki.Pamiętaj że duży wplyw na zużyce metrów rury ma określenie temperatury zasilania podłogówki,przy T max 50stopni najmniejsze ,a przy Tmin na poziomie30stopni (tak,tak nie dziwić się dla pomp ciepła projektuje się taką temperaturę) największe.Jednocześnie jak to w życiu bywa większe koszty(czytaj niska temperatura zasilania)powodują mniejsze koszty ogrzewania i odwrotnie,ale proszę pamiętać że i tak niższe niż ogrzewanie grzejnikowe.To tak w duzym skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 21.06.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Starn, poczytałam sobie bardzo dokładnie, dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 22.06.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 mi wyszło ok. 100 zł/m2 dla niskotemperaturowego (rurki b.gęsto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 22.06.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Mery26, dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts