marcerek 31.05.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Mamy upatrzoną działkę budowlaną: (wym. 23x18). W odelgłości ok 3 m. od granicy działki, dokładnie przez całą szerokość biegnie linia energetyczna (sama linia, słupy są na innych działkach). Nie mogę nigdzie znaleźć informacji czy są jakieś ograniczenia co do odległości budowy domu od linii energetycznej (SN). Jeśli ktoś wie, to bardzo proszę o odpowiedź lub choćby podpowiedź gdzie mogę o tym przeczytać. Sprawa dosyć pilna, ponieważ działka nam się podoba,a jest nią duże zainteresowanie. Z góry bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 31.05.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Problem jest dwojaki: Jakie jest obecnie napięcie tej linii oraz czy PSE nie planuje rozbudowy tej linii w ciągu najbliższych 30 lat?Dla linii 110kV strefa ochronna może wynosić 10-30m od osi linii w obie strony. Dokładnej odpowiedzi szukaj w planach zagospodarowania przestrzennego gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 31.05.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Odległość zabudowy od linii SN gminy ustalajązazwyczaj na 5-6 m od linii. Będzie otym zapis w miejscowym planie zagospodarowania lub w wsarunkach zabudowy. Czasem linia zabudowy jest dalej cofnięta niż odległośc od linii elektroenergetycznej więc pod tym względem nie przeszkadza ona wogóle. Odrębnąsprawąjest stopień obostrzenia w tej linii. Jeżeli to było pole to stopień ten może wynosić 0 a jeśli zechcesz działkę zabudować to mając linię od frontu działki stopień ten powinien wynosić 2. Takie obostrzenie zrobisz sobie na swój koszt zapewne. Był tu chyba niedawno nawet podobny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcerek 31.05.2009 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Dziękuję za odzew. Przynajmniej wiemy, gdzie mamy szukać. Jutro sprawdzimy plany zagospodarowania przestrzennego. Niestety jakie jest napięcie - tego nie wiem. W poście podałem omyłkowo zły wymiar - działka ma 23 m szer i 28 m dł. Poza tym w tej samej linii stoją juz dwa nowe budynki, więc jest nadzieja, że problemu nie będzie. Dziękuję jeszcze raz. Ale gdyby ktoś borykał się już z podobną sytuacją, chętnie przyjmę każdą radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 02.06.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Odległośc budynku mieszkalnego od linii 110 kV wynosi minimum 15 m(inf. uzyskana w ZE). 110 kV to linia wysokiego napięcia na wysokich słupach kratowych. Jeśli masz niższe napięcie to odl. jest mniejsza. Nie wiem czy uda ci się to sprawdzic w gminie, lepiej zadzwoń do ZE.U mnie linia 110 kV w ogóle nie jest naniesiona na mapę, w związku z tym w ogóle nie ma o niej mowy w WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1983 01.03.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Mam podobny problem. Posiadam działkę budowlaną którą otrzymałam w spadku rodzinnym. Chcieliśmy rozpocząć budowę. Niestety nad działką biegną kable energetyczne zasilające inny dom na których umieszczenie w tymże miejscu nikt nie wyrażał zgody. Wygląda to tak jakby próbowano zaoszczędzić na dodatkowym słupie i pociągnięto kabel po przekątnej nad moją działką. Pisaliśmy do tejże firmy z prośbą o przesunięcie kabla lub postawienie dodatkowego słupa. Niestety otrzymaliśmy odpowiedź że jedyne co mogą zrobić to wymienić stare łącze na bardziej nowoczesne aby nie stwarzały zagrożenia dla osób przebywających na działce. Żadna zgoda pisemna ani ustna nie była wyrażana. Co mogę zrobić aby przesunęli tą linie napięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garbaty Ajgor 08.05.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 A ja mam nieco inny problem:W dużym skrócie-przez moja działkę Zakład Energetyczny chciał pociągnąć linię podziemna do sąsiada. Był to dla mnie spory kłopot,ale przecież trzeba ludziom iść na rękę. Podpisałem oświadczenie woli,że udostępniam, bezpłatnie itd.W grudniu zakopali kabel i podłączyli sąsiada. A ja do dzisiaj (pół roku) bujam się ze zniszczonym podjazdem (nawierzchnia i obramowanie).W oswiadczeniu jest oczywiście zapis,że naprawy powinny być dokonane niezwłocznie. No ale przecież była zima wszystko zamarzło i znowu trzeba było być człowiekiem i wszystkim dookoła iść na rękę. Po0tem wykonawca wykonywał jakieś działania pozorowane, przysłał robotników z grabiami itd. Śmiech na sali.W końcu zarzucił mi ,że zmyślam, kiedy opowiedziałem mu w jakiej technologii wykonany był podjazd. No to przesłałem mu dokumentacje foto. Zamilkł.Podobnie jak inspektor nadzoru z Energii.Co ciekawe w dokumentach spółki inwestycja jest zakończona i rozliczona. Mnie wcześniej informowali,ze dopóki nie zatwierdzę sposobu usunięcia szkód wykonawca nie otrzyma kasy.Jednym słowem koncertowo dałem się zrobić konia jak ostatni naiwniak.Może ktoś się ulituje i mi doradzi co robić?Do sadu raczej nie pójdę, bo mi szkoda nerwów a i finansowo, pewnie tylko do tego dopłacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 08.05.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Polubowne załatwienie tej sprawy powinno być w interesie wykonawcy przyłącza, zresztą dopiero wyczerpanie drogi postępowania ugodowego uprawnia poszkodowanych do skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego. Mój pomysł na tą sprawę jest taki:wystosuj do nich oficjalne pismo za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, że żądasz natychmiastowego przywrócenia podjazdu do stanu sprzed rozpoczęcia prac, do pisma załącz zdjęcie podjazdu przed robotami i aktualne. Daj im 7 dni na odpowiedź od dnia otrzymania pisma, tzn. napisz, że tyle czekasz na odpowiedź, a później będziesz kierował skargę do ZE.Jeśli to nie pomoże, kolejne pismo będzie do ZE :Proszę o wydanie decyzji nakazującej przywrócenie (tu piszesz czego) umiejscowionego (nr działki, miejscowość, adres) do stanu poprzedniego sprzed rozpoczęcia prac przez firmę (nazwa) realizującą (przedmiot prac, na czyje zlecenie itp.). Pokrótce opisz jak wyglądały prace, do czego się zobowiązali i jak to wykonywali oraz że do dnia dzisiejszego naprawa nie została wykonana.W tym momencie ZE powinien zareagować i w zależności od reakcji, będziesz działał dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NUMM 08.05.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Witam forumowiczów .Zapytanie w temacie linii elektrycznej, mianowicie przez działkę przechodzi linia, niskiego napięcia na działce mam też dwa słupy linia jest w literę T jeden słup od podstawy "nóżki T drugi na linii prawego ramienia {lewe idzie do sąsiada . Moje pytanie brzmi czy ktoś z forumowiczów występował o odszkodowanie z tytułu użytkowania działki przez energetykę, lub czy ktoś zna jakieś podstawy prawne które można wykorzystać celem otrzymania odszkodowania . Wiem na pewno ze można takie otrzymać. Będę wdzięczna za wszelkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 08.05.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Polecam do poczytania blog radcy prawnego, tam jest wszystko pięknie opisane: http://przesył-energii.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts