Gość 25.11.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 nie dawno przypadkowo zauważyłem że rośnie ciśnienie na całej instalacji wodnej podczas ogrzewania wody w zasobniku CWU.czy to normalne zjawisko tombo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Normalne. Im wyższa temperatura tym większe ciśnienie. Praw fizyki Pan nie zmienisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 25.11.2003 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Prawdopodobnie w instalacji brakuje naczynia rozszeżalnego. Jeżeli jest to znaczy, że jest w nim za dużo albo za mało powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 na instalacji wodnej nie ma tego naczynia, sprzedawca mówił że nie jest to konieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 25.11.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 a jak duży zbiornik masz bo objetość wody wzrasta przy wzroście temp dT 50 sto jakieś 3-4% jak masz zbiornik 100 to tylko 3 litry ale jak masz 500 l to już 20 i take winno być naczynie wzbiorcze tylko zakup do cwu białe lub niebieskie najlepiej przepływowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 zbiornik ma 100 l. manometr jest do 4 atm i brakuje skali, czasami widzę kolo pieca wilgotną podlogę - myślę że puszcza zawór bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 25.11.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 No to wszystko już jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 czy wszystoko dobrze rozumię że muszę zainstalować naczynie 3 litr. i obojętnie czy na zimnej wodzie czy na ciepłej.bo manometr jest na zimnej wodzie.zastanawiam się też dlaczego nadmiar ciśnienia nie idzie w sieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 25.11.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 dobrze wykonana instalacja ma zawór zwrotny i dlatego ciśnienie nie idzie w sieća zbiornik zakup 9% objętości instalacji, 100l+ rury myślę że 8 lub 12 litrów naczynie wzbiorcze.zainstaluj na zimnej zwodzie gdzieś na dopływie do zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 25.11.2003 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Zbiornik musisz dać na nitce z cieplą wodą. Nadmiar wody nie wraca do sieci bo na zasilaniu pieca jest zamontowany zawór zwrotny zapobiegający syt. kiedy piec włączyłby się na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 dzięki za wszystkie rady i tak muszę wziąść fachowca ale będę rozjaśniony, bo ten który mi robił instalację stwierdził że coś z piecem jest nie tak.dzięki pozdrawiam tombo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 25.11.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Czy do bojlerów elektrycznych też trzeba instalować takie naczynie, czy mają one ten problem już rozwiązany w konstrukcji wewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 25.11.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Witam.Właśnie ten temat ostatnio zgłębiałem. W hurtowni dostałem kartę katalogową dotyczącą naczyń wyrównawczych i jest tam też o naczyniach do CWU. Dobiera się je w zależności od pojemności instalacji i ciśnienia zaworu bezpieczeństwa. Jeżeli są zainteresowani to mogę zeskanować i rozesłać.Marek.P.S. Są też schematy instalowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 25.11.2003 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 czegoś tu nie rozumiemgościu 1masz zwiększone ciśnienie w instalacji wodnej (tam gdzie krany) czy w instalacji cieplnej tam gdzie piec i wężownica w zasobniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Zjawisko b. niebezpieczne!!! niełaściwe zadziałenie zaworu bezpieczeństwa może skutkować ekslpozją i znisczeniem budynku!!! Widziałem dosłownie rozniesiony po posesji barak kontenerowy, który słuzył jako szatnia dla pracowników budowy i w nim był zainstalowany bojler eletryczny z niesprawnym zaworem bezpieczeństwa jak się potem okazało. W instalacji grzewczej domowej z regóły cisnienia są niskie rzędu 3atm, (tak np. mam ustawione zawory bezpieczeństwa w instalacjach) jeśli cisnienie wzrasta ponad 4atm to do nieszczęścia może być niedaleko!!! przy tym cisnieniu na naczynie 100 litrowe działają ogromne siły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 do januszka ciśnienie rośnie tam gdzie krany na ciepłej wodzie i na zimnej gość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 26.11.2003 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 no to dobrze zrozumiałem instalator winien zrobić tak zawór zwrotny na zasilaniu za nim naczynie przeponowe przepływowe (nie żałuj kosztów ) jakieś 10 l i zawór bezpieczeństwa. nie dawaj naczynia na ciepłej wodzie (względy trwałości i higieny) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts