Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia -glazura a instalacja CO

Recommended Posts

W jakie kolejności robiliście kotłownię najpierw płytki ceramiczne na ścianę a później uzbrojenie kotłowni czy da się może jakoś w odwrotnej kolejności.

A tak wogóle to do kotłowni zostają tylko płytki ceramiczne na wykończenie i nic innego?

W jakim czasie po położeniu tynku wapienno-cementowego można kłaść płytki ceramiczne?

Dobrze by było aby instalator porozumiał się z kafelkarzem.

Taka współpraca daje bardzo dobre efekty estetyczne.

Mam właśnie taką sytuację na kilku segmentach gdzie montuje kotłownie.

Pytam się kafelkarza jaka będzie docelowa grubość kafli z klejem. Przychodzi mierzy i wtedy wiem ile cm dać dystansu pod zawiesiem kotła.

Mogę wykonać instalację do kotła bez końcowych lutów pod kotłem. Rury pomocowane i można zdemontować kocioł. Kafelkarz kładzie glazurę i co ważne ze względów estetyki ładnie wycina otwory na rury pod kotłem. Wieszam kocioł i wszystko ładnie pasuje nikt na nikogo nie narzeka.

Wczorajszy przykład z instalacją gazową. Instalacja gazowa wchodzi bezpośrednio z zewnątrz do kotłowni na ścianie gdzie będą kafle. Porozumienie z kafelkarzem i wiem ile wystawić rurę. Kafelkarz położył kilka warstw glazury i ładnie wyciął otwór na rurę gazową (przecięta kafla wygląda nie estetycznie)

Okazało się, że ściana nie trzyma kąta i trzeba wyrównać, a ja z kolei mam łatwiej zachować odpowiedni odstęp rury gazowej od glazury. Taka współpraca ma wiele plusów.

najpier hydraulik wszystko wstepnie w kotlowni w scianach przygotowal i powyprowadzal. pozniej glazura po sam sufit i na koniec gosc przyszedl konczyc kotlownie. w kaflach kuli jedynie dziure do polaczenia kotla z kominem bo tu wysokosc do konca nie byla znana

Rury masz w ścianach czy na wierzchu.

Podobnie rozdzielacze masz podtynkowe czy natynkowe?

najpier hydraulik wszystko wstepnie w kotlowni w scianach przygotowal i powyprowadzal. pozniej glazura po sam sufit i na koniec gosc przyszedl konczyc kotlownie. w kaflach kuli jedynie dziure do polaczenia kotla z kominem bo tu wysokosc do konca nie byla znana

w kotlowni jest tyle zaworow, pompek, odpowietrznikow, wskasnikow, filtow czy raczej nie robi sie tego w scianie ...

rozdzialacz mam w skrzynce w scianie pietro wyzej

w kotlowni jest tyle zaworow, pompek, odpowietrznikow, wskasnikow, filtow czy raczej nie robi sie tego w scianie ...

rozdzialacz mam w skrzynce w scianie pietro wyzej

Jak Ci zazdroszczę że masz piwnice w domu

My też jesteśmy na tym etapie. Obecnie trwają prace glazurnicze (szczegóły w dzienniku), a jak zakończymy ten etap, to wpuszczamy hydrologa, żeby rurki i pompki pozakładał, oraz podłączył kocioł i zasobnik CWU. Wszystko po to, aby wygrzać wylewki z podłogówką, zanim ułożymy na nich glazurę.

... Jak Ci zazdroszczę że masz piwnice w domu

dzialka mala wiec mamy 3 kondygnacje

domu bez piwnicy nie bralismy nawet pod uwage

garaz o dlugosci jakis 12 metrow, spora kotlownia, spizarka, pralnia

nie wyobrazam sobie robic tego na jednym poziomie z czescia "mieszkalna"

piwnica to naszym zdaniem koniecznosc nawet jak ma sie wilelka dzialke :D

... Jak Ci zazdroszczę że masz piwnice w domu

dzialka mala wiec mamy 3 kondygnacje

domu bez piwnicy nie bralismy nawet pod uwage

garaz o dlugosci jakis 12 metrow, spora kotlownia, spizarka, pralnia

nie wyobrazam sobie robic tego na jednym poziomie z czescia "mieszkalna"

piwnica to naszym zdaniem koniecznosc nawet jak ma sie wilelka dzialke :D

Teraz już to wiem i jestem zły na Muratora że wylansował modę na budowanie domów bez piwnicy :lol: ...żeby było taniej.

Teraz już to wiem i jestem zły na Muratora że wylansował modę na budowanie domów bez piwnicy :lol: ...żeby było taniej.

piwnica nie jest droga a bardzo potrzebna

mozesz zrobic ja w nizszym standardzie i tyle

miec ekogroszek, czasami czyscic kociol na parterze sobie nie wyobrazam :wink:

nad projektem i jego adaptacja myslelismy pewnie z rok i rozwazylismy wszystkie za i przeciw :wink:

piwnica nie jest droga

nie uogólniaj - powiedz to tym co mają wodę na głębokości 1m pod powierzchnią gruntu...

nie komplikuj

piwnica nie jest droga chyba, ze masz jakies nadzwyczajne warunki na swojej dzialce

moze byc?

czyli w połowie przypadków ?? :D Bo to nie muszą być wcale wysokie poziomy wód. Może być to glina, w której ciężko się kopie. Może być to piach, który się obsypuje. etc.

i co jest złego w posiadaniu pieca na ekogroszek na parterze. Odpowiednio zaplanowany dom i wogóle nie będziesz wiedział, że takowy masz.