odaro 31.05.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 W jakie kolejności robiliście kotłownię najpierw płytki ceramiczne na ścianę a później uzbrojenie kotłowni czy da się może jakoś w odwrotnej kolejności. A tak wogóle to do kotłowni zostają tylko płytki ceramiczne na wykończenie i nic innego? W jakim czasie po położeniu tynku wapienno-cementowego można kłaść płytki ceramiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 31.05.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 tynk schnie około 1mm/dziennie przy temperaturze otoczenia około 19-20 c, jesli masz czas to zrób tynk a potem płytki u mnie miałem tynk potem byli instalatorzy i teraz mam czesc kotłowni w płytkach a czesc w tynku,który kiedys pomaluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 31.05.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Dobrze by było aby instalator porozumiał się z kafelkarzem.Taka współpraca daje bardzo dobre efekty estetyczne.Mam właśnie taką sytuację na kilku segmentach gdzie montuje kotłownie.Pytam się kafelkarza jaka będzie docelowa grubość kafli z klejem. Przychodzi mierzy i wtedy wiem ile cm dać dystansu pod zawiesiem kotła.Mogę wykonać instalację do kotła bez końcowych lutów pod kotłem. Rury pomocowane i można zdemontować kocioł. Kafelkarz kładzie glazurę i co ważne ze względów estetyki ładnie wycina otwory na rury pod kotłem. Wieszam kocioł i wszystko ładnie pasuje nikt na nikogo nie narzeka.Wczorajszy przykład z instalacją gazową. Instalacja gazowa wchodzi bezpośrednio z zewnątrz do kotłowni na ścianie gdzie będą kafle. Porozumienie z kafelkarzem i wiem ile wystawić rurę. Kafelkarz położył kilka warstw glazury i ładnie wyciął otwór na rurę gazową (przecięta kafla wygląda nie estetycznie) Okazało się, że ściana nie trzyma kąta i trzeba wyrównać, a ja z kolei mam łatwiej zachować odpowiedni odstęp rury gazowej od glazury. Taka współpraca ma wiele plusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.05.2009 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Dlatego jestem ciekawy Waszych opinii tylko co zrobić żeby dwoje chciało na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 31.05.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Najpierw kleiłem płytki na tych ścianach na których miały iść rurki w kotłowni. Potem wszedł hydraulik, zrobił swoje. Teraz kończę płytki. pozdrawiam, majki PS. Fotki, jakby co jak to było, w dzienniku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.05.2009 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Najpierw kleiłem płytki na tych ścianach na których miały iść rurki w kotłowni. Potem wszedł hydraulik, zrobił swoje. Teraz kończę płytki. pozdrawiam, majki PS. Fotki, jakby co jak to było, w dzienniku ... To fajnie zaraz sobie popatrzę na fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.06.2009 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 zdecydowanie najpierw płytki a potem zbrojenie kotłowni. Albo obie rzeczy razem U mnie najpierw hydraulik zrobił wszytko, a ja teraz się zastanawiam jak tam położyć płytki. Skończy się pewnie na zabudowie tego co się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 01.06.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 U nas też instalatorzy podpowiedzieli żeby najpierw położyć płytki bo potem będzie ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.06.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Chyba, że ktoś chce rury wpuścić w ścianę, to wtedy raczej płytki na drugim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.06.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 najpier hydraulik wszystko wstepnie w kotlowni w scianach przygotowal i powyprowadzal. pozniej glazura po sam sufit i na koniec gosc przyszedl konczyc kotlownie. w kaflach kuli jedynie dziure do polaczenia kotla z kominem bo tu wysokosc do konca nie byla znana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.06.2009 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 najpier hydraulik wszystko wstepnie w kotlowni w scianach przygotowal i powyprowadzal. pozniej glazura po sam sufit i na koniec gosc przyszedl konczyc kotlownie. w kaflach kuli jedynie dziure do polaczenia kotla z kominem bo tu wysokosc do konca nie byla znana Rury masz w ścianach czy na wierzchu. Podobnie rozdzielacze masz podtynkowe czy natynkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.06.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 najpier hydraulik wszystko wstepnie w kotlowni w scianach przygotowal i powyprowadzal. pozniej glazura po sam sufit i na koniec gosc przyszedl konczyc kotlownie. w kaflach kuli jedynie dziure do polaczenia kotla z kominem bo tu wysokosc do konca nie byla znana Rury masz w ścianach czy na wierzchu. Podobnie rozdzielacze masz podtynkowe czy natynkowe? w kotlowni jest tyle zaworow, pompek, odpowietrznikow, wskasnikow, filtow czy raczej nie robi sie tego w scianie ... rozdzialacz mam w skrzynce w scianie pietro wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.06.2009 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 najpier hydraulik wszystko wstepnie w kotlowni w scianach przygotowal i powyprowadzal. pozniej glazura po sam sufit i na koniec gosc przyszedl konczyc kotlownie. w kaflach kuli jedynie dziure do polaczenia kotla z kominem bo tu wysokosc do konca nie byla znana Rury masz w ścianach czy na wierzchu. Podobnie rozdzielacze masz podtynkowe czy natynkowe? w kotlowni jest tyle zaworow, pompek, odpowietrznikow, wskasnikow, filtow czy raczej nie robi sie tego w scianie ... rozdzialacz mam w skrzynce w scianie pietro wyzej Jak Ci zazdroszczę że masz piwnice w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 01.06.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 My też jesteśmy na tym etapie. Obecnie trwają prace glazurnicze (szczegóły w dzienniku), a jak zakończymy ten etap, to wpuszczamy hydrologa, żeby rurki i pompki pozakładał, oraz podłączył kocioł i zasobnik CWU. Wszystko po to, aby wygrzać wylewki z podłogówką, zanim ułożymy na nich glazurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.06.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 ... Jak Ci zazdroszczę że masz piwnice w domu dzialka mala wiec mamy 3 kondygnacje domu bez piwnicy nie bralismy nawet pod uwage garaz o dlugosci jakis 12 metrow, spora kotlownia, spizarka, pralnia nie wyobrazam sobie robic tego na jednym poziomie z czescia "mieszkalna" piwnica to naszym zdaniem koniecznosc nawet jak ma sie wilelka dzialke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.06.2009 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 ... Jak Ci zazdroszczę że masz piwnice w domu dzialka mala wiec mamy 3 kondygnacje domu bez piwnicy nie bralismy nawet pod uwage garaz o dlugosci jakis 12 metrow, spora kotlownia, spizarka, pralnia nie wyobrazam sobie robic tego na jednym poziomie z czescia "mieszkalna" piwnica to naszym zdaniem koniecznosc nawet jak ma sie wilelka dzialke Teraz już to wiem i jestem zły na Muratora że wylansował modę na budowanie domów bez piwnicy ...żeby było taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.06.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Teraz już to wiem i jestem zły na Muratora że wylansował modę na budowanie domów bez piwnicy ...żeby było taniej. piwnica nie jest droga a bardzo potrzebna mozesz zrobic ja w nizszym standardzie i tyle miec ekogroszek, czasami czyscic kociol na parterze sobie nie wyobrazam nad projektem i jego adaptacja myslelismy pewnie z rok i rozwazylismy wszystkie za i przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 01.06.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 piwnica nie jest droga nie uogólniaj - powiedz to tym co mają wodę na głębokości 1m pod powierzchnią gruntu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.06.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 piwnica nie jest droga nie uogólniaj - powiedz to tym co mają wodę na głębokości 1m pod powierzchnią gruntu... nie komplikuj piwnica nie jest droga chyba, ze masz jakies nadzwyczajne warunki na swojej dzialce moze byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.06.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 piwnica nie jest droga nie uogólniaj - powiedz to tym co mają wodę na głębokości 1m pod powierzchnią gruntu... nie komplikuj piwnica nie jest droga chyba, ze masz jakies nadzwyczajne warunki na swojej dzialce moze byc?czyli w połowie przypadków ?? Bo to nie muszą być wcale wysokie poziomy wód. Może być to glina, w której ciężko się kopie. Może być to piach, który się obsypuje. etc. i co jest złego w posiadaniu pieca na ekogroszek na parterze. Odpowiednio zaplanowany dom i wogóle nie będziesz wiedział, że takowy masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts