listek 01.06.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Nie ma piwnicy, nie chciałem piwnicy, wszyscy mnie namawiali - zrób sobie. Świadomy wybór piwnicy-nie. Mam nadzieję, że nie będę żałował. Ps, ale będę miał ziemiankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.06.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Teraz już to wiem i jestem zły na Muratora że wylansował modę na budowanie domów bez piwnicy ...żeby było taniej. piwnica nie jest droga a bardzo potrzebna mozesz zrobic ja w nizszym standardzie i tyle miec ekogroszek, czasami czyscic kociol na parterze sobie nie wyobrazam nad projektem i jego adaptacja myslelismy pewnie z rok i rozwazylismy wszystkie za i przeciw Nie będę się spierał czy jest droga, czy nie. Wszak to względne Jak dla mnie piwnica nie jest potrzebna (na pewno nie bardzo) i dla wielu osób również. Kotłownię mam w budynku gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.06.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 ... co jest złego w posiadaniu pieca na ekogroszek na parterze. Odpowiednio zaplanowany dom i wogóle nie będziesz wiedział, że takowy masz. no pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.06.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Nie ma piwnicy, nie chciałem piwnicy, wszyscy mnie namawiali - zrób sobie. Świadomy wybór piwnicy-nie. Mam nadzieję, że nie będę żałował. Ps, ale będę miał ziemiankę skoro "wszyscy" namiawiali to chyba cos w tym jest do ziemianki po ziemniaczki czy marynowane ogoreczki nie chcialo by mi sie latac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.06.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Nie będę się spierał czy jest droga, czy nie. Wszak to względne Jak dla mnie piwnica nie jest potrzebna (na pewno nie bardzo) i dla wielu osób również. Kotłownię mam w budynku gospodarczym. nie jest droga przynajmniej w moim przypadku w porownaniu z kosztami reszty domu mi piwnica jest potrzebne, zawsze chcialem ja miec wiec i mam a dleczego masz kotlownie w gospodarczym? czesto tam zagladasz? latasz na dworze aby do niej zajsc? no i nie wydaje mi sie aby kotlownia w budynku gospodarczym byla tanszym rozwiazaniem niz kotlownia w piwnicy ale tez nie bede sie spieral bo i po co wszak nie o to chodzi w tym temacie glazury w kotlowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 01.06.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Temat jest o kafelkach w kotłowni, więc wracam do niego Czy tak naprawdę zawsze są potrzebne tam kafelki na ścianie, czy tylko tak się utarło i wszyscy tak robią? Zwłaszcza jeśli ktoś ma gaz - to przecież nic się nie brudzi - nie wystarczy tynk pomalowany dobra farbą - przecież teraz robią takie, którymi można nawet kabinę prysznicową wewnątrz wymalować? Z kafelkarzami spore zawracanie głowy jest zwykle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.06.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Temat jest o kafelkach w kotłowni, więc wracam do niego Czy tak naprawdę zawsze są potrzebne tam kafelki na ścianie, czy tylko tak się utarło i wszyscy tak robią? Zwłaszcza jeśli ktoś ma gaz - to przecież nic się nie brudzi - nie wystarczy tynk pomalowany dobra farbą - przecież teraz robią takie, którymi można nawet kabinę prysznicową wewnątrz wymalować? Z kafelkarzami spore zawracanie głowy jest zwykle... Oczywiście, że nie trzeba kafelkami. Tak wygląda po prostu czyściej i jest trwalsze. Jeśli na dodatek kładziemy tanie kafle na nieotynkowaną ścianę może nie być drożej, a taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 01.06.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 ta ściana musiałaby być naprawdę prosta żeby nie poszło dużo kleju... ja dałem kafle w kotłowni w ramach nauki - sam kładę wszędzie kafle i na kotłowni się uczyłem - zakupiłem kafle 2 gat na ściany (25m2), na podłogę gres za 13zł/1m2 8m2 i po 3 tygodniach dziubania po pracy kotłownia była wykafelkowana - po kolejnych 2 tygodniach wjechał tam kocioł na ekogroszek + bojler + mnóstwo siakiś rurek. Odwrotnej kolejności - czyli najpierw instalacja a potem kafelki jakoś nie widzę to byłaby masakra a nie robota. Po wykafelkowaniu kotłowni stwierdziłem, że kafelkowanie nie jest wcale takie trudne - drugi wniosek to że będę jednak potrzebował stołową piłę do cięcia płytek z chłodzeniem wodnym (przy kotłowni miałem tylko tą maszynkę do cięcia z kółkiem i gumówkę) a trzeci wniosek to nigdy więcej kafelków 2 gatunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 01.06.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Po wykafelkowaniu kotłowni stwierdziłem, że kafelkowanie nie jest wcale takie trudne - drugi wniosek to że będę jednak potrzebował stołową piłę do cięcia płytek z chłodzeniem wodnym (przy kotłowni miałem tylko tą maszynkę do cięcia z kółkiem i gumówkę) a trzeci wniosek to nigdy więcej kafelków 2 gatunku Jeśli chodzi o tę maszynkę, to ja sobie taką ostatnio w Ciastoramie kupiłem - tylko oczywiście nie doczytałem się jak ma być zamontowana kuwetka z wodą i pierwsze płytki ciąłem na sucho - o ile zwykła ścienna poszła bez problemu, o tyle na gresie się zatrzymałem, bo w połowie zaczęło śmierdzieć Dopiero wtedy poszedłem po rozum do głowy, że tarcza nie ma chłodzenia jednak... Po prawidłowym zamontowaniu kuwetki cięcie gresu technicznego szło jak z płatka Ale uważam, że do cięcia zwykłych płytek to przerost formy nad treścią - szybciej i łatwiej pójdzie z przecinarką ręczną, tylko oczywiście nie chińską Co do płytek w kotłowni, to oczywiście, że nie ma przymusu - nigdzie w żadnych dokumentach legislacyjnych nie ma prikazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.06.2009 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Ps, ale będę miał ziemiankę No właśnie kiedyś Murator lansował domki bez piwnic a teraz już w kilku numerach Muratorach przeczytałem jakie to zalety ma ziemianka. No i chyba mnie przekonali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts