chrobry 31.05.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Witam ! Kupiłem w tamtym roku piach do wysypania pod chudziak, zostało mi tego sporo. Majster od wylewek powiedział, że się nie nadaje na chudziak (mixokretem)i żeby wziąść od takiego jednego gościa (jego znajomego). Czy faktycznie na chudziak musi być dobry i co znaczy dobry ? Druga sprawa - na forum doczytałem, że chudziak powinien mieć ok 10cm, wykonawca obstaje przy max 7cm. Obstawać przy swoim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 31.05.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Dobrze p...lnij tego majstra młotem w czoło a potem zapytaj go po co jest " chudziak"?Chce cię naciągnąć na koszty i tyle. chudziak: 1 jest warstwą wyrównawczą po robotach ziemnych czy to mechanicznych czy ręcznych, 2 warstwa ta służy do równomiernego ustawienia zbrojenia jednocześnie zabezpiecza zbrojenie przed zabrudzeniem 3 zapobiega odsączaniu mleczka cementowego z dolnej warstwy fundamentu, dzięki temu fundament pracuje równomiennie na całej wysokości 4 stanowi podstawę do ustawienia szalunków- dzięki powiększeniu szerokości chudziaka w stosunku do projektowanej ławy fund.5 dzięki niemu łatwiej jest wykonać izolację pionową fundamentów - mniejsze zanieczyszczenie ścian ziemią z wykopów chudziak powinien mieć ok 10cm ( sprawdź w projekcie domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.05.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Dobrze p...lnij tego majstra młotem w czoło a potem zapytaj go po co jest " chudziak"? Chce cię naciągnąć na koszty i tyle. chudziak: 1 jest warstwą wyrównawczą po robotach ziemnych czy to mechanicznych czy ręcznych, 2 warstwa ta służy do równomiernego ustawienia zbrojenia jednocześnie zabezpiecza zbrojenie przed zabrudzeniem 3 zapobiega odsączaniu mleczka cementowego z dolnej warstwy fundamentu, dzięki temu fundament pracuje równomiennie na całej wysokości 4 stanowi podstawę do ustawienia szalunków- dzięki powiększeniu szerokości chudziaka w stosunku do projektowanej ławy fund. 5 dzięki niemu łatwiej jest wykonać izolację pionową fundamentów - mniejsze zanieczyszczenie ścian ziemią z wykopów chudziak powinien mieć ok 10cm ( sprawdź w projekcie domu) jakoś inaczej zrozumiałem wypowiedź zaczynającą wątek... /że chodzi o pierwszą warstwę posadzki na gruncie/... tak raczej powinien to być beton - czyli = cement + kamiury + piach w wersji z samym piachem beton będzie marny, ale on i nie musi być niemarny akurat w tym zastosowaniu, czyli jeżeli tylko ten piach nie zawiera dużej ilości np brył gliny, to będzie OK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 31.05.2009 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 pod pojęciem chudziak rozumię pierwszą warstwę betonu, przy podłodze na gruncie. Piach, który aktualnie posiadam nie zawiera gliny ani jakiś szczególnych zanieczyszczeń (kamienie itp), na moje oko jest może delikatnie grubszy od takiego np do tynów. Postanowiłem zadzwonić do inego majstra od wylewek, ten twierdzi, że na pierwszą warstwe (chudziak) piach nie ma takiego znaczenia, byle by był bez kamieni. Wiec chyba ten pierwszy majster chce mnie trochę naciąć ? PS. Czy do mixokreta muszę mieć siłę (3fazy) na budowie - jak to ustrojstwo jest zasilane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 31.05.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Nie chcę tutaj prowadzić polemiki na temat grubości chudziaka. Moim zdaniem to zależy co jest pod spodem. Jeśli byśmy przyjęli że robimy chudziak bezpośrednio na rodzimym gruncie to i wystarczy 4 cm. Jeśli mamy marnie zagęszczone podłoże to i 10 cm. nie jest za dużo. Błędy na budowie najczęściej polegają na marnie wykonanej robocie, chociaż parametr z projektu jest spełniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 31.05.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 warstwę betonu, przy podłodze na gruncie to nie żaden chudziak. To ma być wylany beton z betoniarni (co najmiej B10) lub robiony w betoniarce. Żwir ,cement , piasek i woda ( może być dodat. uszczelniacz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 to nie żaden chudziak. To ma być wylany beton z betoniarni (co najmiej B10) lub robiony w betoniarce. Żwir ,cement , piasek i woda ( może być dodat. uszczelniacz) j.w. na ślepe posadzki stosuje beton konstrukcyjny B10 a nie zaden "chudziak" ! a w takim wypadku szajsowaty pseudo-piach /na ogłoł z zawatroscia 20 - 30 % gliny/ można sobie ... w buty wsypać ... do betonu /jak pisze przedmówca/ potrzebny jest zatem żwir, piasek-płuczka, cement i woda /ew. dodatki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 01.06.2009 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Czyli zamawiam w betoniarni B10 przychodzi gosc z mixokretem i mi robi wylewke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 masz wiele opcji - zamawiasz beton z betoniarni a gośc od miksokreta wwozi go do srodka i rozgarnia - zamawiasz piasek płuczke i gościa z miksokretem - masz wtedy zaprawe cementową /jastrych/ zamiast betonu - zamawiasz dodatkowo żwirek o drobnej granulacji - masz beton- mieszasz zwir, cement, wode, piach w betoniarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.06.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 to nie żaden chudziak. To ma być wylany beton z betoniarni (co najmiej B10) lub robiony w betoniarce. Żwir ,cement , piasek i woda ( może być dodat. uszczelniacz) j.w. na ślepe posadzki stosuje beton konstrukcyjny B10 a nie zaden "chudziak" ! a w takim wypadku szajsowaty pseudo-piach /na ogłoł z zawatroscia 20 - 30 % gliny/ można sobie ... w buty wsypać ... do betonu /jak pisze przedmówca/ potrzebny jest zatem żwir, piasek-płuczka, cement i woda /ew. dodatki/ A czym grozi zastosowanie piachu nieplukanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 A czym grozi zastosowanie piachu nieplukanego? w niepłukanym moga znajdowac sie rózne "dodatki" typu bryły ziemi, gliny, muł, korzenie przywykło sie stosowac niepłukany jako zasypke fundamentów /ze względu na to, ze ten piasek jest tańszy, kupowany bez VAT u i faktury, kopany gdzieś na ispie "u chłopa"/ frakcje muliste powodują to ze niejednemu posadzka juz sie zapadła a beton nie uzyskuje pożadanej marki płukany jest droższy i "pewny", ze beton uzyska sie odpowiedniej marki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 01.06.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Czyli zamawiam w betoniarni B10 przychodzi gosc z mixokretem i mi robi wylewke ? wydaję mi się, że mylisz pojęcia - po cholerę brać miksokreta do chudziaka? Miksokretem robi się jastrych już jako ostateczny podkład pod panele i inne kafelki. A do chudziaka zamów sobie beton B15 z betoniarni (z pompą lub bez) i kogoś kto to będzie umiał równo i gładko rozgarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgorbacz 01.06.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Czyli zamawiam w betoniarni B10 przychodzi gosc z mixokretem i mi robi wylewke ? wydaję mi się, że mylisz pojęcia - po cholerę brać miksokreta do chudziaka? Miksokretem robi się jastrych już jako ostateczny podkład pod panele i inne kafelki. A do chudziaka zamów sobie beton B15 z betoniarni (z pompą lub bez) i kogoś kto to będzie umiał równo i gładko rozgarnąć A po co latać z taczkami jak można zapodać wężem ? A właściwie co to za chudy beton - B15 - ja taki na strop dawałem Pzdr TG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 01.06.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 różnica 10zł/1m3 między B10 a B15 więc niby czemu nie dać trochę mocniejszego? - a na strop to ja dawałem B20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 01.06.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 różnica 10zł/1m3 między B10 a B15 więc niby czemu nie dać trochę mocniejszego? - a na strop to ja dawałem B20 Zależy gdzie taka różnica. U mnie była ok 50zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 01.06.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 A ja dałem B-20, sąsiad sie ze mnie śmiał że zgłupiałem bo on robił sam w betoniareczce, z taką różnicą że o po zimie swojego chudziaczka pozamiatał miotłą, a mój po zrobionej szlichcie nawet nie odpryskuje przy szuraniu rusztowaniem, dałem może 100 - 200 zł wiecej ale chyba naprawde opłaca sie coś zrobić do porządku.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgorbacz 01.06.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 A ja dałem B-20, sąsiad sie ze mnie śmiał że zgłupiałem bo on robił sam w betoniareczce, z taką różnicą że o po zimie swojego chudziaczka pozamiatał miotłą, a mój po zrobionej szlichcie nawet nie odpryskuje przy szuraniu rusztowaniem, dałem może 100 - 200 zł wiecej ale chyba naprawde opłaca sie coś zrobić do porządku. Pozdro !!! Ale jak on (sąsiad) swój (chudziak) przykryje "szlichtą" to też będzie miał dobrze. Nie wiem jak w innych betoniarnich ale w moje okolicy (mazowsze) róznica miedzy B7,5 a B20 to było kilkadziesiąt PLN, razy "naście" metrów dawało ok. 1000 PLN niepotrzebnie utopionych w ziemi. Rozmawiamy oczywiście o układzie podłogi - grunt rodzimy, ubity piasek, chudy beton, izolacje, wylewka docelowa (szlichta). Pozdrawiam TG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 01.06.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 PS. Czy do mixokreta muszę mieć siłę (3fazy) na budowie - jak to ustrojstwo jest zasilane ? Mixokrety są z reguły spalinowe (na silniku diesla), więc nie potrzebujesz 3faz do niego... Swoją szosą branie mixokreta do chudziaka to zbędny wydatek. Lepiej zamówić B10/15 z betoniarni i mieć święty spokój. Ostatecznie ukręcić beton w betoniarce. Chudziak nie musi być super-hiper-mega wytrzymały, bo nie stanowi konstrukcji nośnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 01.06.2009 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Martinezio dzięki za rade. Wiem ze chudziak nie musi byc super równy itp. Ale cena robocizny z lub bez mixokreta jest niemal identyczna wiec co mi zależy a zawsze jest chyba łatwiej potem styro układać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts