Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki beton na fundametny??

Senser

Recommended Posts

Właśnie jakiej klasy?

A dodatkowo pytanie, co jest tańsze wylać beton na fundament z betoniarki czy z gruchy???

Wiem jedno, z gruchy jest lepszy bo bardziej jednorodny....mniej czasu...

Ale co wychodzi lepiej w kontekście czasu, jakości, ekonomii...jak robiliście to wy??

Na jaką średnio głębokość robi wykop pod fundament??

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdecydowanie GRUSZKA : 1 szybciej ( jedne dzień a nie tydzień), 2.solidniej (jednolity beton o tej samej twardości wszędzie) 3 I naprawdę wcale nie drożej jak się zsumuję prąd do betoniarki, wodę, cement, piasek te wszystkie cemplasty......... to nie wiem czy się tak bardzo opłaca !!!

Gość Pikuś
B15 zgodnie z projektem i oczywiście GRUCHA, mieszanie na miejscu to zajęcie dla miłośników fizkultury :p albo masochistów, przy niepewnej jakości zwłaszcza, jak przy maszynie stoi facet po paru piwach :D

My mieliśmy w projekcie B20 ale kierownik budowy zgodził się na atestowany B15.Wzięliśmy gruchę trochę dlatego że nam się spieszyło, ale podliczając materiały, prąd i pracowników, wyszło nam może z 500 zł różnicy na korzyść betoniarki a w świetle szybkości i jednolitości betonu z gruchy była to dla nas nieznacząca kwota-przecież wszystko się na fundamencie opiera.Jak już ktoś na forum pisał znajdzie się parę innych miejsc do oszczędzania i nie powinien to być fundament.

Ja jak sobie przeliczyłem ile będzie kosztować z betoniarti a ile z gruszki to na 17 m3 wyszło ok 300 zl taniej a do tego trzeba dodać jedzenie dla kilku ludzi bo pomimo że to rodzina to za caly dziń coś muszą zjeść no i pomimo tego że nie pijają napoją napojów wysoko procentowych to z pare piw trzeba kupić no i przywieść i odwieść z budowy więc betoniarka to przeżytek ---takie jest moje zdanie

Ja tak samo postapilem czyli tez z gruchy . Przy 150 zł B15 /m3 nie ma sensu meczyc sie caly dzien i zatrudniac kilku ludzi, 2 betoniarki zwozic materialy itp.

Poza tym fundament to etap poczatkowy czyli w moim przypadku jak lalem fundament to nie mialem jeszcze pradu, wody na dzialce ani nawet miejsca gdzie moglbym schowac te kilka ton cementu.

Jak kalkulowalem to biorac pod uwage wszystkie koszty (pracownikow, wyzywienia, pradu wody, materialow i ich przywiezienia + cos tam jeszcze) to naprawde nie wychodzilo mi to taniej a tak mam gwarancje ze beton jest solidny.

Ostatnio musialem cos w nim przekuc to myslalem ze sie skicham co taki twardziel z niego ale niech mu tak bedzie :D

Oczywiście zdecydowanie gruszka, a poza tym jak powiedział Timur dochdzi element "negocjacji z kierowcą" i ja właśnie wynogocjowałem, a w zasadzie sam kierowca mi zaproponował (bo ja nawet niewiedziałem że jest taka możliwość :wink: ) taką cene betonu, żę wyszło mi sporo TANIEJ! niż bym kręcił z betoniarki (nawet niewliczając pracy tylko same materiały tzn piach cement....) Beton był B-15 na fundamenty , ale jak związał to jak DZWON! :D na drugi dzień po zalaniu zrobił się taki niebieskawy i już był twardy jak skała a pozatym jednolity...A na strop terrivy dałem B-20 (ten sam kierowca mi przywiózł też w promocyjnej cenie :wink: bo już po znajomości :wink: ) zresztą poleciłem go znajomym którzy w tym samym czasie budowali niedaleko mnie i też byli z niego bardzo zadowoleni...więc teraz bym nawet już niezastanawiał się na wyborem:betoniarka czy gruszka bo oczywiście gruszka!