S.P. 26.11.2003 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Tylko z gruchy. Koszt na dobrą sprawę jest porównywalny uwzględniając czas, prąd, wodę. O jakości to nawet nie trzeba wspominać. Wzięłam b-20 tak byłow projekcie, dodatkowo wodoszczelny no i zbrojenie pod całością. Dom jest parterowy ale fundament z definicji musi być solidny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 26.11.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Witam,Do betonu lanego z gruchy dodalbym jeszcze wibrator do betonu. Wibrowany beton ma znacznie wieksza wytrzymalosc. Wibrator pozyczylem za darmo z betoniarni. Czasami wystarczy sie upomniec.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 26.11.2003 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Mówiąc szczerze o większości tych rzeczy miałem pojęcie, no może poza kwestią finansową...Ale warto było się dowiedzieć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchall 26.11.2003 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Ale jeśli zdecydujesz sie na betoniarkę i ręczne przygotowywanie betonu to musisz sobie jak najlepiej przygotować "pole walki" najlepiej załatw sobie z hurtownią żeby cement przywięźli dopiero w dzień betonowania na paletach postawią ci koło betoniarki nie bębziesz już musiał tego wnosić iwynosić z szopy na cement przygotun sobie taki pojemnik żeby weszło do niego ok 10 workow cementu wtedy lepiuej sie nabieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.11.2003 00:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Nie no, biorąc pod uwagę wasze uwagi...to chyba betoniara jest bez szans... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrpaulinagaba 29.11.2003 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 To ciekawe co pisze większość, ale czy ktoś z Was był kiedyś w betoniarni i widział ile tak naprawdę i jakiego cementu sypie się do gruchy? Widziałem równie twarde ławy lane z betoniarki jak i z gruchy. Szczerze mówiąc, bardzo mnie cieszy że większość opowiada się za gruchą, bo zaczynamy wiosną, a ja dotychczas byłem za betoniarką. Gruszka bardzo ułatwiłaby nam zadanie, ale mimow szystko - wiedząć że są różne rodzaje cementu (różne dodatkti popiołowe, ulepszacze lub ich brak - czego nikt nie sprawdzi) boję się powierzać fundamenty betoniarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 29.11.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 B-20, grucha+pompa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 29.11.2003 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 po co ci pompa ...pompa to wydatek najmniej 20zł za metr sześć. betonu ...kazda porzadna grucha ma na wyposazeniu dodatkowe rynienki na ok 1.5 m dł + 0.5 rynienki zamontowanej na "gruszce".. wystarczy ze zrobisz dojazd do wykopu z 3 stron ...dolejesz wody , rzadszy beton poplynie jak kisiel po wykopie ......a jak pomachasz łopata i mu troche pomożesz - to nic ci sie nie stanie , bedzisz mogł powiedzieć że sam fundamenty wylewałeś ...ja mialem zbite dodatkowe korytko z desek (2m), ale nie bylo uzywane ... pierwszy raz to robilem - a teraz moge na "fuchy" chodzic ..zobaczycie sami, prostrzej roboty nie ma na budowie. (oprocz noszenia desek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 29.11.2003 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Tak jak Krystian: B-20, grucha+pompa... Nie wiem jak na Mazowszu, ale u mnie gotowy beton z przywozem i z pompą kosztuje odpowiednio:B 15 - 145 złB 20 - 150 złB 25 - 155 zł za m3.Przy tych cenach nawet mi się nie chce liczyć ile teoretycznie mógłbym zaoszczędzić "kręcąc" beton na budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 29.11.2003 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Ceny które podałem powyżej są cenami netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 29.11.2003 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 szkoda ze nie moge wkleic zdjecia ... jedynym zainteresowanym podczas wylewania betonu jestem ja ..reszta odwrocona plecami gawędzi wesoło ...ludziska jezeli macie troche pojecia to darujcie sobie pompy i betoniarki ...to nic trudnego..wylewanie 45 min i 2 godz pozniej chodzilem po fundamencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 15.05.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 lekko mnie dziwi ta dyskusja ))) na fundament tylko gruszka i tylko od dobrego dostawcy i tylko z CERTYFIKATEM !! kazdy szanujacy sie dostawca da wam certyfikat ze to co wam wlal do szalunku to wlasnie b20. pan przy betoniarce daje w proporcji 1/3 plus cos tam doleje wody od czasu do czasu zeby za ciezkie do noszenia nie bylo. a pamietajcie, ze na tym stoi wasz DOM !! ))) ewentualna korzysc kosztowa betonu z mieszalnika nijak sie nie ma do istoty tematu !! ........ z betoniarki to sobie mozna wylac podsadzki, no mooooze wience (ale nie polecam). ławy i stropy musza miec gwarancje jakosci ))) pozd. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.05.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 po co ci pompa ...pompa to wydatek najmniej 20zł za metr sześć. betonu ...kazda porzadna grucha ma na wyposazeniu dodatkowe rynienki na ok 1.5 m dł + 0.5 rynienki zamontowanej na "gruszce".. wystarczy ze zrobisz dojazd do wykopu z 3 stron ...dolejesz wody , rzadszy beton poplynie jak kisiel po wykopie ......a jak pomachasz łopata i mu troche pomożesz - to nic ci sie nie stanie , bedzisz mogł powiedzieć że sam fundamenty wylewałeś ...ja mialem zbite dodatkowe korytko z desek (2m), ale nie bylo uzywane ... pierwszy raz to robilem - a teraz moge na "fuchy" chodzic ..zobaczycie sami, prostrzej roboty nie ma na budowie. (oprocz noszenia desek) Takiej bzdury to dawno nie czytałem - mam nadzieję,że kolega Moniga na fuchy nie zaczął "chodzić" 3 lata temu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 15.05.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Geno przecież woda to podstawa życia. Trzeba lać, lać... lać jak mawia Ojciec Rydzyk Momoga może zalać połowe wykopu wodą to wtedy pójdzie mi mniej betonu ?? Ława i tak taka sama a pare tysiaków w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.05.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Geno przecież woda to podstawa życia. Trzeba lać, lać... lać jak mawia Ojciec Rydzyk Momoga może zalać połowe wykopu wodą to wtedy pójdzie mi mniej betonu ?? Ława i tak taka sama a pare tysiaków w kieszeni. Zrób tak a ja Ci podam na priva nr telefonu do rekonstrukcji ław Bedziesz musiał wyjąć parę tysiaków z kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.05.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 szkoda ze nie moge wkleic zdjecia ... jedynym zainteresowanym podczas wylewania betonu jestem ja ..reszta odwrocona plecami gawędzi wesoło ...ludziska jezeli macie troche pojecia to darujcie sobie pompy i betoniarki ...to nic trudnego..wylewanie 45 min i 2 godz pozniej chodzilem po fundamencie Teorie typowego wykonawcy opowiadającego bajki, aby mieć więcej roboty. Płaci inwestor. Kiepska jakość, też problem inwestora. Gorąco odrazam słuchania takich świetlanych rad. Chyba że praca do wykonania w Kraju Rad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 15.05.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 U mnie grucha, ławy z C20S2 (wg nowej normy) wg starej to cos ok B20 ) cena 190 zl/m3 brutto razem z pompą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.05.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 U mnie grucha, ławy z C20S2 (wg nowej normy) wg starej to cos ok B20 ) cena 190 zl/m3 brutto razem z pompą ) Chyba mnie coś ominęło bo ja znam C16/20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 16.05.2006 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 U mnie grucha, ławy z C20S2 (wg nowej normy) wg starej to cos ok B20 ) cena 190 zl/m3 brutto razem z pompą ) Chyba mnie coś ominęło bo ja znam C16/20 hehe tez mi sie tak zdawało ale w betoniarni inaczej powiedzieli. na wszystkich dok z betoniarni mam C20S2 (to drugie to ponoć oznaczenie płynności) a w nawiasie stoi jak byk B20 Niby wg normy Odpowiednikiem starego B20 jest właśnie C16 ale nie jest to dokładnie to samo. Więc pewnie można przyjąć że stare B20 jest porównywalne z nowym C16 lub C20..ale w sumie na betonach się nie znam. Wiem że w betoniarni zamówiłem B20 i takie coś mi przywieźli ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 16.05.2006 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Może to regionalna specyfika ale byłem już świadkiem kilku "wylewań" betonu i za każdym razem kierowca gruchy pierwsze co robił to pytał ile dolać wody (nie czy ale właśnie ile ). Geno jesteś niewątpliwym znawcą tematu - napisz proszę czym grozi takie dolewanie wody w granicach do 2% (objętościowo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts