popcarol 20.04.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Fotki ogrodka prosze Tez mam na tym punkcie fiola Milego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 20.04.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Cześć Meg!!!!!!!!!! Przyleciałam na chwileczkę coby się z Tobą poradować ............... Prund mi podłączają w piątek :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 20.04.2010 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 (edytowane) Kaluniu, Popcarol ten mój ogródek, to taki większy zagonek ! Na prawdziwy nie mam miejsca, wszędzie walają się jakieś deski, stemple, piach.... itp. Nie to co u was! Ale jutro wezmę aparat to zobaczycie. Dziś dosiałam jakieś kwiatki, które dała mi sąsiadka z naszego bloku. Ponoć prymulki, czy coś takiego, jak urośnie ( Jak!!) to się okaże. ;) Sipatko gratuluję.... u nas podłączyli już wszystko do głównego słupa, ale nasz prywatny prąd będzie dopiero za jakieś dwa tygodnie. Ponoć coś musi się uprawomocnić ....Ech ta biurokracja! Dziewczyny ale mam do was pytanie i poradźcie mi : Jakie ogrzewanie się kalkuluje? Tradycyjne c.o. z grzejnikami na ścianach czy podłogówka ???? Bo mam dylemat. Nie mam za duzo kasy, a muszę się zdecydować. Jak wyszło u was, a może coś wiecie lub słyszałyście????? Pliiiiiiiis!!! Pomóżcie! :confused: Edytowane 20 Kwietnia 2010 przez meg60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 20.04.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Mam sąsiadów co grzeją tylko podłogówką i mówią że strasznie drogo jest - i od siebie dodam że mieli diablo zimno w domu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 20.04.2010 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 ale jaka podłogówkę mają?? Dlaczego zimno, przecież to takie samo coś jak kaloryfery tylko w podłodze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 20.04.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 :eek:No właśnie!! Dlaczego zimno??? Może coś źle zaprojektowane czy cuś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 20.04.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Toż mówię że mówili że drogo to pewnie żałują i nie dogrzewają odpowiednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 20.04.2010 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 kurna nie kumam???? Drogo eksploatacja czy założenie takiego ogrzewania?? Bo czy tradycyjne czy inne, to i tak trzeba palić w piecu! To może oni oszczędni z natury??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 21.04.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 hej Meg, to sie wypowiem, a co;) Moze malo profesjonalnie, ale costam czytalam. My wyszlismy z zalozenia, ze mozemy drogo zaplacic raz, a potem chcemy miec tanio. Teraz mamy dobra prace, a po przeprowadzce nie wiadomo... i mamy ogrzewanie podlogowe niskotemperaturowe zasilane pompa ciepla. Dziala, rocznie kosztuje nas to na razie 800 zl, ale nie mieszkamy. Po zamieszkaniu razem z przygotowaniem cieplej wody ma byc maks 1500, wiec nieco ponad 100 zlo na miesiac. Teraz Meg: ogrzewanie podlogowe (wodne a nie elektryczne!!!) kosztuje inwestycyjnie sporo drozej niz instalacja ze zwyklymi grzejnikami. Fachowcy sie cenia po prostu, biora za metr kwadratowy podlogowki. Filozofia zadna to nie jest, ale nie robilismy tego sami, mamy 15 lat gwarancji na te podlogowke. Dziala. W utrzymaniu podobno tansze niz tradycyjne grzejnikowe, gdyz woda zasilajaca to ogrzewanie moze byc o 50% chlodniejsza niz ta zasilajaca grzejniki (nasza ma 28 stopni, do grzejnikow potrzeba 60-70 stopni). Musisz przekalkulowac czy zainwestujesz na poczatku i chcesz miec taniej potem, czy odwrotnie Nie pisze o gazie czy ropie, bo sie nie znam. Drogie zrodla. Na grupie Lodzkiej w zimie sie skarzyli, ze mieli rachunki 1800 zl za 2 miesiace grzania (!) Byla tez opcja eko groszku. Sa fajne piece teraz (tez mieszane - komora na ekogroszek i druga na inne - np drewno, mial, wegiel itp), czysci sie je i uzupelnia raz na tydzien, nastawia temperature i podajnik dorzuca do pieca tyle zeby ja osiagnac i potem nie dorzuca Dziala i przy podlogowce i przy grzejnikach. Gdzie efektywniej nie wiem. Gdybym miala budowac jeszcze raz, budowalabym dom pasywny i zrobila ogrzewanie elektryczne. Grzejniki wpinane do gniazdka, koszt inwestycji 4-5 tys zl na nasze 160m2. Kosz teksploatacji 200-300 zl/mcznie. Zanim by zezarlo pieniadze ktore zaplacilismy za pompe i instalacje itd mialabym 80 lat;) PS milego dnia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 21.04.2010 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Dz\ięki Karolinko za wyczerpującą odpowiedź! Jestem w trakcie rozmów z hurtowniami, a i nasz hydraulik ma dać dziś odpowiedź co do kosztów założenia. Nie stać mnie na firmę, a hydraulicy, w Łodzi biorą 200-300zł od obwodu. Dostane wyceny to zobaczę! jak nie, to będzie ogrzewanie tradycyjne!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 21.04.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Wysyłałam posta ale mnie zawiesiło, więc piszę od nowa. Znajomi mają na prąd to ogrzewanie podłogowe i pewnie oszczędzają kasiorkę przykręcając temperaturkę. A po przeczytaniu posta popcarol chciałam dopisać że u mnie jest robiony kominek z systemem DGP i dodatkowo (gdyby zaszła taka potrzeba) są odpowiednio przygotowane miejsca na załączenie grzejników elektrycznych (gdybyśmy chcieli zimą i na dłużej)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 21.04.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Kominek z DGP tez jest super, ale traktowany jest zwykle jako dodatkowe zrodlo ciepla. 2 znajome rodziny to maja, ale uzywaja glownie jesienia i wiosna. Zima na samym kominku jechac sie nie da przy mrozach, chyba zeby nie pracowac i non stop dokladac do pieca;) Jedni znajomi mieli i w trakcie pierwszej zimy zakladali normalne CO, bo nie wyrabiali. Trzeci przyklad- moj Tesciowie tez to przerabiali. Dom ktory wynajmuja pod Augustowem. Drewniany, niezle docieplony bo Tesc ma chopla na tym punkcie, 200m2. Ogrzewanie kominek z DGP. Zima sie nie dalo - w salonie gdzie kominek super, na pietrze tez ok (cieple powietrze szybko sie unosi), ale przylegle pomieszczenia - kuchnia i lazienka temperatura 14 stopni (przy 25 w salonie), dogrzewali farelkami. Teraz maja juz normalne CO na drewno/wegiel. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaK 21.04.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Dobry wieczór Meg wpadłam na chwilkę się przywitac i zaraz spadam ,bo zimno wrrrrrrrrrr.... Dzisiaj w nocy podobno ma być -3st tutaj u nas w Holandii:eek: Zdjęcia poproszę z posadzenia dalszych roślinek!!! Co do podłogówki,to my się też zastanawiamy co wybrać...wszystko rozchodzi się o tą kaske niestety:( Buziaczki przesyłam i pozdrawiam Pa!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 21.04.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Wysyłałam posta ale mnie zawiesiło, więc piszę od nowa. Znajomi mają na prąd to ogrzewanie podłogowe i pewnie oszczędzają kasiorkę przykręcając temperaturkę. A po przeczytaniu posta popcarol chciałam dopisać że u mnie jest robiony kominek z systemem DGP i dodatkowo (gdyby zaszła taka potrzeba) są odpowiednio przygotowane miejsca na załączenie grzejników elektrycznych (gdybyśmy chcieli zimą i na dłużej)... To i ja sie wypowiem......... Taki kominek z rozprowadzaniem ciepła maja nasi znajomi od kilku lat. jesli trzeba dogrzewają sie konwektorami elektrycznymi. Są zadowoleni i jest ciepło u nich. Na początku też tak miało być u nas !! ale mąż zdecydował, że u nas będzie kominek z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 21.04.2010 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Piękne dzięki dziewczyny !!! U nas ma być rozprowadzenie ciepła do pokoi za górze. Niewiem tylko na jakim etapie budowy to się robi - przed czy można , po tynkach??? I czy to rozprowadzenie robi ktoś od kominków czy ktoś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 21.04.2010 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 dziś tylko krótka relacja z ogródkowej wizyty na działce. Było tak zimno, że nic nie robiliśmy. Ale nasi panowie, od 5 rano pracują przy naszym wejściowym tarasie . Ma być gotowy juz dziś!!!!! ale zdjęcia będą jutro, bo dziś nie było co pokazać. Ale zdjęcia "ogródka" ( na prośbę dziewczyn ) są!! http://foto0.m.onet.pl/_m/642485d20de08c3f8773374a88dd6724,10,19,0.jpg na pierwszym planie BEZ..... http://foto0.m.onet.pl/_m/6928464d70b2a6dfd8ff6f3c410455e4,10,19,0.jpg to "zaorane pole" to miejsce gdzie zasiałam kwiatki od sąsiadki - he, he ale mi się zrymowało!!! Jakby co - to cały mój ogródek, więc nie szukajcie więcej zdjęć! Mówiłam, że mam małe poletko??? No właśnie tak wygląda!!! Nic to! Ale kiedyś......będzie pięknie! Zobaczycie!!:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 21.04.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Maaatko Megi ty naprawdę już siejesz No to mnie zawstydziłaś ... u mnie wkoło domu nie tknięte ... chyba sobie też cos siujnę - zdeterminowałaś mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 21.04.2010 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 :rolleyes: A teraz UWAGA !!!! ATANSJĄ !!!!!!! WNIMANIJE !!!!! POZOR !!!!! Mam dla was nowość !!!! Meg w nowym wydaniu - czytaj byłam u fryzjera :oops: Proszę nie regulować!!!! To naprawdę JA !!! Przepraszam ! http://foto2.m.onet.pl/_m/3c559fce2bbdb31b56dd44eaea20fe1e,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 21.04.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 No ładne masz zęby ... tylko fryzury nie widać ... Ok żartowałam ... uśmiechnęłabyś się w końcu dom budujesz a na fryzjera cię jeszcze stać ! Tak trzymaj ! A fryzjera nia zmieniaj jest ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 21.04.2010 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Ha, ha !!!!! Ale masz .....oko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts