Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyfrowy Polsat - multiswitch - prawie działa

michalp

Recommended Posts

Witajcie,

Zamontował nowy talerz, nowy kowerter, multiswitch (terra), podpiąłem wszystko i podłączyłem dekoder Polsatu. Pokazuje poziom satelity na 83-86 procent, ale nie wykrywa Cyfrowego Polsatu. Zrobiłem scan wszystkich kanałów i najpierw nic nie znajdował, aż od mniej więcej połowy "skali" zaczął wyszukiwać różne sieci - jedną z nich nazwał HotBird6, stąd przypuszczenie, że talerz jest ustawiony prawidłowo.

Dlaczego nie mogę odszukać Polsatu?

Michał

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tzn. nie rozumiem, dlaczego CP miałby nie działać na multiswitchu - zresztą wielu osobom działa. Przecież multiswitch to nic innego jak możliwość podpięcia różnych dekoderów do jednej anteny satelitarnej. A nie - bo o tym pewnie piszenie - rozdzielenie sygnału z CP z jednej karty.

Michał

Tzn. nie rozumiem, dlaczego CP miałby nie działać na multiswitchu - zresztą wielu osobom działa. Przecież multiswitch to nic innego jak możliwość podpięcia różnych dekoderów do jednej anteny satelitarnej. A nie - bo o tym pewnie piszenie - rozdzielenie sygnału z CP z jednej karty.

Michał

Możesz zdradzić u kogo działa?Mam C+ podzieloną spliterem niezależnie do kilku pokoi a Polsat samiuśki na abonamenciku bo niestety mój pan montażysta nie mógł spełnić mojej prośby i go podzielić jak C+.

Powinien działac z Multiswichem to tylko urzadzenie laczace rozne sygnaly i rozdzielajace je dalej. Spliter to calkiem inna sprawa, nie ma nic wspolnego z multiswichem i tylko Cyfre na dzien dzisiejszy da sie rozdzielic na kilka kart.

Tak jak pisza podlacz dekoder bezposrednio do konwertera. Moze byc problem z kablem, podlaczeniem, konwerterem...

Powinien działac z Multiswichem to tylko urzadzenie laczace rozne sygnaly i rozdzielajace je dalej. Spliter to calkiem inna sprawa, nie ma nic wspolnego z multiswichem i tylko Cyfre na dzien dzisiejszy da sie rozdzielic na kilka kart.

Tak jak pisza podlacz dekoder bezposrednio do konwertera. Moze byc problem z kablem, podlaczeniem, konwerterem...

Ciekawe.Ok.... to po huk multiswich + Polsat jak nie da się go rozdzielić?Tak jak wyżej mu tłumaczono ,niech podłączy go bezpośrednio do konwertera i samo wyjdzie w praniu ...czy winien jest muli...czy cuś innego :)

Multiswitch jest po to by miec np 3 zwykle tunery dzialajace na jednym talerzu z odpowiednim konwerterem.

Sam mam Cyfre+ wiadomo dlaczego...

Słuchaj gościo pyta konkretnie:

Zamontował nowy talerz, nowy kowerter, multiswitch (terra), podpiąłem wszystko i podłączyłem dekoder Polsatu. Pokazuje poziom satelity na 83-86 procent, ale nie wykrywa Cyfrowego Polsatu............Dlaczego nie mogę odszukać Polsatu?

a ty tłumaczysz mi ,że multiswitch jest po to.......itd.Po co puszczać sygnał przez multi jak i tak CP nie pójdzie,Autor nie pisze ,że chce dzielić sygnał tylko prosi o poradę dlaczego mu nie działa 8) :roll:

Witajcie,

Zamontował nowy talerz, nowy kowerter, multiswitch (terra), podpiąłem wszystko i podłączyłem dekoder Polsatu. Pokazuje poziom satelity na 83-86 procent, ale nie wykrywa Cyfrowego Polsatu. Zrobiłem scan wszystkich kanałów i najpierw nic nie znajdował, aż od mniej więcej połowy "skali" zaczął wyszukiwać różne sieci - jedną z nich nazwał HotBird6, stąd przypuszczenie, że talerz jest ustawiony prawidłowo.

Dlaczego nie mogę odszukać Polsatu?

Michał

jeśli się nie mylę to polsat jest nadawany przez hotbirda - ustawiłeś na złego satelitę, bo jeśli masz tylko siłę ale nie masz jakości no to źle w niebo celujesz

tutaj masz http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic398015.html

1.Trzeba tylko podejrzeć mniej więcej w jakim kierunku jest ona ustawiona u sąsiadów na Hot brida.

2.Zamontować nie dokręcając mocno zacisków tak żeby można było nią poruszać w pionie i poziomie i nie zabardzo do góry (celowałem za wysoko)

3.Upewnić się czy napewno wszystko jest podłączone !!!

4.W menu- instalacja -Skanowanie transpondera-wpisać te parametry: HotBird 13 E 12188MHz, polaryzacja Pionowa, FEC=3/4

Instalacja >Skanowanie transpondera > Ustaw tam częstotliwość CP oczywiście z Hot Birda (HotBird 13 E 12188MHz) i nie naciskaj OK tylko ustawiaj antenę w tych kierunkach, aż pojawi ci się biały pasek tam gdzie pisze Sygnał Trochę to potrwa i nie za szybkie ruchy ale w pewnym momencie powinien się pojawić !!! Jeśli złapiesz sygnał wyjdź do menu Instalacja i wtedy włącz skanowanie sieci.

Tak sobie teraz pomyślałem, że może chodzić o co innego - jak pisałem wcześniej, próba wyszukania kanałów do połowy zakresu nie dała wyników, a dopiero od połowy - zaczął wyszukiwać kanały.

Więc może po prostu - jakiś wtyk od dolnego zakresu satelity jest źle zarobiony?

Michał

Chyba napisałem wczesniej by sprawdzić kable i konwerter... a ze ktos nie wie do czego jest multiswich to opisalem...

A do multiswitch dochodzą 4 kabelki w polaryzacjach H.Hi / H.Lo / V.Hi / V.Lo i żeby wszystko działało to te kabelki wychodzące z konwertera QUATTRO (nie mylić z QUAD) też mają określone polaryzacje i wszystko musi być spięte jeden do jednego. Nie można pozamieniać kabelków bo będzie na jednych działał a na innych nie.