michalp 31.05.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Witajcie, Zamontował nowy talerz, nowy kowerter, multiswitch (terra), podpiąłem wszystko i podłączyłem dekoder Polsatu. Pokazuje poziom satelity na 83-86 procent, ale nie wykrywa Cyfrowego Polsatu. Zrobiłem scan wszystkich kanałów i najpierw nic nie znajdował, aż od mniej więcej połowy "skali" zaczął wyszukiwać różne sieci - jedną z nich nazwał HotBird6, stąd przypuszczenie, że talerz jest ustawiony prawidłowo. Dlaczego nie mogę odszukać Polsatu? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.05.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Co chcesz w konsekwencji z tym Polsatem robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 31.05.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 a to CP może działać na multiswitchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.05.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 a to CP może działać na multiswitchu? Właśnie nie można no chyba ,że koledze się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 31.05.2009 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Tzn. nie rozumiem, dlaczego CP miałby nie działać na multiswitchu - zresztą wielu osobom działa. Przecież multiswitch to nic innego jak możliwość podpięcia różnych dekoderów do jednej anteny satelitarnej. A nie - bo o tym pewnie piszenie - rozdzielenie sygnału z CP z jednej karty. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 31.05.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 to weź może najpierw podłącz bezpośrednio dekoder do konwertera i będziesz wiedział czy to multiswitch jest problemem czy coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.05.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Tzn. nie rozumiem, dlaczego CP miałby nie działać na multiswitchu - zresztą wielu osobom działa. Przecież multiswitch to nic innego jak możliwość podpięcia różnych dekoderów do jednej anteny satelitarnej. A nie - bo o tym pewnie piszenie - rozdzielenie sygnału z CP z jednej karty. Michał Możesz zdradzić u kogo działa?Mam C+ podzieloną spliterem niezależnie do kilku pokoi a Polsat samiuśki na abonamenciku bo niestety mój pan montażysta nie mógł spełnić mojej prośby i go podzielić jak C+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 31.05.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Powinien działac z Multiswichem to tylko urzadzenie laczace rozne sygnaly i rozdzielajace je dalej. Spliter to calkiem inna sprawa, nie ma nic wspolnego z multiswichem i tylko Cyfre na dzien dzisiejszy da sie rozdzielic na kilka kart. Tak jak pisza podlacz dekoder bezposrednio do konwertera. Moze byc problem z kablem, podlaczeniem, konwerterem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 31.05.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 .....mój pan montażysta nie mógł spełnić mojej prośby i go podzielić jak C+. Bo tylko rzeczy niemożliwe robi się od ręki, za cuda trzeba płacić (np. na tacę) a i tak się nie pojawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.05.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Powinien działac z Multiswichem to tylko urzadzenie laczace rozne sygnaly i rozdzielajace je dalej. Spliter to calkiem inna sprawa, nie ma nic wspolnego z multiswichem i tylko Cyfre na dzien dzisiejszy da sie rozdzielic na kilka kart. Tak jak pisza podlacz dekoder bezposrednio do konwertera. Moze byc problem z kablem, podlaczeniem, konwerterem... Ciekawe.Ok.... to po huk multiswich + Polsat jak nie da się go rozdzielić?Tak jak wyżej mu tłumaczono ,niech podłączy go bezpośrednio do konwertera i samo wyjdzie w praniu ...czy winien jest muli...czy cuś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 31.05.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Multiswitch jest po to by miec np 3 zwykle tunery dzialajace na jednym talerzu z odpowiednim konwerterem. Sam mam Cyfre+ wiadomo dlaczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.06.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 w takim wypadku zamiast kombinować z multiswitchem wystarczy antena z konwerterem z poczwórnym wyjściem F (quad czy quatro, nie pamiętam) który można podłączyć do czterech niezależnych tunerów, po co wtedy mieszać multiswitchami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 01.06.2009 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 A po to, że:- jeśli masz cztery pokoje, a w jednym będziesz miał dekoder z nagrywaniem (2 przewody), a pozostałych trzech inną satelitę (3 przewody) - już potrzebujesz pięciu wyjść.- a w jaki sposób dodasz do tego kabla TV naziemną? Multiswitch rozwiązuję sprawę. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.06.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Multiswitch jest po to by miec np 3 zwykle tunery dzialajace na jednym talerzu z odpowiednim konwerterem. Sam mam Cyfre+ wiadomo dlaczego... Słuchaj gościo pyta konkretnie: Zamontował nowy talerz, nowy kowerter, multiswitch (terra), podpiąłem wszystko i podłączyłem dekoder Polsatu. Pokazuje poziom satelity na 83-86 procent, ale nie wykrywa Cyfrowego Polsatu............Dlaczego nie mogę odszukać Polsatu? a ty tłumaczysz mi ,że multiswitch jest po to.......itd.Po co puszczać sygnał przez multi jak i tak CP nie pójdzie,Autor nie pisze ,że chce dzielić sygnał tylko prosi o poradę dlaczego mu nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 01.06.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Witajcie, Zamontował nowy talerz, nowy kowerter, multiswitch (terra), podpiąłem wszystko i podłączyłem dekoder Polsatu. Pokazuje poziom satelity na 83-86 procent, ale nie wykrywa Cyfrowego Polsatu. Zrobiłem scan wszystkich kanałów i najpierw nic nie znajdował, aż od mniej więcej połowy "skali" zaczął wyszukiwać różne sieci - jedną z nich nazwał HotBird6, stąd przypuszczenie, że talerz jest ustawiony prawidłowo. Dlaczego nie mogę odszukać Polsatu? Michał jeśli się nie mylę to polsat jest nadawany przez hotbirda - ustawiłeś na złego satelitę, bo jeśli masz tylko siłę ale nie masz jakości no to źle w niebo celujesz tutaj masz http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic398015.html 1.Trzeba tylko podejrzeć mniej więcej w jakim kierunku jest ona ustawiona u sąsiadów na Hot brida. 2.Zamontować nie dokręcając mocno zacisków tak żeby można było nią poruszać w pionie i poziomie i nie zabardzo do góry (celowałem za wysoko) 3.Upewnić się czy napewno wszystko jest podłączone !!! 4.W menu- instalacja -Skanowanie transpondera-wpisać te parametry: HotBird 13 E 12188MHz, polaryzacja Pionowa, FEC=3/4 Instalacja >Skanowanie transpondera > Ustaw tam częstotliwość CP oczywiście z Hot Birda (HotBird 13 E 12188MHz) i nie naciskaj OK tylko ustawiaj antenę w tych kierunkach, aż pojawi ci się biały pasek tam gdzie pisze Sygnał Trochę to potrwa i nie za szybkie ruchy ale w pewnym momencie powinien się pojawić !!! Jeśli złapiesz sygnał wyjdź do menu Instalacja i wtedy włącz skanowanie sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 01.06.2009 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Tak sobie teraz pomyślałem, że może chodzić o co innego - jak pisałem wcześniej, próba wyszukania kanałów do połowy zakresu nie dała wyników, a dopiero od połowy - zaczął wyszukiwać kanały. Więc może po prostu - jakiś wtyk od dolnego zakresu satelity jest źle zarobiony? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 01.06.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Chyba napisałem wczesniej by sprawdzić kable i konwerter... a ze ktos nie wie do czego jest multiswich to opisalem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 01.06.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Chyba napisałem wczesniej by sprawdzić kable i konwerter... a ze ktos nie wie do czego jest multiswich to opisalem... A do multiswitch dochodzą 4 kabelki w polaryzacjach H.Hi / H.Lo / V.Hi / V.Lo i żeby wszystko działało to te kabelki wychodzące z konwertera QUATTRO (nie mylić z QUAD) też mają określone polaryzacje i wszystko musi być spięte jeden do jednego. Nie można pozamieniać kabelków bo będzie na jednych działał a na innych nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 01.06.2009 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Tak, jutro będę sprawdzał okablowanie. Mam też pytanie - czy można miernikiem sprawdzić przy antenie, czy multiswitch prawidłowo działa - gdzieś czytałem o różnych napięciach dla odpowiednich polaryzacji? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rume 01.06.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 lazik ma rację na moje to kable pozamieniane pomiędzy multi i konwerterem. Na miernik szkoda czasu Sprawdź kable i po problemie. PS. Ja mam podzielone C+ CP i TNK na 4 pokoje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts