Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyfrowy Polsat - multiswitch - prawie działa

michalp

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam podzielone uprawnienia

Układ taki

2 x konwerter Quattro (A+HB) + multiswitch

4x dekoder na linuksie z ethernet

po jednej karcie w każdym dekoderze

kartę z CP mam ze starego dekodera dzięki czemu można było odczytać Boxkey co jest potrzebne do rozdzielenia uprawnień.

Pozdrawiam

Mam podzielone uprawnienia

Układ taki

2 x konwerter Quattro (A+HB) + multiswitch

4x dekoder na linuksie z ethernet

po jednej karcie w każdym dekoderze

kartę z CP mam ze starego dekodera dzięki czemu można było odczytać Boxkey co jest potrzebne do rozdzielenia uprawnień.

Pozdrawiam

Trochę to skomplikowane ale jak działa to tylko pozazdrościć.Podejrzewam ,że bardziej szczegółowo i mniej technicznie się nie da więc nie zawracam ci głowy.Na koniec powiedz tylko proszę jakie z tego tytułu ponosisz opłaty?To rozwieje moją wszelką wątpliwość ,że wszystko jest "legal".

pzdr

Wracając do tematu :D

Przestawiłem nieco antenę i na pasku w dekoderze mam ok. 76 procent poziom sygnały, ale dolny pasek - niestety 0. Efekt? Skanuję kanały, wyszukuje nazwy (są też kanały z Polsatu Cyfrowego), ale niestety - przy próbie wejścia w dany kanał - brak sygnału.

Przypuszczam, że problem tkwi w tym, że akurat na Hot Birdzie - może nieco przesłaniać mi budynek - mam okap odstający od ściany na ok. 80 cm. Wysięgnik mam przykręcony do ściany i on odstaje ok. 120 cm, a antena ma 80 cm średnicy. I patrzy prawie równolegle do ściany (prawie, czyli delikatnie na ścianę). Czy to może być przyczyną czy może coś innego - złe podłączenie)?

Dlaczego mogę wyszukać kanały, a nie mam obrazu albo - przy niektórych kanałach - pokazał mi się na chwilę dolny pasek, ale był niewielki.

Michał

a ja mam pytanie do rume - jak to u Ciebie działa? z komputera robiącego za dekoder przekazujesz uprawnienia do normalnych dekoderów przy TV? Rozumiem że taki dekoder przy TV obsługuje jednocześnie kilka platform? Bo w innym przypadku ilość dekoderów byłaby masakryczna.

N-kę też tak rozdzielasz?

Jeden dekoder z czytnikiem kart - jedna karta, czyli jesli dzieli uprawnienia z n, CP, C+ to musi mieć co najmniej 3 tunery z czytnikami kart.

A napisał, że ma 4 dekodery na linuksie, to było wprost powiedziane.

C+ i n to żadna filozofia, trochę trudniej jest z CP, bo trzeba poszukać kogoś z starym dekoderem, takim gdzie da się boxkey wyciągnąć.

Jeden dekoder z czytnikiem kart - jedna karta, czyli jesli dzieli uprawnienia z n, CP, C+ to musi mieć co najmniej 3 tunery z czytnikami kart.

Może mieć też jeden tuner z 3-ma czytnikami. Ale prawdopodobnie jest jak piszesz - każdy tuner robi jednocześnie jako serwer i klient.

Zresztą ogólnie nie ma to większego znaczenia...

Można, można - wszystkie platformy można, tylko u mnie najpewniej jeszcze nie jest dokładnie wystrojony talerz albo właśnie kawałek dachu przesłania satelitę i stąd kłopot - niebawem odsunę od budynku ją jeszcze bardziej i dam znać.

Michał

Taki fachowiec, , wszystkie platformy może swobodnie oglądać, czyli może wszystko z wyjątkiem ustawienia anteny :D

Można, można - wszystkie platformy można, tylko u mnie najpewniej jeszcze nie jest dokładnie wystrojony talerz albo właśnie kawałek dachu przesłania satelitę i stąd kłopot - niebawem odsunę od budynku ją jeszcze bardziej i dam znać.

Michał

Taki fachowiec, , wszystkie platformy może swobodnie oglądać, czyli może wszystko z wyjątkiem ustawienia anteny :D

Pewne jest jedno.On teoretyzuje zero faktów.Wszystko ma ale tego nie widać. :wink: :wink: :wink:

Michał

Pewne jest jedno.On teoretyzuje zero faktów.Wszystko ma ale tego nie widać. :wink: :wink: :wink:

Czytam i czytam ten wątek i już kilka razy miałem napisać a teraz już nie wytrzymałem ;)

Otóż mylimy tu dwa pojęcia:

- rozdział sygnału anteny na poszczególne tunery

- rozdział uprawnień dla danej platwormy na kilka tunerów.

Są to dwie różne rzeczy i nie należy ich mylić.

I tak rozdział sygnału anteny satelitarnej jest realizowane multiswitchem który może być w różnych konfiguracjach w zależności od potrzeb i zastępuje wiele anten satelitarnych na jedną. Więc nie trzeba jak mamy np. dwa lub więcej tunerów w domu montowania wielu anten a wystarczy tylko jedna zbiorcza. Więc ta instalacja działa dla każdej platformy, FTA oraz dowolnego tunera satelitarnego.

Więc twierdzenie, że na multiswichu wszystkie platformy działają jest jak najbardziej prawdziwe, ale trzeba oczywiście mieć opłacone abonamenty dla każdego operatora do każdego tunera (oczywiście porócz tunerów FTA ;) )

Drugim rodzajem jest podział uprawnień by opłacać jeden abonament i mieć go dostępnego na wielu tunerach. Taki podział jest możliwy obecnie dla patformy C+ i nie wiem ale może i dla N-ki. Cyfrowego polsatu niestety się nie da tak na dzień dzisiejszy zrobić. Takie podziały robi się na urządzeniu zwanym spliterem które robi za serwer uprawnień i w nim siedzi oryginalna katra C+ a kabelkami są podłączone do niego karty klienckie w formie płytki drukowanej które się umieszcza w slotach kart Tunerów. Uprawnienia są wysyłane do nich i można niezależnie oglądać różne kanały w obrębie jednego abonamentu. Niemniej jednak trzeba te tunery podłączyć do anten satelitarnych i tu ma właśnie uzasadnienie zastosowania układu Multiswicha o którym jest ten wątek.