Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Emi Sławka i Nisi - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 388
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jak tam integracja??? :lol: 8)

Integracja znakomicie :wink: Co prawda nie ganiałam po lesie z karabinem w kozakach na obcasie i długiej kurtce :lol: ale za to miałam 3 h spacerów po lesie nad jeziorem. Z racji pory roku zero turystów i zwiedzających i błoga cisza :wink: jak mi tego brakowało! wieczorem niezła wyżerka i dalej co kto wolał: karaoke, siłowanie na ręce, pogaduchy, głupie kawały i balety itp. No i kolega przyniósł nawet swoją nalewkę z wiśni :oops: ledwo wróciłam a tu co? Treningi F1!! Właśnie wyścig leci a mnie już uszy bolą od słuchania tego ryku silników!

• 3 weeks później...

emilus18,

strasznie mnie zasmuciło jak przeczytałam, że pracownia z500 nie dołącza do projektu zestawienia materiałów i ich ilości do budowy tego domku :( kurcze projekt jest dość drogi a nie zawiera tego co dają inne pracownie :(, jak to rozwiązaliście? skąd wiecie ile czego? jaki był koszt zlecenia tego komuś do obliczeń?

kurcze, chce jak najbardziej ciąć koszty, bardzo mi się ten projekt podoba i po Nowym Roku mieliśmy z mężem go zakupić, ale teraz nie wiem :(

Mieliśmy w planach sami dostarczać materiały a nie zlecać to ekipie (też ze względu na większą kontrolę kosztów), ale jak to zrobić nie mając zestawienia materiałów i ich potrzebnej ilości - nie chce żeby było tak jak nie raz czytam, ekipa mówi ile czego trzeba, a później połowa idzie na ich samochód a połowa na dom inwestora :(

Witaj Aniunia81 w moich progach :)

Teraz jest przynajmniej dołączony kosztorys. Jak ja kupiłam projekt to nawet tego nie było :cry: Ale nie ma się co załamywać - najważniejsze, żeby projekt sie podobał. Mieliśmy zlecić kosztorys zewnętrzny - ale jakoś nie wyszło na razie... Do tej pory zdajemy się na Majstra - na razie się nie pomylił. Spróbujcie też znaleźć hurtownię która przyjmie ewentualne zwroty (my sie tak umówiliśmy, ale na razie nie korzystaliśmy). Majster nawet wstępnie dobrze koszty policzył w pamięci :o Poza tym przy każdej nawet drobnej zmianie w projekcie zmienia sie ilość materiałow.

My materiały kupujemy sami - plan był inny ale tak wyszło. jest z tym trochę zabawy - ale nie mozna mieć w życiu wszystkiego. Trzeba się też targować. Zawsze. I zawsze się udaje :) No i zawsze można próbować liczyć trochę samemu.

Będę trzymać za Was kciuki. I dajcie znać jak zdecydujecie się na zakup - będę kibicować;) A jakby co to w ilości materiałów w razie potrzeby spróbuję pomóc :wink:

Witaj,

współczuję przejść z bankami. Mam nadzieję, że jak już w końcu to załatwicie, to potem będzie już tylko z górki.

Ja ze swego doświadczenia polecić mogę bank Nordea. Nie wiem, czy tam próbowaliście, jeśli nie - służę namiarem. No chyba, że w tej chwili i oni mają kiepskie warunki... My kredyt podpisywaliśmy we wrześniu 2008, wówczas obok Deutsche była to chyba najlepsza oferta.

sama już nie wiem...ale zdaje się że nie :cry: lipa wyszła w tym DnB Nord, choć miało być dość prosto. mogli od razu powiedzieć że im coś nie pasi a nie tak człowieka w potrzebie stresować. Czy tylko ja mam takiego cholernego pecha?????

Ale nie poddam się tak łatwo. Jak zdobędę wszystkie papiery, czyli ja jakiś tydzień, będę się bawić od nowa. W końcu musi gdzieś się udać. .. Nic nie dzieje się bez przyczyny - mam nadzieję że Bozia czuwa tam na górze :D

Ja ze swego doświadczenia polecić mogę bank Nordea. Nie wiem, czy tam próbowaliście, jeśli nie - służę namiarem. No chyba, że w tej chwili i oni mają kiepskie warunki... My kredyt podpisywaliśmy we wrześniu 2008, wówczas obok Deutsche była to chyba najlepsza oferta.

Teraz niestety jest trochę gorzej,ale do Nordei też będę składać - wolę na euro, bo rata ok 700 zł mniejsza. mam namiary od sąsiadki. mam nadzieję, że jak złożę papiery do 5-6 banków to w którymś podpiszę umowę :wink:

Czytam o twojej tułaczce po bankach i aż mi się zimno robi bo mam to przed sobą... teraz chcemy zrobić stan zero za własne ale na nic innego nam nie starczy. Jak przekonać bank że uda sie wprowadzić za 250 tyś??? Ekipę mam do budowy znajomą więc policzyli mi tanio, chcę wprowadzić się na dół bez kończenia góry a poza tym wykończeniówkę zrobimy sami włącznie z podłogami i elektryką... jak mi mogą powiedzieć ze mi nie starczy kiedy ja wiem że starczy! I co to z tym kręceniem z wkładem z mieszkania??? Czekam na wiadomości o twoim kredycie z niecierpliwością i trzymam kciuki!

pap

Witaj papuch :)

Mojej tułaczki ciąg dalszy...ale widać światełko w tunelu - choć poprzednio też było :evil:

Wkład własny - wy macie działkę - my działkę z kredytem 150 tys :( Średni wymagany wkład własny to 20%. Nasz dom będzie dość duży - 175m użytkowej+garaż. banki zakładają ok 2000 i więcej za m2 pow.całk. U mnie to już 394 tys. - wg banku za tyle da się postawić budynek z odbiorem technicznym (bez wyposażenia oczywiście). razem daje to ok 550 tys. Minimalny wkład własny przy kredycie w eur to 20% czyli 110 tys. I skąd ja mam wziąć tyle kasy? teraz robi się już trochę lepiej na rynku i powoli pokazuja się kredyty na 90% wartości. Przy części mogą uznać nawet przyszłą sprzedaż mieszkania. Ale dokąd nie zobaczę umowy przed nosem, to chyba nie uwierzę. We wtorek mam spotkanie w Nordei... Kredyt mają indeksowany, więc dostanę tyle ile potrzebuję. Minusem jest to, że w euro są wyższe marże i duuużo mniejsza zdolność kredytowa. Ale za daleko zaszłam, żeby teraz odpuścić. Uparta jestem i już. Myślę, że u was będzie dużo prościej z racji posiadanej działki (wkład własny). Jeśli zrobicie stan "zero" to przy waszym metrażu powinniście się wyrobić z bankiem w 260-280 tys spokojnie. Trzymam więc kciuki :)

A odnośnie wkładu z mieszkania - część banków zakłada - nie wiem po jaką ch...** ,że możemy nie sprzedać mieszkania i wtedy oni nie będa mieć zabezpieczenia, bo przecież nie wykończymy domu z odbiorem technicznym :o

Szkoda gadać.

Sama sprzedaż też jakoś tak kiepsko. Niby jedno małżeństwo jest zainteresowane - ale maja dać znać w przyszłym tygodniu czy biorą. Z ogłoszenia bezpośredniego to był na razie jedyny telefon :cry: A przez agencje - dopiero wystawiają, ale marnie to widzę :cry:

czyli znowu pod górę

Ale jutro kończymy stan "zero" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

....czytam z zainteresowaniem bo chyba tez musze zacząć rozgladac sie za jakims bankiem 8) kasa sie wyczerpuje i trza sie zapozyczyć :x

...mam pytanko do tych co maja juz bankowe doświadczenie....

czy w każdym banku musze przedstawić kosztorys prac jakie mam jeszcze do wykonania i na tą właśnie kwote brać kredyt musze??

czy moge poprostu poprosic tylko o 70 tyś na zrobienie dachu, schodów, podłogi.... i nie wtajemniczać banku skąd wezme na reszte ????

jak to jest???? :o :o

...czy w każdym banku musze przedstawić kosztorys prac jakie mam jeszcze do wykonania i na tą właśnie kwote brać kredyt musze??

czy moge poprostu poprosic tylko o 70 tyś na zrobienie dachu, schodów, podłogi.... i nie wtajemniczać banku skąd wezme na reszte ????

jak to jest???? :o :o

Kalu, bez szczegółowego kosztorysu się niestety nie obędzie. Dodatkowo będziesz potrzebowała wyceny zaawansowania robót (operatu zrobionego przez rzeczoznawcę) - koszt zależy od regionu i banku. od 400 do 800 zł. Ale nie szukaj rzeczoznawcy na własna rękę, bo najczęściej banki przyjmują operaty rzeczoznawców tylko ze swojej listy (zwykle każdy rzeczoznawca jest na liście kilku banków-więc jak wiesz do których banków będziesz uderzać, po prostu popytaj). Niestety resztę też musisz mieć udokumentowaną, tzn albo już posiadać np na lokacie, albo kredytować... Ostatnią transzę zawsze wypłaca bank (tak jest przy budowie, choć przy Twojej kwocie może się udać za jednym razem) i po tej transzy masz zapewnić odbiór techniczny budynku - choć nie musi być położona glazura czy wstawione meble. Będę trzymać kciuki, bo juz naprawdę dużo zrobiliście :D