Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budzę się dzisiaj rano ....

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poszłam do tego samego - i zagroziłam mu, że jak zostanę inwalidą to podam go o odszkodowanie :evil: i zapisał mi Azobiot 500 (nie wiem czy dobrze spisałam, bo pisze jak lekarz :D )

Zaraz wezmę i przestanę się chociaż trochę stresować ...

Dzięki za wsparcie!

Azibiot 500 czyli 500mg azytromycyny pewnie przez 3 dni po 1 tabl.

To troche za mocne.

200mg doksycykliny byloby OK.

Wytyczne sa troche niescisle , wiec i brak profilaktycznej antybiotykoterapii nie bylby bledem.

Nie smarujcie niczym kleszcza przed usunieciem , bo biedaczek "wymiotuje".

A do boreliozy dorzuce jeszcze babesjoze , bartonelloze , yersinoze , erchilioze ... tylko nie wpadajcie w panike :D

Poszłam do tego samego - i zagroziłam mu, że jak zostanę inwalidą to podam go o odszkodowanie :evil: i zapisał mi Azobiot 500 (nie wiem czy dobrze spisałam, bo pisze jak lekarz :D )

Zaraz wezmę i przestanę się chociaż trochę stresować ...

Dzięki za wsparcie!

Azibiot 500 czyli 500mg azytromycyny pewnie przez 3 dni po 1 tabl.

To troche za mocne.

200mg doksycykliny byloby OK.

Wytyczne sa troche niescisle , wiec i brak profilaktycznej antybiotykoterapii nie bylby bledem.

Nie smarujcie niczym kleszcza przed usunieciem , bo biedaczek "wymiotuje".

A do boreliozy dorzuce jeszcze babesjoze , bartonelloze , yersinoze , erchilioze ... tylko nie wpadajcie w panike :D

Mój dzień obfitował dzisiaj w bardzo nieprzewidziane wypadki ... i przyznam szczerze, że mam już go dość :evil:

Najpierw musiałam grozić własnemu rodzinnemu

Potem dzwoniłam po aptekach za lekarstwem

Nie było niby :o

Następnie płakałam znajomej pediatrze, żeby jakoś mi poradziła co zrobić z braku lekarstwa (mama mi poradziła widząc moją walkę :D )

Jak już zorganizowałam zastępczy antybiotyk (pani dała mi augumentin 500 g +125 g plus diclofor - probiotyk) to miałam już dosyć i wysłałam małża po lekarstwa do apteki

Wtedy oni sprzedali mu wszystko łącznie z tym czego nie było wcześniej :o :o :o (chłop nie wiedział ... )

masakra ... wzięłam więc augumentin a resztę schowam na wypadek gdyby jakiś kleszcz zechciał ruszyć np. mojego małża ...

Czy jakaś stacja radiowa byłaby ewentualnie zainteresowana słuchowiskiem pt. Kleszcze w III (IV ???) RP? Mogie napisać i nagrać ...

Jak by co to mogiem Cie zaszczepić :wink:

Obowiązkowo w d....kę. :lol:

Ja ci dam :evil: tak z koleżanki sie nabijać ... :-?

humora Ciebie poprawić chciałem cobyś nam tu wew jaką histerie nie wpadła

Ty Mario se uważaj, bo ja jutro zamierzam ciasto smaczne upiec, mimo tej kleszczowej zawieruchy ... i jak będziesz tak podpadał to za karę nie zawołam przez płot :evil:

I mnie lepiej sprawdź gdzie ja mogę kupić dekielek do studni jakiś masywny ... to zapomnę com tu przeczytała 8)

babeszjozę przerabiałam w kwietniu na suni.. wylizała się. rudzielec kot mimo fiprexa kleszcze przynosi czarna prawie wcale. Ponoć jest nowe lepsze przeciwkleszczowe nazywa się sabunol. (ma 3 składniki ochronne)

Sabunol był już w zeszlym roku. Działał nie lepiej i nie gorzej niż inne.

Czy takie krótkie - kilkudniowe - leczenie antybiotykiem po ukąszeniu kleszcza rzeczywiście zapobiega zachorowaniu? Czytałam gdzieś, że nie bardzo...

Najgorsze, że sami lekarze nie wiedzą, co tak naprawdę powinno się zrobić. Są różne szkoły - czekać i obserwować, dać kilka dawek antybiotyku "na wszelki wypadek", czekać i po jakimś (nie wiem jakim) czasie zrobić badanie krwi. I bądź tu człowieku mądry...

Jednak mi nie dali nic, tylko kazali przez miesiąc obserwować czy rumień nie wyłazi i kontrolować ...

i to jest prawidłowa diagnoza lekarza!!!

a nie straszenie odszkodowaniem ;)

Polecam fachowe informacje nie żadne duperele z forum internetowego.

krótko ale treściwie np.

http://www.pteilchz.org.pl/standardy.htm

Diagnostyka i leczenie Boreliozy z Lyme - plik tekstowy do pobrania, mam nadzieje że rozwieje wątpliwości.

Jednak mi nie dali nic, tylko kazali przez miesiąc obserwować czy rumień nie wyłazi i kontrolować ...

i to jest prawidłowa diagnoza lekarza!!!

a nie straszenie odszkodowaniem ;)

He he ale jak sie trafi rozwydrzony babol to na odczepnego 200 mg doksycykliny kazdy lekarz poda i tez bedzie OK :D

Polecam fachowe informacje nie żadne duperele z forum internetowego.

krótko ale treściwie np.

http://www.pteilchz.org.pl/standardy.htm

Diagnostyka i leczenie Boreliozy z Lyme - plik tekstowy do pobrania, mam nadzieje że rozwieje wątpliwości.

:D

Problem w tym , ze mozna znalezc nieco inne wytyczne.

Po drugie czy te wytyczne mówią gdzie sa rejony endemiczne? Moim zdaniem prawie cały rejon Polski to obszar endemiczny.

A po trzecie kleszcz wysmarowany jakims mazidłem ( a różnymi preparatami ludzie kleszcza smarują ) spokojnie mozna traktować jako liczne ukłucia.

Przestrzegamy p r o c e d u r a nie dajemy " na o d c z e p n e g o. "

Medykow , chetniej obslugujacych 100 % facetow niz " rozwydrzone babole'

omijamy szerokim lukiem. Sa z reguly kieoskimi lekarzami .

Nie trzeba trzymac sie żadnych wytycznych jesli tylko wie się co robić i dlaczego.

Wolny zawód. :D

Widzę, że muszę chyba wkroczyć w dyskusję ... bo się towarzystwo zaczyna obrażać wzajemnie :evil:

Każdy rozsądny człowiek w sytuacji zagrożenia będzie chciał zadbać o własne zdrowie, więc będzie szukał pomocy u specjalisty. Specjalistą na pewno nie można nazwać kogoś, kto:

1. słysząc o problemie przerwie w pół słowa i zacznie się głupio śmiać (po słowach ugryzł mnie kleszcz i ....")

2. przytoczy argumenty, które głównie mają na celu obrażanie pacjenta ("naczytala się Pani jakichś glupot, straszą wszędzie, etc.")

3. po drugim podejściu uśmiechnie się pod nosem i zapyta "to co mam pisać na recepcie, bo pewnie wie Pani lepiej ?"

4. wypisuje specyfik, który nie jest ogólnie dostępny w aptekach małego miasta, w którym pracuje od 20 lat (nie śmiem podejrzewać, że wycieczka od koncernu farmaceutycznego ....)

Drugi lekarz, którego poprosiłam o konsultację powiedział, iż można albo wziąć antybiotyk albo pilnie obserwować i w przypadku pojawienia się podstawowych objawów (rumień pełzający, stan podgorączkowy, objawy senności, etc.) natychmiast skontaktować się z lekarzem.

Z informacji, które przeczytałam na forum http://www.borelioza.org.pl nie wynika wcale, iż pojawienie się rumienia świadczy o chorobie, ponieważ czasem rumienia zwyczajnie nie widać - moje ugryzienie we włosach na głowie uniemożliwia dokładne sprecyzowanie gdzie znajduje się blizna po ukąszeniu - pewnie z rumieniem mogłoby być tak samo.

Dlatego proszę Was, kochani, nie spierajcie się tak gwałtownie 8)

Moim zdaniem w sytuacji gdy ma się ograniczone zaufanie do lekarzy - zaufanie to zostało poważnie nadszarpnięte w innych sytuacjach - należy samemu dążyć do uzyskania jak największej ilości informacji o chorobie. Sami lekarze niejednokrotnie mówią, że w przypadku uzyskania dwóch zaprzeczających się wzajemnie diagnoz, należy skorzystać z możliwości skonsultowania się z trzecim specjalistą.

Teraz pytanie: kto z wypowiadających się w tym wątku jest właśnie lekarzem ? :D Bo nie wiem, kogo słuchać ...

A zresztą ... już i tak wzięłam ten augumentin ... :-?

Acha, boli mnie nadal głowa, gardło, stawy i mięśnie a na dodatek dołączyły się afty w jamie ustnej :cry:

.....Dlatego proszę Was, kochani, nie spierajcie się tak gwałtownie 8)

przywołani do porządku ;)

Teraz pytanie: kto z wypowiadających się w tym wątku jest właśnie lekarzem ? :D Bo nie wiem, kogo słuchać ...

A zresztą ... już i tak wzięłam ten augumentin ... :-?

Z tego co przeczytałem Ty już posłuchałaś osób które koniecznie zalecały zażyć antybiotyk. Oczywiście nie mam takich uprawnień by stwierdzić czy dobrze czy źle.

Nie jestem lekarzem, nie uważam się za eksperta w tej dziedzinie ale jako osoba mająca prawie na co dzień kontakt z kleszczami (niestety także z potwierdzoną boleriozą testem WB) tymi sprawami interesuje się od dłuższego czasu.

Na temat tej choroby urosło wiele mitów, jak już wcześniej napisałem niestety także z braku wiedzy wśród personelu medycznego. Nie wspomnie już co można poczytać na forach internetowych.

Tu już przewinął się wątek, zaszczepić się?...ale na co?

Z ciekawostek napisze, że "rekordzista" mój kolega w tym roku podczas jednego wyjścia w teren na swoim ciele znalazł ......14 kleszczy!!

ps. życzę szybkiego powrotu do zdrowia, a za dwa - trzy miesiące zrobić test Western Blota

naLeśnik, żeby nie było ... mąż kuzynki też człowiek z lasu, ale go zakrakali, bo w rodzinie sami lekarze ... i posłuchałam w końcu ich 8)

tylko ja nie lubię jak się wszyscy od razu kłócą ... ja spokojna jestem ... stąd te koty w łóżkach 8) :oops:

• 2 weeks później...

Borelioza fajna nie jest :( Wiem, co mówię... 2007 upłynął mi na jej zwalczaniu. Rumień pojawił się i całe szczęście. Innych gorszych objawów nie było. Leczenie eksperymentalne, antybiotyk paskudny, specjalna dieta, schudłam około 8 kilogramów. Dzisiaj to już tylko złe wspomnienie... Wiem jedno - nie wolno lekceważyć tych małych paskudnych stworzonek, które potrafią nam zafundować np. to... http://www.borelioza.info.pl/konsultacje.html

Życzę zdrowia...

B&S