Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budzę się dzisiaj rano ....

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja często wyjeżdzam na takie tereny gdzie są kleszcze - widzę po moim psie który podczas wyjazdu np. weekendowego ma ich wyjmowanych ok 5 - a ja siebie i swoja rodzine zaszczepiłam na FSME ale ta szczepionka i tak nie chroni przed boleriozą tylko przeciew odkleszczowemu zapaleniu opon mózgowych, ale zawsze jednak chroni....

Jeśli chodzicie po lesie to zaimpregnuj nogawki spodni do wysokości ud środkiem przeciw kleszczom. Taka samodzielna impregnacja wystarcza na minimum 3 tygodnie. Działa rewelacyjnie bo blokujesz kleszczom ich normalną drogę "inwazji" 8) Poszukaj na Allegro albo w zagranicznych sklepach internetowych.

A mój kleszcz został przebadany i okazało się, że nad wyraz zdrowy okaz kleszcza mi się trafił - więc ominął mnie antybiotyk.

:o

Normalnie kleszcza wysłałam w podróż do Poznania, żeby sprawdzili, czy w kleszczu bakterie boreliozy siedzą. I wyszło, że nie znaleźli takowych w moim kleszczu. To się nie zdecydowałam na żarcie antybiotku osłonowo. Ale swoją drogą kleszcza mi nie oddali. Trochę mi smutno, bo się zdązyłam z nim zżyć. Taki podróżnik.

Zaprzyjaznic mozesz sie zawsze z jakims jego kumplem.......

Ja tez swojego wyslalam, ale zanim porzyszly wyniki lekarz dla mi dwie dawki antybiotyku. - zapobiegawczo bo trzeba je lyknac w ciagu 48 godzin po ugryzieniu.

Mój lekarz to się zdziwił jak mu powiedziałam, że chcę kolegę wysłać w podróż, a jakiś antybiotyk to by w ogóle go w osłupienie wprawił. Tak więc przygotowałam się do wizyty na forach internetowych, a tam nic nie było o jakiejś tabletce po - pisali tylko, że brać 6 tyg. żeby był sens (6 tyg. lata bez alkoholu tylko z powodu podejrzenia i konieczność wyłudzania tabletek od kolejnych lekarzy jakoś mi nie podeszło). Pamiętasz nazwę tego czegoś? Może się ta wiedza przydać jak będę w kolejną przyjaźń wchodzić. Kurcze komary i meszki gryzą mnie poniżej przeciętnej, a kleszcze i pijawki lubią się czepiać. Ciekawe w czym we mnie znajdują upodobanie. Widać jestem smaczniejsza przy dłuższej konsumpcji.