_lilek_ 23.10.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Wiem, że to absurd! Wczoraj liczyłam ile i co musiałoby pracować, aby zużyć tyle kWh. Stąd od razu reakcja w postaci reklamacji. Na nasze szczęście i szybkie podjęcie działania sprawa jest już wyjaśniona. Podczas pierwszego tel z Energą pani z BOK dała delikatnie do zrozumienia, że rachunek za minione miesiące trzeba będzie zapłacić i sprawa jest nie do odwrócenia (???). Jedynym możliwym rozwiązaniem tej chorej sytuacji, które przychodziło nam do głowy w tym całym stanie zawałowym, to możliwość błędnego wprowadzenia stanu początkowego licznika z protokołu do systemu. Pani z Energii oceniła to jako rzecz mało prawdopodobną, wręcz niemożliwą, obiecała jednak że sprawdzi "naszą teczkę". I o ludu! nie sądziłam, że doczekam takiego dnia, iż energa zadzwoni i będzie się kajać/przepraszać, a przede wszystkim tak szybko zareaguje. A jednak - komuś omsknęły się palce przy wprowadzaniu do systemu. Uff... można spokojnie myśleć o weekendzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 23.10.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 No to dobrze że wszystko poszło jak należy . Ale wiesz jak byś ten rachunek zapłacił to przez najbliższych kilkadziesiąt miesięcy prąd byś miał za free pomimo rosnących cen prądu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_lilek_ 23.10.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 chyba jednak wolę mieć te pieniądze na kocie, niż nadpłacać energetyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grizzli 23.10.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 ja raz mialam nadpłacone dobre 800zł i nawet nie zauważyłam, że mi nie przysłali rachunku w terminie, bo myślałam, że przyślą, jak wykorzystają nadpłatę. JAkoś przed samą wielkanocą dostałam ponaglenie, wezwanie do zapłaty, z groźbą, że mi zamkną, że wpiszą do rejestru dłużników itp. Okazało się, że rachunek na 5 tysiecy nie został dostarczony. tak po prostu. A nerwów z tego było!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 23.10.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 To gratuluje szybkiego załatwienia sprawy. I kompetentnej Pani z Energii, której w tego typu urzędach to chyba ze świeczka szukać. Z doświadczenia wiem że wszelkie próby udowadniania złych wskazań licznika kończą się na konieczności zapłacenia rachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 23.10.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 _lilek_ u nas w podobnym okresie betoniarka, radio, czajnik, elektronarzędzia typu wiertarka, piła i kosiarka do trawy pobrały coś około 70 kWh. Trzymam kciuki za pozytywne rozwiązanie sprawy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_lilek_ 23.10.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 tak jak pisałam powyżej - sprawa jest już załatwiona na plus dla nas. Również ogromnie zdziwiła mnie życzliwość i kompetencja osbługi po stronie Energii, pierwszy raz spotkał mnie taki "zaszczyt". Wcześniejsze kontakty najczęściej należały do mało przyjemnych. Ogólnie już na samą myśl kontaktu z energą rośnie mi ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.10.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 chyba jednak wolę mieć te pieniądze na kocie, niż nadpłacać energetyce Inwestuj w psy rasowe. Lepiej się wychodzi niż na kotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_lilek_ 23.10.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 tia na koncie, a nie na kocie drobna literówka. ale i na koty te $ też pójdą, mój zwierzyniec liczy 3 przeurocze sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 23.10.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 To teraz inaczej się czyta te posty zaraz po Twoi pierwszym że się uzbiera, że nie ma dziwne, że prąd zdrożał, że po przeprowadzce zawsze tak nawali, że nagrzewnice... Ludzie nie wstyd wam wypisywać takie pierdoły? Zawsze na każdy temat ta sama odpowiedź? Przecież napisał jasno - prawie nic tak prądożernego nie było robione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_lilek_ 23.10.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 To teraz inaczej się czyta te posty zaraz po Twoi pierwszym że się uzbiera, że nie ma dziwne, że prąd zdrożał, że po przeprowadzce zawsze tak nawali, że nagrzewnice... Ludzie nie wstyd wam wypisywać takie pierdoły? Zawsze na każdy temat ta sama odpowiedź? Przecież napisał jasno - prawie nic tak prądożernego nie było robione. dzięki za wczytanie się w moje posty. Zgadza się - pisałam kilka razy, nic nadzwyczajnego/prądożernego na budowie nie mieliśmy, nikt też nie podłączył się pod licznik. A mimo wszystko rachunek za 3,5 miesiąca Energa wyceniła na 7 tys złotych!!! Po naszej interwencji/reklamacji okazało się, że pracownik błędnie wklepał do ich systemu początkowy stan licznika. Stąd takie chore wskazania zużycia. Oddycham już spokojniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulka30 18.11.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 witam. mam takie pytanie jaki jest mniej więcej koszt zużycia prądu na całą budowę 100metrów do całkowitego wykończenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 19.11.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Na to pytanie nie da się odpowiedzieć. To wszystko zależy od "rozrzutności" poszczególnych ekip które będą u Ciebie robiły. Zależy na jakich trafisz ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 19.11.2011 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Ja jestem na etapie kladzenia dachowki Na dzien dzisiejszy mam na liczniku 30 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 20.11.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Nie wiem czy nie więcej wydasz na wodę, niż prąd - być może kilkanaście godzin w sumie pracują ci betoniarki czy piła - to już chyba na etapie tynkowania agregat jest najbardziej prądożerny. Prąd ciągnę z domu - trójfazowy, więc nie mam niestety jak tanio watomierza wpiąć, ale nie zauważyłem w ogóle na licznikach czy rachunkach tego, że buduję. To już prędzej woda - u mnie wodomierz podłączyłem dokładnie kiedy wylaliśmy płytę - i poszły 22m3 wody od tego czasu (fakt - duuużo wody, ok. 10m3 poszło na podlewanie płyty, bo czerwiec był dość upalny) - z tego chyba ze 4m3 zużyli panowie przy tynkach, niecałe 2m3 przy wylewkach (170 m2 podłogi, wliczam tutaj również mycie narzędzi/sprzętu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 21.11.2011 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Stąd od razu reakcja w postaci reklamacji. Na nasze szczęście i szybkie podjęcie działania sprawa jest już wyjaśniona. Podczas pierwszego tel z Energą pani z BOK dała delikatnie do zrozumienia, że rachunek za minione miesiące trzeba będzie zapłacić i sprawa jest nie do odwrócenia (???). http://www.youtube.com/watch?v=qxig96f38Zg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmix 23.11.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 U mnie poszlo ok 130 kWh na wybudowanie domu ok 150 m2 na dzień dzisiejszy dom ocieplony i tynki w środku, najwięcej energii poszło na tynkowanie i oświetlenie, wody na tynki (600m2) ok 5 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts